Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ķīna varētu aicināt pārskatīt Okinavas salas piederības jautājumu

Publikācijā Ķīnas kompartijas oficiozā Žeņmiņ Žibao trešdien pausts aicinājums pārskatīt jautājumu par Japānas suverenitāti pār Okinavas salu, kur atrodas nozīmīgas ASV armijas bāzes.

Ķīnai varētu būt tiesības uz Rjukju salām, arī Okinavu, teikts plašajā publikācijā. Okinavā atrodas nozīmīgas ASV gaisa spēku un jūras spēku bāzes. Tur mīt 1,3 miljoni cilvēku, kas etniski un lingvistiski ir ciešāk saistīti ar Japānu, nevis Ķīnu.

Rjukju salas līdz XIX gadsimta beigām, kad tās anektēja Japāna, bijušas Ķīnas "vasaļvalsts", norāda publikācijas autori - divi Ķīnas Sociālo zinātņu akadēmijas zinātnieki. "Ir pienācis laiks no jauna izvērtēt saistībā ar Rjukju salām pastāvošās neatrisinātās problēmas," norāda autori Džaņs Haipens un Li Guocjans, atsaucoties uz pēckara deklarāciju, kurā Japānai pieprasīts atdot Ķīnas teritorijas. Publikācijā arī atkārtotas Pekinas pretenzijas uz Austrumķīnas jūras neapdzīvoto salu grupu, kuru Ķīna dēvē par Djaoju, bet Japāna par Senkaku salām.

Jautājums par Japānas tiesībām uz Okinavu, visticamāk, bijis mērķēts uz to, lai paceltu likmes debatēs par Austrumķīnas jūras salām, uzskata Honkongas Ķīniešu universitātes Ķīnas politikas eksperts Vilijs Lams. "Es uzskatu, ka tas ir psiholoģisks karš," viņš sacīja. "Lietas būtība ir spiediena vēršana pret Japānu, lai Japānas valdība būtu spiesta piekāpties Senkaku salu jautājumā."

Okinava ir lielākā sala Rjukju salu grupā. Tā bija centrs Rjukju karalistē, kas maksāja nodevas Ķīnas imperatoriem, līdz tā 1879.gadā tika iekļauta Japānā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits