Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Igaunijas prezidents: Kaļiņingradas apgabals nav Eiropas daļa

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess neuzskata, ka Krievijas Kaļiņingradas apgabals ietilpst mūsdienu Eiropā.

"Katra postkomunistiskā Austrumeiropas valsts apgalvo, ka vienmēr ir piederējusi Eiropai. Bet nē taču! Neviens Eiropai nav piederējis vienmēr," Ilvess teicis intervijā Igaunijas laikrakstam KesKus. Intervijas teksts ceturtdien ievietots prezidenta mājaslapā internetā.

"Eiropas jēdziens, par kādu mēs runājam, - Eiropa nav ģeogrāfisks reģions, un es to esmu teicis jau vairākkārt. Kēnigsberga [tagad Kaļiņingrada, kas līdz 1945.gadam bija Austrumprūsijas galvaspilsēta] bija Eiropas sirds tad, kad tur dzīvoja [vācu filozofs Imanuels] Kants," intervijā klāstījis Ilvess.

Atbildot, uz intervētāja komentāru, ka "ir smieklīgi lasīt, ka šodien Kaļiņingrada ir Eiropā", Igaunijas prezidents, piekrītot teiktajam, vēlreiz uzsver, ka "Eiropa nav ģeogrāfisks jēdziens".

Tajā pašā laikā viņš uzsver, ka, viņaprāt, Igaunija ir iekļāvusies Rietumu kultūras telpā.

Ilvess klāstījis, ka ir daudz lasījis Rietumu kultūras pamatlicēju darbus, tostarp Platona, Aristoteļa, Cicerona, Marka Aurēlija, Augustīna, britu, skotu un franču apgaismotāju darbus. "[Šo darbu] lasīšana un pārlasīšana man izskaidroja, kāpēc mēs, apgalvojot, ka ietilpstam Rietumu kultūras telpā, tajā patiešām esam," teica Igaunijas prezidents.

Salīdzinot Igauniju ar citām postkomunistu valstīm, Ilvess paziņoja, ka "Igaunija no visām šīm valstīm ir tikusi vistālāk, jo izveidoja morālo, juridisko un materiālo pēctecību ar pirmskara neatkarīgo valsti, Igaunija bija vienīgā valsts, kas nelaida pie varas postkomunistus, neokomunistus, kad atkal kļuva brīva".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits