Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Satelīta attēli liecina par jaunu aktivitāti Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā

Ziemeļkoreja atsākusi aktivitātes poligonā, kur šomēnes tika veikts komunistiskās valsts trešais kodolizmēģinājums, trešdien paziņojis Džona Hopkinsa universitātes ASV-Korejas institūts.

Satelīta attēlu analīze liecina, ka Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā vērojama satiksmes palielināšanās, tomēr nav pietiekami daudz pierādījumu, lai secinātu, ka tiek gatavots jauns izmēģinājums, norādīja institūts. Spriežot pēc satelīta attēliem, pēc 12.februārī veiktā kodolizmēģinājuma veselu dienu uz objektu nedevās neviens transporta līdzeklis. Nebija vērojama arī cilvēku kustība, bet 15.februārī aktivitāte atsākās.

Analītiķi uzskata, ka pēdējās dienās vērojamās izmaiņas varētu nozīmēt, ka Ziemeļkoreja ievērojusi piesardzības pasākumus, lai pārliecinātos, ka radioaktivitātes līmeņi ir pietiekami zemi, pirms sūtīt atpakaļ personālu. Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkoreja strikti norobežojusi poligonu, tādēļ ASV un citām valstīm grūti no gaisa noteikt, vai kodolizmēģinājumā tika izmantots plutonijs kā iepriekšējos izmēģinājumos vai urāns, kas nozīmētu, ka Phenjana spērusi soli uz priekšu kodolieroču attīstīšanā.

Analītiķi konstatējuši aktivitāti divās poligona vietās. Viņi uzskata, ka gadījumā, ja Ziemeļkoreja detonēja bumbu tunelī poligona ziemeļos, "tad dienvidu tunelis būtu viegli izmantojams ceturtajam izmēģinājumam". Vēl šomēnes vērojamo aktivitātes pieaugumu var skaidrot ar sniegu, kas uzsniga dienu pēc kodolizmēģinājuma, norādījuši analītiķi.

Neskatoties uz starptautiskās sabiedrības nosodījumu, Ziemeļkoreja pēc trešā kodolizmēģinājuma veikšanas ir ieņēmusi izaicinošu pozīciju, raisot bažas, ka tā varētu veikt vēl vienu tālas darbības raķetes izmēģinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Baidens: Putina karš nav sasniedzis savus mērķus

ASV prezidents Džo Baidens otrdien uzrunā ANO Ģenerālajā asamblejā pavēstīja, ka Krievijas diktatora Vladimira Putina izvērstais karš nav sasniedzis savus mērķus, taču tas neatceļ nepieciešamību...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits