Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Nākamā pāvesta meklējumos uzmanība pievērsta Latīņamerikai un Āfrikai

Pāvesta Benedikta XVI negaidītā atkāpšanās pavērusi ceļu minējumiem par to, kurš kļūs par viņa amata pēcteci, priekšplānā izvirzot spēcīgus kandidātus ne vien no Eiropas, bet arī Latīņamerikas un Āfrikas. Iespējamība, ka par Romas katoļu baznīcas galvu pirmo reizi tiks izraudzīts cilvēks ārpus Eiropas, ir lielāka nekā jebkad agrāk, norādījuši eksperti.

Benedikts XVI veselības pasliktināšanās dēļ amatu atstās 28. februārī, un, kā norādījis Vatikāns, pēc tam 15-20 dienu laikā tiks sasaukts konklāvs, lai jau Lieldienās ticīgos varētu uzrunāt jaunais pāvests. Šobrīd nav izteikta favorīta, taču izskanējušas versijas par vairākiem iespējamiem pēctečiem.

Par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem Eiropā tiek uzskatīts 71 gadu vecais Milānas arhibīskaps Andželo Skola, kurš pēc trīs desmitgažu pārtraukuma varētu atgriezt Romas katoļu baznīcu itāļa vadībā. Pāvestam Benediktam XVI pietuvināto kardinālu katoļu avīzēs dēvē par «katolicisma kroņprinci».

Tiek prognozēts, ka nākamais pāvests varētu nākt no Latīņamerikas, kurā mīt 40% no vairāk nekā miljarda katoļu. Piedevām Brazīlijai, kas ir valsts ar lielāko katoļticīgo skaitu visā pasaulē, ir savs spēcīgs kandidāts - 63 gadus vecais Sanpaulu arhibīskaps Odilo Šerers. Kamēr Eiropā arvien vairāk cilvēku pamet baznīcu, Latīņamerikā katoļticība aizvien saglabājusi spēcīgu atbalstu.

«Iespējams, mums vajadzīgs pāvests, kurš spēj lūkoties tālāk par Eiropu un ienest baznīcā vitalitāti, kāda manāma citos kontinentos,» AP sacīja bīskaps Antonio Marto no Portugāles, piebilstot, ka Eiropā valda kultūras paguruma periods. Līdzīgu viedokli pauda kardināls Vilfrīds Napjērs no Dienvidāfrikas: «Domāju, ka šoreiz mums ir lielākas izredzes dabūt kādu, kas nav no ziemeļu puslodes, jo ir vairāki tiešām daudzsološi kandidāti no citām pasaules daļām.»

Kā viens no pārliecinošākajiem pretendentiem minēts arī kardināls Pīters Turksons no Ganas. Tā kā Benedikts XVI atkāpjoties uzsvēra, ka savos 85 gados vairs nespēj pienācīgi pildīt pienākumus, 64 gadus vecais P. Turksons varētu mazināt satraukumu, ka vecuma dēļ no amata drīzumā varētu atkāpties arī nākamais pāvests.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits