Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Eiroparlamentārieti Ijabu ievēl par EP Renew Europe grupas viceprezidentu

Eiroparlamentārieti Ivaru Ijabu (LA) trešdien slēgtā balsojumā ievēlēja par parlamenta liberāli centriskās politiskās grupas Renew Europe viceprezidentu, informēja politiķa palīdze Dace Bargā.

Savā uzrunā kolēģiem Ijabs uzsvēra, ka darbosies Eiropas nākotnes un drošības interesēs. Viņa galvenā prioritāte ir, lai visa Eiropa "atmostos" aktīvai rīcībai aizsardzības jomā un lai turpmākajos piecos gados Eiropa kļūtu spējīga aizsargāt sevi. Tāpat Ijabs iecerējis turpināt uzsākto darbu pētniecības, inovāciju un digitālajā jomās, lai Eiropa nezaudētu globālajā sāncensībā par tehnoloģiju pārākumu un apturētu smadzeņu aizplūšanu no Eiropas.

Par "Renew Europe" grupas prezidenti šodien vienbalsīgi ievēlēja franču politiķi Valēriju Heijeri. Liberāli centriskā politiskā grupa "Renew Europe" patlaban apvieno 73 deputātus un tā veido proeiropeisko centrisko vairākumu EP.

Bargā norāda, ka pēc Ijaba iniciatīvas pieci deputāti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas izveidoja "Baltijas grupu" kopīgo interešu pārstāvēšanai un rīcības koordinēšanai.

LETA jau rakstīja, ka aizvadītajās EP vēlēšanās no partijas "Jaunā vienotība" (JV) parlamentā ievēlēts Valdis Dombrovskis un Sandra Kalniete, bet no Nacionālā apvienības (NA) - Roberts Zīle un Rihards Kols. "Latvijas attīstībai" (LA) EP pārstāvēs Ijabs, "Apvienoto sarakstu" (AS) - Reinis Pozņaks, "Progresīvos" - Mārtiņš Staķis, "Saskaņu" - Nils Ušakovs, bet partiju "Latvija pirmajā vietā" (LPV) - Vilis Krištopans.

Deviņas EP deputātu vietas Latvijā ieguvuši septiņi no 16 vēlēšanām reģistrētajiem deputātu kandidātu sarakstiem. JV vēlēšanās saņēma 25,09% balsu, NA 22,07%, LA 9,36%, AS 8,18%, "Progresīvie" 7,45%, "Saskaņa" 7,13% un LPV 6,16% balsis.

No kopumā 1 541 102 balsstiesīgajiem iedzīvotājiem, šajās vēlēšanās piedalījušies 521 226 jeb 33,82% iedzīvotāji. Atverot vēlēšanu kastes, tajās konstatētas 520 367 derīgas vēlēšanu aploksnes un 514 585 derīgas vēlēšanu zīmes.

Lielākā vēlētāju aktivitāte ir bijusi Vidzemē, kur nobalsojuši 176 144 vēlētāji, bet vismazāk balsotāju uz vēlēšanu iecirkņiem devušies Latgalē - 47 030.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits