Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pakistāna gatava karam ar nemierniekiem

Politiķi strīdas par pareizo taktiku uzbrukumu mazināšanai. Traģiskais uzbrukums luksusa viesnīcai Pakistānas galvaspilsētā Islāmābādā valsts vadošajām amatpersonām pirmdien lika solīt pastiprināt spiedienu pret cilšu apgabalos patvērumu guvušajiem nemierniekiem. "Vairs nekas nedrīkst kavēt cīņu pret tiem, kuri netic sarunām un cenšas sēt iznīcību," The New York Times uzsvēra Pakistānas Ziemeļrietumu Frontjeras provinces vadītājs Amirs Haiders Hans Hoti.

Iekšlietu ministrijas pārstāvis Remans Maliks pēc sprādziena sasauktajā preses konferencē uzsvēra Pakistānas vēlmi ar nemierniekiem un sestdienas sprādziena izmeklēšanu tikt galā saviem spēkiem, bez ASV palīdzības. Nepatiku pret Vašingtonas iejaukšanos netieši apliecināja arī vietējie iedzīvotāji, Reuters žurnālistiem izsakot minējumus, ka aiz uzbrukumiem stāv Baltais nams, kuru neapmierinot jaunā prezidenta stingrība.

Šaubas nemazinās

Valdības sludināto taktiku cīņā ar nemierniekiem apšauba opozicionāri. "Valdībai nekavējoties jāpārtrauc jebkādas militāras aktivitātes cilšu reģionos," intervijā Itālijas laikrakstam La Repubblica sacīja bijušais Pakistānas premjers Navazs Šarifs. Viņaprāt, tā vietā abām pusēm jāsēžas pie sarunu galda. "Mums jāizvairās no ASV spiediena un jādomā pašiem," uzsvēra N.Šarifs. Kā raksta The New York Times, arī daudzi Pakistānas iedzīvotāji nosoda spēka pielietošanu cīņā ar nemierniekiem, uzskatot, ka tas viņus provocē uz pretuzbrukumiem.

Situāciju apgrūtina arī pretrunīgā informācija par sestdienas uzbrukuma organizētājiem. Sākotnējās ziņas liecināja par Taleban līdzdalību, taču Pakistānas talibu līdera palīgs Amirs Muhammeds pirmdien paziņoja, ka kustība par notikušo sēro kopā ar pārējiem valsts iedzīvotājiem un noliedza Taliban saistību ar notikušo.

Iekšlietu ministrija pirmdien par vaininiekiem izteicās mīklaini. "Es nedrīkstu jums atklāt, kurš to izdarīja, bet visās iepriekšējās izmeklēšanās visi ceļi ir veduši uz Dienvidvaziristānu," CNN citē R.Maliku.

Dienvidvaziristānā līdzās Taleban aktīvi darbojas arī Al Qaeda, kuras līderis Osama bin Ladens tieši gadu pirms pagājušās sestdienas sprādziena mudināja Pakistānas musulmaņus uzsākt džihādu pret tās valdību.

Glābējs prezidents

Nezināmi uzbrucēji Pakistānas pilsētā Pešavarā pirmdien nolaupīja Afganistānas ģenerālkonsulu un nogalināja viņa šoferi, liekot konsulāta darbiniekiem pievienoties aicinājumiem pastiprināt cīņu ar islāmistu kaujiniekiem. Britu lidsabiedrība British Airways uz nenoteiktu laiku atcēlusi lidojumus uz un no Pakistānas, pamatojot to ar sarežģīto drošības situāciju valstī.

Sestdienas uzbrukumā Marriott Hotel Islāmābādā bojā gāja 53 cilvēki un vēl 266 tika ievainoti. Pirmdien Iekšlietu ministrijas pārstāvis R.Maliks atklāja, ka sākotnēji viesnīcā bija paredzējušas vakariņot arī visas valsts augstākās amatpersonas, ieskaitot prezidentu, premjeru, ministrus un viņu viesus. Viņus no nāves paglābis prezidenta Asifa Ali Zardari pēdējā brīdī izteiktais ierosinājums pārcelt pasākumu uz premjera rezidenci, ziņo CNN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits