Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

ES apstiprina jauno attīstības veicināšanas stratēģiju

Eiropas Savienība (ES) un tās dalībvalstis trešdien Briselē parakstīja stratēģisku dokumentu, kas nosaka attīstības politiku nākotnē un tiek dēvēts par “Jauno Eiropas attīstības konsensu”, piedāvājot jaunu kolektīvu nostāju un darbības plānu nabadzības izskaušanai un ilgtspējīgas attīstības sasniegšanai.

Jauno stratēģijas dokumentu Eiropas Attīstības dienu laikā parakstīja Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Trajāni, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni, bet ES dalībvalstu padomes vārdā - Maltas premjerministrs Džozefs Muskats.

Pirmo reizi šis konsenss attiecas uz visām ES institūcijām un visām dalībvalstīm, kas apņēmušās daudz aktīvāk strādāt kopā kolektīvo mērķus sasniegšanai.

Dokumentā uzsvērts, ka Eiropas attīstības politikas galvenais mērķis ir nabadzības izskaušana. Konsenss pilnībā apvieno ekonomikas, sociālās un ilgtspējīgas attīstības dimensijas. Iecerētas efektīvāk kombinēt ierasto attīstības palīdzību ar citiem attīstības veicināšanas resursiem.

Kā LETA jau ziņoja, trešdien Briselē sākās 11. ikgadējās Eiropas Attīstības dienas, kuru galvenā tēma šogad ir investīcijas attīstībā. Eiropas lielākajā starptautiskās sadarbības un attīstības forumā, kas tiek dēvēts arī par “attīstības Davosu”, piedalās vairāk nekā 7000 delegātu, starp kuriem ir virkne valstu vadītāju, augstas ES amatpersonas, biznesa līderi un dažādu pasaules reģionu pārstāvji.

Starp augsta ranga foruma dalībniekiem ir Beļģijas karaliene Matilde, Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretāra vietniece Amina Mohammeda, Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektore Kristīne Lagarda, Nobela prēmijas laureāts Muhammads Junuss, kā arī EK prezidents Žans Klods Junkers, ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni, EK viceprezidents Andruss Ansips un virkne eirokomisāru.

“Eiropa ir vismazākais kontinents, bet vienlaikus arī bagātākais,” uzsvēra Junkers. “Kā bagātākajiem mums ir jāpalīdz citiem, kam nav tā paveicies dzimšanas vietas loterijā, lai viņi spētu mums pietuvoties. Mēs runājam par partnerattiecībām, nevis par palīdzību. Ir laiks šajās partnerattiecībās investēt,” viņš uzsvēra.

EK organizēto Eiropas Attīstības dienu mērķis ir ļaut attīstības kopienai ik gadus īstenot ideju un pieredzes apmaiņu, iedvesmojot jaunas sadarbības un inovatīvus risinājumus pasaules vissarežģītākajiem izaicinājumiem. Foruma gaitā tiek apspriesti šobrīd visaktuālākie attīstības izaicinājumi pasaulē un dažādas to risinājumu pieejas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits