Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija
Pētniekus nepārsteidza fakts, ka pat Marianas dziļvaga ir piesārņota, bet izbrīnīja tieši ļoti augstā piesārņojuma koncentrācija

Vienā no pasaules visgrūtāk sasniedzamajām vietām uziet pamatīgu piesārņojumu

Izrādās, pat viena no visgrūtāk sasniedzamajām vietām uz mūsu planētas nav pasargāta no cilvēku radītā piesārņojuma. No Marianas dziļvagas, kas vietām ir teju 11 kilometrus dziļa, zinātniskiem nolūkiem savāktos vēžveidīgo organismu paraugos fiksēts ķīmiskais piesārņojums, kas 50 reizes pārsniedz šo vielu līmeni līdzīgos organismos piesārņotās upēs Ķīnas industriālajos rajonos, ziņo The Guardian.

"Mēs aizvien okeāna dzīles uztveram kā šo nesasniedzamo, senatnīgo valstību, kura ir pasargāta no cilvēku ietekmes. Diemžēl mūsu pētījumi liecina, ka tas ir tālu no patiesības," skaidro Ņūkāslas Universitātes pētnieks Alans Džeimisons, kurš ir arī konkrētā pētījuma vadošais zinātnieks. "Fakts, ka minētajos organismos atradām tik nepieredzētu piesārņojuma koncentrāciju, patiesi liek padomāt par to, cik postošas sekas planētai ilgtermiņā rada cilvēce," piebilda pētnieks.

Džeimisona vadītā pētnieku komanda organismu paraugos, kurus no okeāna dzīlēm pie pētniekiem nogādāja robotiskā zemūdene, identificēja divus atsevišķas toksiskas ķimikālijas, kuras izmantoja ražošanā, līdz 1970.gados tās tika aizliegtas. Minētās vielas vidē nesadalās un arī iepriekš atrastas dažādu okeāna iemītnieku, piemēram, delfīnu un plēsoņdelfīnu, organismos.

Garnelēm līdzīgi vēžveidīgie, kuros atrasts cilvēku radīts piesārņojums:

Foto: Reuters

Pētnieki pieļauj, ka piesārņotas plastmasas atkritumu daļiņas, bojāgājušo okeāna iemītnieku atliekas un citi piesārņoti atkritumi nogulsnējās okeāna dzīlēs, un 10 kilometru dziļumā mītošie vēžveidīgie kaitīgās vielas uzņēmuši, barojoties ar organiskajiem atkritumiem.

Džeimisons arī norāda, ka viņu neizbrīnīja pats fakts par piesārņojuma esamību tik šķietami nepieejamās vietās, pārsteigusi esot tieši ļoti augstā piesārņojuma koncentrācija Marianas dziļvagā mītošo dzīvnieku organismos.

Konkrētās vielas dzīvos organismos var izraisīt dažnedažādus bojājumus, īpaši negatīvi ietekmējot reproduktīvo sistēmu.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits