Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ukrainas izredzes parakstīt asociācijas līgumu ar ES sarūk

Ukrainas izredzes novembra nogalē Viļņā gaidāmajā samitā parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES) aizvien sarūk, izskanot ziņām, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs devies noslēpumainā vizītē uz Maskavu un sākta izmeklēšana pret notiesātās ekspremjeres Jūlijas Timošenko advokātu.

Timošenko, kuras atbrīvošana ir viena no galvenajām Briseles prasībām līguma parakstīšanai, Janukovičam pārmet, ka viņš "līdz nāvei nospārdījis" Kijevas centienus tuvināties ES. Vien pirms dažām nedēļām Ukrainas izredzes parakstīt asociācijas līgumu tika vērtētas kā diezgan augstas, taču pēdējā laikā tās sašķobījušās, pieaugot neskaidrībai par Ukrainas gatavību rast visām pusēm pieņemamu Timošenko lietas atrisinājumu.

Prokuratūra paziņojusi, ka Timošenko advokāts Sergejs Vlasenko apsūdzēts par to, ka 2010.gadā sitis savu sievu. Viņu laulība pašlaik ir šķirta. Timošenko šādas apsūdzības nodēvējusi par absurdām.

"Viktors Janukovičs pēdējās nedēļas jau līdz nāvei nospārdījis asociācijas līgumu. Lietas uzsākšana pret Sergeju Vlasenko paveikta tik aukstasinīgi un metodiski kā pēdējais trieciens Ukrainas cerībām."

Pats Vlasenko pret viņu ierosināto lietu raksturojis kā "pilnīgus melus, kam nav nekādas saistības ar realitāti", un pārmetis varasiestādēm, ka tās nav ierobežojušas politiskās represijas pirms gaidāmā nozīmīgā samita.

Pie tiesas nama Vlasenko atklāja žurnālistiem, ka parakstījis solījumu izmeklēšanas laikā neizbraukt no Kijevas. Šāda prasība liedz viņam apmeklēt Timošenko, kura šobrīd ārstējas Harkovas slimnīcā.

Ukrainas parlaments tikmēr trešdien pulcēsies uz ārkārtas sēdi, lai apspriestu likuma grozījumus, kas ļautu Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Tādējādi tiktu izpildīta viena no galvenajām prasībām, ko Brisele Kijevai izvirzījusi pirms līguma parakstīšanas. Tomēr par spīti vairākas nedēļas ilgajām sarunām starp Janukoviča Reģionu partiju un Timošenko atbalstošo opozīciju vienošanos tā arī nav izdevies panākt, un opozīcijas līderi otrdien pārmeta varasiestādēm centienus kavēt kompromisa rašanu.

Opozīcijas bažas par Janukoviča patiesajiem nolūkiem pastiprinājušas izskanējušās ziņas, ka viņš sestdien devies uz Maskavu, lai slepus tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Timošenko partijas Batkivščina (Tēvzeme) deputāts Arsēnijs Jaceņuks norāda, ka šādas slepenas sarunas varētu būt par pamatu impīčmenta ierosināšanai pret prezidentu. Tikmēr opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko kritizējis prezidentu, ka viņš "saka vienu, bet dara ko citu".

Savukārt Timošenko izplatītajā paziņojumā uzsvērts: "Nedrīkst pieļaut, ka aizkulišu vienošanās un Janukoviča personīgās fobijas pieliek punktu Ukrainas centieniem tuvināties Eiropai."

Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis neskaidri apstiprinājis, ka Putina un Janukoviča tikšanās tiešām notikusi, norādot, ka tajā pārrunātas "divpusējās ekonomiskās attiecības Viļņas samita kontekstā". Janukoviča pārstāvji sestdien paziņoja, ka prezidents devies kādā vizītē, taču nesniedza sīkāku informāciju, savukārt Kremlis Janukoviča un Putina tikšanos apstiprinājis tikai pirmdien.

Otrdien Kijevā ieradīsies Eiropas Parlamenta (EP) īpašie sūtņi - bijušais Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis un kādreizējais EP prezidents Pats Kokss -, lai sniegtu Kijevai pēdējo iespēju apliecināt panākto progresu. Kvasņevskim un Koksam līdz 14.novembrim jāiesniedz EP galīgais ziņojums šajā jautājumā. Šo dokumentu 18.novembrī izskatīs ES ārlietu ministri, kuriem arī būs jāizvērtē, vai Kijevai tiks nodrošināta iespēja novembra nogalē gaidāmajā Viļņas samitā parakstīt vienošanos ar ES.

Tomēr, kā brīdinājis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, ES un Ukrainas asociācijas līguma parakstīšana šogad nebūt nav garantēta. Ja Ukraina nespēs izpildīt Briseles izvirzītās prasības, iespēja parakstīt asociācijas līgumu tai varētu būt tikai nākamgad. Pēc viņa teiktā, asociācijas līguma parakstīšana būtu atalgojums par veiktajām reformām un pamudinājums "divkāršot pārmaiņu tempu".

Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES. Kijeva cer līgumu parakstīt ES-Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī. Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība, savukārt, raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits