Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Francija prasīs sociālajiem medijiem pārbaudīt lietotāju vecumu un saņemt vecāku piekrišanu

Lai aizsargātu bērnus tiešsaistē, Francijā ceturtdien apstiprināts jauns likums, kas prasīs sociālajiem medijiem pārbaudīt lietotāju vecumu un saņemt vecāku piekrišanu personām, kas jaunākas par 15 gadiem.

Francijas valdība pēdējā laikā ierosinājusi virkni pasākumu, kuru mērķis ir samazināt laiku, ko bērni pavada pie ekrāniem, un aizsargāt viņus no kibermobinga un citiem noziegumiem.

Valdība ir apņēmības pilna piemērot jauno likumu pēc iespējas ātrāk, taču, kad tieši tas stāsies spēkā, vēl nav skaidrs. Arī Eiropas Komisijai (EK) vēl ir jāpārbauda, vai tas atbilst Eiropas Savienības (ES) tiesību normām.

Pēc likuma spēkā stāšanās sociālajiem medijiem būs gads laika, lai ieviestu vecuma pārbaudi jaunajiem lietotājiem, un divi gadi laika, lai pārbaudītu vecumu visiem esošajiem lietotājiem. Likumu pamudināja pieņemt bažas par pornogrāfiju, izsekošanu kibertelpā, nesasniedzamiem skaistuma standartiem un atkarības rašanos no platformu izmantošanas.

Pašreiz spēkā esošie noteikumi, kas galvenokārt attiecas uz personas datu vākšanu, nav atstājuši ietekmi uz bērnu piekļuvi sociālajiem medijiem. Teorētiski vietnes Francijā ir slēgtas personām, kas jaunākas par 13 gadiem, taču realitātē sociālos tīklus izmanto daudz jaunāki bērni. Saskaņā ar Francijas Nacionālās tehnoloģiju un brīvību komisijas (CNIL) datiem vairāk nekā puse bērnu vecumā no desmit līdz 14 gadiem izmanto tādus sociālos plašsaziņas līdzekļus kā "Snapchat" un "Instagram".

Jaunajā likumā būs skaidri noteikts, ka vietnēm jāsaņem lietotāja vecāka vai aizbildņa apstiprinājums, ja lietotājs ir jaunāks par 15 gadiem, un tas būs jādara, izmantojot tehniskos risinājumus, kas atbilst Francijas mediju regulatora "Arcom" noteiktajām pamatnostādnēm. Sociālo mediju uzņēmumiem, kas pārkāps likumu, tiks piemērots naudas sods līdz pat 1% no to globālajiem ieņēmumiem. Likums arī ļaus vecākiem pieprasīt, lai tiktu apturēti to bērnu konti, kuri ir jaunāki par 15 gadiem, un pieprasīs vietnēm piedāvāt rīkus, lai vecāki varētu ierobežotu laiku, ko bērni pavada platformā.

Francijā tiek gatavoti arī vairāki citi likumprojekti, kuru mērķis ir aizstāvēt bērnu tiesības kibertelpā un garantēt bērnu drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits