Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Pētījums: Gudrība tiešām nāk ar vecumu

Gudrība tiešām nāk ar vecumu, liecina jauns pētījums, kurā secināts, ka vecāki cilvēki pieņem labākus un pārdomātākus lēmumus nekā gados jaunie, trešdien vēsta laikraksts Daily Telegraph.

Divi eksperimenti, kas izstrādāti, lai atspoguļotu reālistisku lēmumu pieņemšanas scenāriju, pierādīja, ka vecākiem cilvēkiem veicas nesalīdzināmi labāk, ja runa ir par lēmumu pieņemšanu, kas noved pie ilgtermiņa ieguvumiem.

Gados jaunie pētījuma dalībnieki steidzīgāk pieņēma lēmumus, kas solīja tūlītēju ieguvumu, bet 60 līdz 80 gadus vecie dalībnieki izrādījās lietpratēji stratēģisku lēmumu pieņemšanā, ņemot vērā tālāku nākotni.

Agrāk veiktie pētījumi liecināja, ka mūsu spēja pieņemt lēmumus ar gadiem mazinās, bet šie pētījumi koncentrējās uz lēmumu pieņemšanu pa vienam vienā reizē.

Teksasas universitātes psihologi uzskata, ka šie testi bijuši neobjektīvi attiecībā pret vecākām smadzenēm, un izstrādājuši jaunus testus, kas prasa dalībniekiem izsvērt katru lēmumu, ņemot vērē to potenciālo ietekmi uz nākotni. Proti, rīkoties līdzīgi, kā tiek darīts reālajā dzīvē.

Rezultāti, kas tiks publiskoti žurnālā Psychological Science, liecina, ka dzīves laikā iegūtā gudrība palīdzējusi vecākiem cilvēkiem pārspēt jaunākos pētījuma dalībniekus, jo viņi lēmuma pieņemšanas procesā spējuši aptvert lielāku kopainu.

"Mēs atklājām, ka vecāki cilvēki ir spējīgāki, izvērtējot tūlītējos un vēlākos katras [izvēles] iespējas labumus," atzīmēja pētījuma vadītājs.

"Jaunākie pieaugušie izrādījās labāki vienīgi tad, kad bija jāapsver tūlītējs atalgojums, bet otrs eksperiments prasīja attīstīt teoriju par to, kā atalgojums strukturēts vidē. Jo lielāka pieredze, jo labāk tajā veicās," viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits