Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Eksperts: Līdz ar Brexit var mazināties britu loma NATO

Līdz ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) var mazināties Apvienotās Karalistes loma NATO, aizsardzības izdevumam Defence Matters atzinis ASV Stratēģisko studiju institūta zinātniskais līdzstrādnieks Džons R.Denī.

"Es uzskatu, ka Brexit sekas uz drošību būs nozīmīgas, bet netiešas, vismaz īstermiņā," atzīst eksperts. "Uzskatu, ka Brexit būs smags trieciens Lielbritānijas tautsaimniecībai neatkarīgi no tā, vai Skotija arī turpmāk būs Apvienotās Karalistes daļa."

Skotijas līderi vairākkārt brīdinājuši, ka rīkos jaunu referendumu par izstāšanos no Apvienotās Karalistes, ja vairums Lielbritānijas vēlētāju 23.jūnija referendumā nobalsos pret valsts palikšanu ES.

Būtu kļūda novērtēt par zemu ES un Apvienotās Karalistes eksportu un importu, norāda eksperts, brīdinot, ka šīs attiecības pavisam noteikti īstermiņā cietīs.

"Apvienotās Karalistes tautsaimniecības kritums, ko izraisīs lielāki tarifi ar ES tirdzniecības partneriem, visticamāk, nozīmēs samazinātus militāros tēriņus Apvienotajā Karalistē," prognozē Denī.

Viņš izdevumam Defence Matters atgādina, ka pēdējā laikā Apvienotā Karaliste un daudzi citi sabiedrotie spējuši apturēt aizsardzības budžeta un struktūru samazināšanos.

Šī tendence atbilstoši vispārējam priekšstatam atrodas tapšanas stadijā un, visticamāk, līdz ar Lielbritānijas aiziešanu no ES apstāsies pilnībā, pieļauj eksperts.

Sekas tam, ka Apvienotās Karalistes aizsardzības budžets jau atkal samazināsies, potenciāli būs pamatīgas, brīdina Denī, norādot, ka nesen izziņotie Apvienotās Karalistes plāni par investīcijām bezpilota lidaparātos, gaisa izlūkošanā, kiberdrošībā utt. būs pakļauti lielam riskam.

"Tas savukārt var apdraudēt svarīgo lomu, kuru Apvienotā Karaliste ieņem NATO aizsardzībā un drošībā. Tas nozīmē, ka Apvienotā Karaliste var zaudēt savu vadošo lomu kā valsts, kas dod vienu no lielākajiem ieguldījumiem NATO un ir viena no alianses līderēm," rezumē Denī.

Līdz Brexit referendumam atlikušas nepilnas četras nedēļas, un aptaujas liecina, ka palikšanu ES atbalsta 53% britu, bet par izstāšanos grasās balsot 47%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits