Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Serbija gatavojas izdot Karadžiču

Serbu nacionālisti rīkos protesta akcijas, lai nosodītu Karadžiča izdošanu Hāgas tribunālam.
Serbijas varas iestādes plāno pieņemt lēmumu par apcietinātā Bosnijas serbu vadoņa Radovana Karadžiča izdošanu ANO tribunālam Hāgā, lai viņš tiktu saukts pie atbildības par genocīdu un noziegumiem pret cilvēci, kas tika pastrādāti Bosnijas kara laikā. R.Karadžiča izdošana Hāgas tribunālam aizkavējusies, jo varas iestādes vēl nav saņēmušas apelācijas prasību, ko iesniedza R.Karadžiča advokāti. R.Karadžiča brālis Luka vēsta, ka apelācijas prasība nosūtīta pēdējā brīdī no nomaļas pasta nodaļas, lai novilcinātu laiku līdz R.Karadžiča izdošanai. "Es neizslēdzu iespēju, ka apelācijas prasībai izaugs bārda un ūsas, pirms tā nonāks līdz šejienei," pajokoja R.Karadžiča advokāts Svetozars Vujačičs.

Paredzams, ka pēc apelācijas prasības saņemšanas Serbijas varas iestādes nekavējoties noraidīs R.Karadžiča lūgumu un pavēlēs izdot viņu Hāgas tribunālam. Sadarbība ar Hāgas tribunālu ir viens no priekšnoteikumiem, lai Serbija saglabātu cerības kādu dienu pievienoties Eiropas Savienībai. Serbijas jaunā valdība uzsver, ka tuvināšanās ES ir viens no galvenajiem valdības mērķiem. R.Karadžiča apcietināšana un gaidāmā izdošana Hāgas tribunālam gan izraisījusi serbu nacionālistu neapmierinātību, jo viņi uzskata, ka R.Karadžičs ir serbu tautas varonis. Serbi arīdzan apšauba Hāgas tribunāla taisnīgumu, jo serbiem tiekot piespriesti bargāki sodi nekā horvātiem un musulmaņiem.

S.Vujačičs vēsta, ka Serbijas amatpersonas gribētu izdot R.Karadžiču tribunālam līdz otrdienas vakaram, kad Belgradā plānotas protesta akcijas viņa atbalstam. Tomēr visas pazīmes liecina, ka R.Karadžičs diez vai nonāks Hāgā ātrāk par trešdienu.

63 gadus vecais R.Karadžičs vairāk nekā desmit gadu izvairījās no notveršanas un izdošanas Hāgas tribunālam. Pēdējā laikā viņš dzīvoja Belgradā, kur bija pieņēmis Dragana Dabiča vārdu un darbojās kā alternatīvās medicīnas speciālists. Viņš esot devies regulāros braucienos uz ārzemēm, piemēram, Austrijas galvaspilsētu Vīni, kur ārstējis serbu pacientus. Austrijas prese ziņo, ka 2007.gada maijā policija pārmeklēja kādu dzīvokli, kur mitinājies R.Karadžičs. Neviens nav atpazinis R.Karadžiču, kurš mierīgi atbildējis uz policistu jautājumiem. Viņš uzrādījis Horvātijas pasi, kas viņam ļāva bez vīzas ieceļot Austrijā. Belgradā viņš izmantojis D.Dabiča vārdu, ko bija "aizņēmies" no kāda serba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits