Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Spāņiem savs Robins Huds no provinces mazpilsētas

Smagās ekonomiskās krīzes sagrauztajiem Spānijas iedzīvotājiem ir parādījies varonis provinces mazpilsētas mēra veidolā. Andalūzijas pilsētas Marinaledas vadītājs Huans Manuels Sančess-Gordiljo, kurš kuplās un iesirmās bārdas dēļ atgādina mūsdienās romantizētos latīņamerikāņu revolucionārus, ir pieteicis karu Spānijas konservatīvās valdības ieviestajiem taupības pasākumiem, kuri, viņaprāt, dzen postā spāņu tautu.

Viņš iemantoja kulta personības statusu, organizējot lielveikalu atklātas zādzības, pēc kurām guvums tika izdalīts nabadzīgām ģimenēm. Pagājušajā nedēļā mūsdienu Robins Huds kopā ar atbalstītājiem devās «svētceļojumā», lai aicinātu stāties pretī valdībai, kura dara visu, lai izbēgtu no vēršanās pēc pilnas palīdzības pie starptautiskajiem aizdevējiem.

Okupē un laupa

24. jūlijā aptuveni tūkstotis H. M. Sančesa-Gordiljo vadītās zemnieku arodbiedrības Andalūzijas Strādnieku sindikāts locekļu okupēja Spānijas Aizsardzības ministrijai piederošu zemi 1200 hektāru platībā, paziņojot, ka tā tiks sadalīta apkārtnē dzīvojošajiem. Tomēr šī savdabīgā akcija, kas turpinājās līdz 11. augustam, kad policija padzina okupantus, neiekļuva valsts lielāko laikrakstu pirmajās lappusēs un nebija televīzijas ziņu nagla, tādēļ viņu līderis nolēma izmantot radikālākas metodes, lai pievērstu uzmanību.

Dažas dienas pirms aizvākšanas no īpašuma H. M. Sančesa-Gordiljo sekotāji iegāja divos lielveikalos, piekrāva pilnus iepirkumu ratus ar piena izstrādājumiem, makaroniem, olīveļļu un citiem pārtikas produktiem un nesamaksājuši aizgāja prom. Pats H. M. Sančess-Gordiljo «konfiscētājus» sagaidīja ārā. Pēc tam veikalos paņemtais nonācis labdarībai. «Mēs zagām, lai dotu nabagajiem. Bagātie jau zog. Šī krīze ir liela zādzība,» H. M. Sančess-Gordiljo sacīja izdevumam Time. Par zādzību pastrādāšanu tika aizturēti septiņi viņa atbalstītāji, bet viņu līderi no cietuma pasargāja politiskā imunitāte, kas viņam piešķirta kā Andalūzijas reģionālā parlamenta deputātam.

H. M. Sančess-Gordiljo skaidro, ka viņi nezaga tikai tādēļ, lai palīdzētu tiem, kam klājas grūti: «Mēs vēlējāmies, lai augstākā vara pievērš uzmanību tam, kas notiek valstī.» Viņš uzskaita, kādu postu ekonomiskās problēmas ir radījušas Spānijas sabiedrībai - augsts bezdarbs, kas šā gada otrajā ceturksnī sasniedza 24,6%, tūkstošiem ģimeņu izliktas no mājokļiem, jo nespēja izpildīt saistības par hipotekārajiem kredītiem, bet zem nabadzības sliekšņa dzīvojošo spāņu daudzums kopš 2007. gada, kad sprāga Spānijas nekustamā īpašuma burbulis, kas ir valsts ekonomikas likstu sakne, ir pārsniedzis 15%. «Šeit ir cilvēki, kuriem nav ko ēst. XXI gadsimtā kas tāds ir absolūts apkaunojums,» viņu citē aģentūra Reuters. Viņš ir solījis arī turpmāk apzagt lielveikalus, ļoti iespējams, ka viņa domubiedri varot ieņemt arī kādu banku.

Aicina nepakļauties

Tomēr H. M. Sančess-Gordiljo nedomā apstāties tikai pie uzbrukumiem lielveikaliem. Viņš savai cīņai vēlas arī plašāku politisko atbalstu, tādēļ pagājušajā nedēļā kopā ar vairākiem desmitiem līdzbiedru uzsāka trīs nedēļas ilgu gājienu pa Andalūziju, lai pārliecinātu citu pašvaldību vadītājus nostāties pret pašreiz konservatīvo pārvaldīto centrālo valdību ar premjerministru Mariano Rahoju priekšgalā. Kopš decembra, kad M. Rahojs nāca pie varas, valdība ir drastiski samazinājusi budžeta izdevumus un palielinājusi nodokļus, lai izpildītu Eiropas Savienības prasību samazināt vienu no augstākajiem budžeta deficītiem Eiropā (pērn sasniedza 8,5%).

Andalūzija ir krīzes viens no vissmagāk skartajiem Spānijas reģioniem, jo šeit bez darba ir katrs trešais pieaugušais. Vairākums no viņiem pirmskrīzes laikā bija nodarbināti plaukstošajā celtniecības nozarē, bet pēc nekustamā īpašuma burbuļa pārsprāgšanas palika bez pastāvīga darba.

H. M. Sančess-Gordiljo vēlas iedvesmot citus pašvaldību vadītājus ignorēt centrālās valdības ieviestos taupības pasākumus. Viņš aicina pārtraukt veikt kredītmaksājumus bankām, pārtraukt pašvaldībā strādājošo atlaišanu, izbeigt iedzīvotāju izlikšanu no mājokļiem un ignorēt Madrides prasību samazināt izdevumus.

Viņš noraida pret sevi vērsto kritiku no valsts lielāko partiju puses. «Viņi saka, ka es esmu bīstams. Bet kā ir ar baņķieriem, kuri nesaņēma sodu par krāpniecību? Tas nav bīstami? Bankas, kuras aizņēmās par procentu, bet pārdeva šo parādu spāņiem par sešiem procentiem, vai tās nav bīstamas?» vaicā spāņu jaunais elks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits