Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Skandāla dēļ var atlaist Somijas parlamentu

Somijas politiķi izmantojuši likuma spraugas savam labumam.

Pēc tam, kad atklājās, ka desmitiem deputātu pieņēmuši zināmu uzņēmēju aprindu finansējumu priekšvēlēšanu kampaņas laikā un nav par to ziņojuši likumā paredzētajā kārtībā, Somijā izcēlās pēdējo gadu lielākais politiskais skandāls. Valdība šūpojas, daļa opozīcijas pieprasa jaunas vēlēšanas. Šajā nedēļā par to paredzētas diskusijas parlamentā. Šis skandāls ir dziļi satriecis somus, kuri bija pieraduši domāt, ka viņu valsts ir vismazāk korumpētā pasaulē. Jaunās aptaujas rāda: tagad lielākā daļa tautas uzskata, ka politiķi var nopirkt par naudu. Visdīvainākajā gaismā nokļuvusi Somijas lielākā — Centra partija, tomēr arī daļa labējās nacionālās koalīcijas deputātu, kā arī daži sociāldemokrāti pirmsvēlēšanu laikā saņēmuši apšaubāmu atbalstu. Centra partijas premjerministra Mati Vanhanena reputācija gan izturēja piedzīvojumus ar sievietēm, taču tagad viņa reitings dramatiski krities.

Ignorē likumu


Viss iesākās pirms pāris nedēļām, kad Centra partijas frakcijas vadītājs Timo Kalli piekrita, ka viņš neievēro likuma prasību par vēlēšanu līdzekļu uzrādīšanu, jo "tam neseko sankcijas," citiem vārdiem sakot, likumā nav noteikts sods par pārkāpumu. Par pārkāpumiem zināja jau sen, bet tagad vēlētāji reaģēja ļoti asi, jo pazīstams politiķis publiski paziņoja, ka deputāti nepilda likumu, ko paši pieņēmuši. Likums nosaka, ka jāuzrāda avoti visiem tiem vēlēšanu finansējumiem, kas lielāki par 1700 eiro, bet to reti kāds darīja. Pat vēl tagad daļa deputātu nav iesnieguši izsmeļošus skaidrojumus. Parlaments, ko nobaidīja tautas dusmas, steidzīgi vēlas pieņemt otru likumu, kas noteiktu, ka viena privātā ziedojuma griesti parlamenta vēlēšanās būtu 6000 un pašvaldību vēlēšanās — 3000 eiro.

Līdz ar skandālu izgaismojās organizācija Somijas reģionu attīstība. Tās fonā darbojas vairāki piepeši bagāti kļuvuši uzņēmēji, kas ar plašu žestu izsnieguši naudu izvēlētiem politiķiem — pēdējās vēlēšanās turpat 440 000 eiro.

Dāsnie sponsori


"Stipendiātus" izvēlējies lielas nekustamo īpašumu firmas Nova Group direktors. Viņš izmeklējis politiķus, kas ir draudzīgi uzņēmējiem, patriotiski noskaņoti un ticīgi. Nova Group valdē ir četri vīri, kuri agrāk sodīti par noziedzīgu darbību, un turklāt atklājies, ka firma nav samaksājusi visus nodokļus. Šie uzņēmēji dažādās Somijas vietās būvē milzīgus tirdzniecības centrus, un tagad jājautā, vai politiķu vēlīgā attieksme pret šiem projektiem ir bagātīgās atlīdzības un draudzīgo attiecību dēļ, kas viņus saista ar šo grupu. Politiķi noliedz, ka viņi būtu iespaidoti. To noliedz arī premjerministrs M.Vanhanens, kurš atbalstījis lielu tirdzniecības centra projektu laukos uz rietumiem no Helsinkiem.

M.Vanhanens paziņoja, ka nezina, kas viņu finansējis, — un arī negribot zināt. Komentētāji to uzskata par liktenīgu kļūdu: tieši šāda attieksme ievedusi Somiju skandāla purvā. Arī pats premjers piekrīt, ka politisko sistēmu apdraud krīze.

Šos notikumus salīdzina ar Anneli Jetēnmeki lietu 2003.gada vasarā. A.Jetēnmeki bija pirmā sieviete premjerministre Somijā, bet noturējās savā amatā tikai divus mēnešus, kad nācās atkāpties publiski izteiktu acīmredzamu melu dēļ.

Komentētāji uzskata, ja arī M.Vanhanens tiks pieķerts melos vai ja atklāsies kāda jauna ziņa par politiķu pateicību uzņēmējiem, pašreizējā valdība kritīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits