Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Snoudens dažādās valstīs paslēpis viņa rīcībā esošo slepeno dokumentu digitālās kopijas

Amerikas Savienoto Valstu slepeni dienestu darbības atmaskotājs Edvards Snoudens ir izveidojis viņa rokās nonākušo slepeno dokumentu digitālas kopijas atdeva tās glabāšanā vairākiem cilvēkiem dažādās pasaules valstīs, portālam _The Daily Beast _paziņojis laikraksta The Guardian žurnālists Glens Grinvolds. Pēc viņa vārdiem, cilvēki, kuru rīcībā atrodas slepenie materiāli, saņems paroles piekļuvei pie tiem gadījumā, ja ar E. Snoudenu atgadīsies kas nevēlams.

Šādiem drošības pasākumiem, kā paskaidrojis G. Grinvolds, ir jāgarantē, ka E. Snoudena rīcībā esošie materiāli jebkurā gadījumā kļūs ar sabiedrības īpašumu. The Daily Beast komentārā arī pausts viedoklis, ka E. Snoudens informācijas noplūdi, visticamāk, ir plānojis vairāku gadu garumā, un ka tagad ASV varas iestādes vairāk nav spējīgas novērst turpmāku noslēpumu izpaušanu. Kāda vēl informācija atrodas E. Snoudena izveidotajā arhīvā, pagaidām nav zināms. Izskanējusi versija, ka pārējie materiāli tiks publiskoti sadarbībā ar interneta vietni WikiLeaks.

Jāatgādina, ka jūnijā sākumā britu laikraksts The Guardian un ASV izdevums The Washington Post publicēja virkni materiālu par ASV slepeno dienestu darbību, balstoties uz E. Snoudena iegūto informāciju, kuras autentiskumu apstiprināja pieaicinātie eksperti. Atbilstoši šiem datiem, ASV izlūkdienesti plaši izmantoto dažādas datu iegūšanas programmas, lai masveidā noklausītos telefona sarunas un izsekotu personas tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

ASV varas iestādes E. Snoudenam ir izvirzījušas apsūdzības spiegošanā un vēlas viņu apcietināt. E. Snoudens kādu laiku uzturējās Honkongā, no kurienes svētdien izlidoja uz Maskavu. Sākotnēji tika uzskatīts, ka viņš no Maskavas plāno tālāk doties uz Kubu, lai no turienes mērotu ceļu uz Ekvadoru. Taču E. Snoudens tomēr uz Kubu neizlidoja.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņoja, ka E. Snoudens joprojām atrodas Maskavas Šeremetjevas lidostas trazītzonā, lai gan viņš var brīvi doties tālāk. V. Putins norādīja, ka E. Snoudens Maskavas lidostā ieradies kā tranzīta pasažieris un viņam nav bijusi vajadzība nedz pēc Krievijas vīzas, nedz pēc kādiem citiem dokumentiem. Vašingtona E. Snoudena lietā asi kritizējusi Krieviju un Ķīnu un paziņojusi, ka izmantos visus "juridiskos kanālus," lai sauktu viņu pie atbildības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits