Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Pasaule pievēršas Zimbabves krīzei

Mugabe noraida aicinājumus pārcelt prezidenta vēlēšanas

ANO, ASV, Āfrikas un Eiropas valstu augstākās amatpersonas, kā arī Nobela Miera prēmijas laureāts Nelsons Mandela un citi cilvēktiesību aizstāvji pēdējās dienās ir pievērsuši pastiprinātu uzmanību piektdien paredzētajām Zimbabves prezidenta vēlēšanām, publiski kritizējot autoritāro prezidentu Robertu Mugabi, kurš palicis par vienīgo reālo kandidātu uz valsts vadītāja amatu. Viņi norāda, ka Zimbabves līderis varu cenšas saglabāt ar opozicionāru arestiem un viņu atbalstītāju spīdzināšanu. R.Mugabe un viņa sekotāji apsūdzības noliedz, dēvējot tās par koloniālistu centieniem atgūt kontroli pār valsti.

Lai gan opozīcijas pārst'āvis Morgans Cvangirai ir atsaucis savu kandidatūru, vēlēšanu biļetenos būs arī viņa vārds, vēsta AFP. Tomēr Nīderlandes vēstniecībā patvērumu guvušais politiķis paziņojis, ka kampaņu ir pārtraucis un arī pēc vēlēšanām neiesaistīsies sarunās ar prezidentu. "Kā mēs varam runāt, ja Mugabe sevi pasludina par uzvarētāju un prezidentu?" M.Cvangirai sacīja intervijā britu laikrakstam The Times. Savukārt Zimbabves valdības pārstāvji uzsver, ka opozīcijas kandidātam vairāk laika vajadzētu veltīt savai vēlēšanu kampaņai, ne aizmuguriskai R.Mugabes kritizēšanai.

Pats prezidents norādījis, ka sarunām būs gatavs tikai pēc vēlēšanām. Tiesa, opozicionāri un rietumvalstu novērotāji apgalvo, ka Zimbabvē tiek darīts viss iespējamais, lai vēlēšanās pārliecinoši uzvarētu R.Mugabe un no sarunām vairs nebūtu nekādas jēgas. To netieši apstiprinājis arī Zimbabves armijas vadītājs Engelbertss Rugedže. Kā ziņo BBC, ceturtdien uzrunājot valdības atbalstītājus, viņš sacīja: "Mēs esam karavīri. Mēs nelūdzam, bet piespiežam. Piektdien mēs panāksim, lai jūs balsotu nevis par savu kandidātu, bet Mugabi." Opozīcija apgalvo, ka valdības represijās nogalināti vairāki desmiti tās pretinieku, un vēl tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju nācies lūgt politisko patvērumu Dienvidāfrikai un citām valstīm.

Šāda valdības rīcība izsaukusi cilvēktiesību aizstāvju sašutumu, kuram pievienojies arī parasti atturīgais Dienvidāfrikas eksprezidents un Nobela Miera prēmijas laureāts Nelsons Mandela.

Savā 90.dzimšanas dienā uzrunājot sveicējus, viņš sacīja, ka "kaimiņvalstī Zimbabvē notikusi traģiska valdības kļūme", informē Reuters. Viņam pievienojās arī šajā valstī valdošais Āfrikas Nacionālais kongress, mudinot R.Mugabi pārcelt vēlēšanas.

"Zimbabvieši nekad nepakļausies Londonas un Vašingtonas ļauno režīmu draudiem un neuzklausīs viņu pamācības," ceturtdienas komentārā tomēr rakstīja Zimbabves oficiālais laikraksts The Herald. "Mēs zinām anglosakšu vēlmi jebkuriem līdzekļiem panākt Zimbabves režīma maiņu, pat ja Morgana Cvangirai iebīdīšanai valdībā būtu nepieciešams pārkāpt konstitūciju."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits