Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Maz cerību atrast Poļitkovskas slepkavas

Krievijas galvaspilsētā Maskavā trešdien notiks jau par tradīciju kļuvušais mītiņš, kas tiek rīkots žurnālistes Annas Poļitkovskas piemiņai. 2006.gada 7.oktobrī A.Poļitkovska tika nošauta pie savas mājas Maskavā; šis noziegums kārtējo reizi apliecināja, cik bīstams ir neatkarīgo žurnālistu darbs Krievijā. Trīs gadus pēc slepkavības neviens vēl nav saukts pie atbildības par šo noziegumu, kaut gan Krievijas augstākā vadība solīja darīt visu iespējamo, lai notvertu A.Poļitkovskas slepkavas.

Čečeni attaisnoti

A.Poļitkovskas tuviniekiem un kolēģiem vēl aizvien nav zināms, kas bija slepkavības pasūtītājs un izpildītājs. A.Poļitkovskas laikraksta Novaja gazeta pārstāvis Sergejs Sokolovs otrdien gan pavēstīja, ka šajā lietā parādījušās jaunas personas, kuru vārdi publiski nav izpausti.

Agrāk šajā lietā bija apsūdzēti vairāki čečenu vīrieši: brāļi Ibrahims un Džabrails Mahmudovi, kā arī bijušais drošības iestāžu darbinieks Sergejs Hadžikurbanovs, tomēr februārī zvērināto tiesa nolēma viņus attaisnot, jo nebija pietiekamu pierādījumu viņu saistībai ar slepkavību. Neviens no apsūdzētajiem nebija tiešais slepkavības plānotājs vai izpildītājs. Prokuratūra atsākusi lietas izmeklēšanu, lai apvienotu vienā lietā apsūdzības pret slepkavības izpildītājiem un pasūtītājiem.

Izmeklētāji uzskata, ka tiešais slepkavības izpildītājs bija trešais Mahmudovu brālis Rustams Mahmudovs, kurš izsludināts starptautiskā meklēšanā. R.Mahmudovs, visticamāk, turpina slēpties ārzemēs, aprīlī viņš gandrīz esot noķerts kādā no Eiropas Savienības valstīm.

Slepkavības pasūtītāja vārds nekur dokumentos nav minēts. Viens no lieciniekiem stāstīja, ka par A.Poļitkovskas nogalināšanu esot samaksāti divi miljoni dolāru, bet nenosauca pasūtītāja vārdu. Kā ziņoja brāļu Mahmudovu advokāts Murads Musajevs, apsūdzības rakstā bija teikts, ka slepkavības iemesls bija A.Poļitkovskas raksti par kādiem politikas darboņiem.

Lieta nav izbeigta

A.Poļitkovskas kolēģi nešaubās, ka slepkavība sarīkota viņas profesionālās darbības dēļ. Iepriekš minētas vairākas versijas par cilvēkiem, kas gribēja likvidēt A.Poļitkovsku. Viņa daudz rakstīja par Čečenijas vadoņa Ramzana Kadirova pārkāpumiem; žurnālistes nāvē varēja būt ieinteresēti arī bijušie miliči no Sibīrijas, kam nācās pamest dienestu, jo A.Poļitkovska atmaskoja viņu pastrādātās zvērības Čečenijā. Galu galā A.Poļitkovskas raksti meta ēnu arī uz augstāko Krievijas vadību. Tieši tādēļ daudzi šaubās, vai kādreiz tiks nosaukti īsto pasūtītāju vārdi. Žurnālistes kolēģi sola nepadoties un turpināt cīņu par slepkavu sodīšanu. «Kamēr slepkavas un pasūtītāji ir brīvībā, lieta nav izbeigta,» uzsver Novaja gazeta galvenais redaktors Dmitrijs Muratovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits