Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pasludina bankrotu laulātie, kuri nesen ieguva 20 miljonu kompensāciju no popkorna ražotājiem

Amerikāņu laulātais pāris, kas tikai pirms dažiem gadiem kļuva slavens ar 20 miljonu ASV dolāru kompensācijas iztiesāšanu tā dēvētajā „popkorna lietā”, radot pirmo šāda veida precendentu, pasludinājuši sevi par bankrotējušiem, vēsta britu izdevums The Daily Mail.

Ēriks un Kasandra Pīpli (Eric and Cassandra Peoples) no ASV Misūri štata kļuva slaveni 2004. gadā, kad tiesa piesprieda Ērika toreizējam darba devējam izmaksāt pārim 20 miljonus ASV dolāru par kaitējumu, ko nodarījis popkorna aromatizators. Tomēr pašlaik, ritot laulības šķiršanas procesam, pāris iesniedzis bankrota pieteikumu, kā uzskata vairāki plašsaziņas līdzekļi – ar mērķi slēpt reālos ienākumos.

2004. gada tiesas procesa laikā laulātajam pārim izdevās pierādīt, ka Ēriks Pīpls ieguvis smagu plaušu slimību diacetila – pārtikas piedevas, kas piešķir popkornam sviesta aromātu,  iedarbības rezultātā. Ērikam tika piespriesta 18 miljonus, bet viņa sievai – divus miljonus ASV dolāru liela kompensācija. Pāra uzvara tiesā lielā mērā kļuva iespējama, pateicoties mediķu liecībām, kuri apgalvoja, ka Ērikam nākotnē būs nepieciešama abu plaušu pārstādīšana. Šī tiesas prāva kļuva par precendentu, pateicoties kuram arī virknei citu popkorna ražošanā ASV un aiz to robežām nodarbināto radās iespēja iesniegt tiesās prasības pret saviem darba devējiem un saņemt kompensācijas.

Lai arī nav skaidrs, kādas precīzi summas saņēmuši Pīpli, jo daļa naudas, pēc viņu advokātu vārdiem, bija paredzēta izmaksām citiem no diacetila cietušajiem kompānijas, kurā strādāja Ēriks Pīpls, darbiniekiem, un nedz laulātie, nedz viņu advokāti (kuriem, kā apgalvo The Daily Mail, izmaksāti 35% tiesas ceļā iegūtās kompensācijas) nesniedz komentārus par šo jautājumu, plašsaziņas līdzekļi nododas minējumiem, kā un vai vispār laulātais pāris dažu gadu laikā iztērējis miljoniem dolāru.

Atbilstoši bankrota pieteikumiem, laulātajiem šobrīd pieder tikai 33 tūkstoši dolāru, 700 tūkstošus dolāru vērta māja, divas automašīnas Honda, viena Chrysler PT Cruiser, motocikls – visurgājējs Kawasaki Mule un dažādi sadzīves priekšmeti, savukārt viņu parādsaistības pārsniedz 611 tūkstošus dolāru. The Daily Mail piebilst, ka mājas būvniecība laulātajiem izmaksājusi 3,9 miljonus dolāru, pie kam hipotekārais parāds bankai ir gandrīz 500 tūkstoši, bet parāds būvniekiem – vairāk nekā 100 tūkstoši dolāru. Tomēr mājas un tai piegulošās zemes platības vērtību pats pāris noteicis 700 tūkstošu dolāru apmērā, bez tam Pīpli pagājušajā gadā sāka tiesāties ar būvniekiem, apgalvojot, ka ir piekrāpti, jo mājas reālā vērtība esot tikai 400 tūkstoši dolāru.

The Daily Mail arī piebilst, ka kā kopsakarību starp diacetilu – ķimikāliju, kas tiek izmantota popkorna aromatizēšanai, un plaušu slimību, kas zināma kā „popkorna slimība”, un pirmoreiz tika diagnosticēta 2001. gadā starp vienas no ASV popkorna rūpnīcas strādniekiem, noteica nevis ASV, bet gan Nīderlandes zinātnieki. Kopš tā laika popkorna ražotāji kompensācijās strādniekiem ir izmaksājuši vairāk nekā 100 miljonus dolāru, bet nesen tiesa piesprieda 7,2 miljonus dolāru lielu kompensāciju arī amerikānim Veinam Votsonam, kurš  šo slimību ieguvis tādēļ, ka bijis kaismīgs popkorna cienītājs. Atbilstoši mediķu slēdzienam, V. Votsons saslimis,  gadiem ilgi gatavojot popkornu mikroviļņu krāsnī un vienlaikus būdams spiests ieelpot diacetila tvaikus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits