Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vatikāns prasa radīt jaunu kārtību pasaules finanšu pārvaldē

Pasaulē ir jārada jauna finanšu kārtības pārvalde, jo pašreizējā sistēma ir novecojusi un bieži vien nav spējīga pienācīgi cīnīties ar globālām krīzēm, pirmdien paziņoja Vatikāna Tieslietu un miera departaments.

Savā jaunākajā dokumentā par starptautiskās finanšu un monetārās sistēmas pārvaldi Vatikāna eksperti apgalvo, ka Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF) vairs neesot kapacitātes un spējas stabilizēt pasaules finanses, regulējot naudas piedāvājumu, un tas vairs neesot spējīgs pārredzēt "kredītu risku apmēru, kādu uzņemas sistēma".

Tāpēc, pēc Vatikāna amatpersonu pārliecības, būtu jāizveido "globāla publiska institūcija" un "pasaules centrālā banka", kas nodarbotos ar finanšu institūciju pārvaldīšanu.

Savā 18 lappušu garajā dokumentā ar nosaukumu "Ceļā uz starptautiskās finanšu un monetārās sistēmas reformēšanu Globālas publiskās institūcijas kontekstā" Vatikāna pārstāvji asi nosoda "tirgus, kuri nodarbojas ar elku pielūgšanu", kā arī "neoliberālo domāšanu", kas, pēc Svētā Krēsla uzskata, nodarbojas vienīgi ar ekonomisko problēmu tehniskiem risinājumiem.

"Faktiski krīze ir izgaismojusi tādas parādības kā savtīgums un kolektīvā alkatība un labumu uzkrāšana milzīgos apmēros," akcentē dokumenta autori, piemetinot, ka pasaules ekonomikai ir nepieciešama "ētiska solidaritāte" starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm.

"Ja netiks rasti risinājumi daudzveidīgajām netaisnīguma formām, negatīvās sekas, kas notiks sociālajā, politiskajā un ekonomiskajā līmenī, neizbēgami radīs pieaugošu naidīgumu un par vardarbības vidi, galu galā iedragājot demokrātisko institūciju pašus pamatus, pat tos, kuri tiek uzskatīti par visstabilākajiem," brīdina Vatikāna eksperti.

Viņi aicina radīt "pārnacionālu institūciju" ar pasaules mēroga pilnvarām un "universālu jurisdikciju", kas kotrolētu ekonomisko politiku un lēmumus. Pēc Vatikāna ierosmes, šāda institūcija varētu tapt Apvienoto Nāciju Organizācijā, bet vēlāk kļūt neatkarīga un iegūt sev pilnvaras, kas nodrošinātu, ka pasaules attīstītajām valstīm netiek ļauts iegūt "pārmērīgu varu pār vājākām valstīm".

Dokumentā, ko plānots publiski prezentēt pirmdien, atzīts, ka, lai ierosinātās izmaiņas ieviestu, būs vajadzīgi gadi, un ir gaidāms, ka pret tām būs liela pretestība.

"Protams, ka šī transformācija tiks veikta uz tā rēķina, ka notiks pakāpeniska līdzsvarota katras valsts pilnvaru daļēja nodošana pasaules institūcijai un reģionālajām institūcijām, taču tas ir nepieciešams laikā, kad sabiedrības un ekonomikas dinamisks un tehnoloģiju progress plūst pāri robežām, kuras patiesībā globālajā pasaulē ir jau lielā mērā izzudušas," rezumēts dokumentā.

Pēdējā laikā Eiropā, ASV un citur pasaulē notika plaši protesti pret banku un citu lielo korporāciju alkatību.Protestētāji pauda sabiedrības dusmas par finanšu sistēmas nodarīto kaitējumu ekonomikas lejupslīdes laikā un situāciju, ka baņķieri joprojām saņem milzu prēmijas, bet lielākajai daļai sabiedrības ir jāsavelk jostas valsts budžeta izdevumu samazināšanas dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits