Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mjanmā tūkstošiem bēg no bada un slimībām

Nedēļas nogalē simtiem tūkstoši Iravadi upes deltas iemītnieki pameta ciklona izpostīto dzimteni pārtikas un ūdens meklējumos. Pēc dažādām aplēsēm bads, slāpes un infekcijas slimības apdraud pusotru miljonu valsts iedzīvotāju. Tā kā Mjanmā valdošie militāristi joprojām atsakās laist valstī citzemju glābējus, vairākas valstis un starptautiskās organizācijas paziņojušas par palīdzības piegādāšanu bez atļaujas gaidīšanas.

Hunta palīdzību pieņēmusi tikai no tuvējām kaimiņvalstīm un ANO Pasaules pārtikas programmas, kas nedēļas nogalē tai piešķīra 38 tonnas pārtikas, ūdens un citu pirmās nepieciešamības preču. Tomēr Reuters ziņo, ka pārtiku savāca paši militāristi un iedzīvotājiem piešķīra tikai apmaiņā pret solījumu nedēļas nogales referendumā balsot par huntas izstrādāto konstitūciju. "Es balsoju par. Tā man lika darīt," aģentūrai sacīja vietējais zemnieks U.Hlains. Valsts televīzija svētdien ziņoja, ka referenduma apmeklējums bijis ļoti liels. Ciklona smagāk skartajos reģionos tas gan ir pārcelts uz maija beigām. Starptautiskās palīdzības trūkums un valdības rīcība nozīmē, ka auglīgās Iravadi deltas jeb "Āzijas rīsa bļodas" iemītniekiem daudzviet tagad nākas iztikt tikai ar bļodiņu rīsu dienā uz ģimeni. "Šeit ir 900 cietušo, bet tikai 300 pusdienu komplekti. Mēs to atdevām sievietēm un bērniem. Vīrieši šodien vēl nav ēduši," Reuters stāstīja mazpilsētas Mjaun Mja palīdzības centra darbinieki. Tas licis Francijai paziņot par plāniem jau šonedēļ cietušajiem pārtiku piegādāt ar karakuģiem un helikopteriem, negaidot valdības piekrišanu. "Mēs atsakāmies piešķirt palīdzību huntai, pat ja tā to pieņemtu," vakar sacīja ārlietu ministrs Bernārs Kušnē. Tomēr BBC vēsta, ka nedēļas nogalē hunta beidzot izrādījusi gatavību piekāpties. "Izskatās, ka palīdzības materiāliem lidostā jāgaida krietni mazāk," raidsabiedrībai sacīja Lielbritānijas palīdzības organizācijas Glābiet bērnus Mjanmas nodaļas vadītājs Endrū Kirkvuds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits