Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ES apstiprina 13 jaunus kopīgās aizsardzības projektus

Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministri otrdien apstiprināja 13 jaunus projektus bloka kopīgās aizsardzības sadarbības programmas īstenošanai.

Projekti ietver gan bezpilota zemūdeņu atklāšanas sistēmu, gan jaunu medicīniskās apmācības centru.

ES paziņoja, ka bezpilota pretzemūdeņu sistēma būs moderna tehnoloģiju un mākslīgā intelekta sistēma zemūdens karadarbībai, kas palīdzēs aizsargāt "zemūdens augstvērtīgo infrastruktūru, kā arī jūrā bāzētās enerģētikas sistēmas", atvairot zemūdens komunikācijas līniju apdraudējumu.

Tāpat ES plāno izveidot kiberakadēmiju un inovāciju mezglu, lai veicinātu tehnoloģiski prasmīgu darbaspēku un "kibergudru ekosistēmu". Šo projektu vadīs Portugāle un Spānija.

Savukārt Polija un Ungārija vadīs medicīniskās apmācības centra izveidi. Šis centrs koncentrēsies uz ES īpašo operāciju spēku atbalstu.

ES dalībvalstis tradicionāli ir aizsargājušas savu aizsardzības sektoru, paļaujoties uz NATO kā visaptverošu organizāciju kolektīvas aizsardzības garantēšanai. Tomēr pēdējo gadu laikā Eiropa ir mudināta uzņemties lielāku daļu aizsardzības sloga.

Līdz šim kopumā ES pastāvīgās strukturētās sadarbības (PESCO) programmā apstiprināti 47 projekti. Programmu dalībvalstis sāka 2017.gadā, lai veicinātu ciešāku sadarbību aizsardzības jautājumos un samazinātu paļaušanos uz ASV šajā jomā.

25 ES dalībvalstis, kas pievienojušas PESCO, līdz šim nav spējušas vienoties par nosacījumiem trešo valstu, piemēram, ASV un Lielbritānijas pēc breksita, dalībai projektos.

Daļa valstu, piemēram, Nīderlande uzsver, ka ir svarīgi iesaistīt sabiedroto valstis, kurām ir liela aizsardzības rūpniecība un zināšanas, bet Francija ir mudinājusi Eiropu attīstīt savu stratēģisko autonomiju

 

Top komentāri

VVZ
V
Tas viss ir absolūti bezjēdzīgi, jo robežas netiek sargātas un salašņu varzas netraucēti ierodas Eiropā ar "nevalstisko organizāciju'' un FRONTEX palīdzību. Nav jēgas sargāt durvis, ja visi logi vaļā.
esunes
e
Vajag uz ES robežām jaunu projektu - automātisko ložmetēju.Kā krūmos parādās melna, sprogaina galva tā uzreiz automātiski šauj.
snm
s
Visa "kopīgā aizsardzība" aprobežosies ar dažām tikai Francijai vajadzīgām avantūrām, kuru mērķis atbalstīt Francijas nīkuļojošo militāro rūpniecību, bet kas nedos it nekādu labumu citām valstīm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits