Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Junkers: Jaunu sarunu par Brexit vienošanos nebūs

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien potenciālos Lielbritānijas premjerministra amata kandidātus brīdināja, ka Eiropas Savienība nekad neiesaistīsies jaunās sarunās par Brexit vienošanos, kas panākta ar līdzšinējo britu premjeri Terēzu Meju.

Vairāki britu Konservatīvās partijas deputāti, kas cer kļūt par Mejas pēcteci premjera amatā, ir pauduši pārliecību, ka spētu panākt labākus nosacījumus valsts aiziešanai no Eiropas Savienības (ES).

Tomēr Junkers intervijā izdevumam Politico uzstāja, ka vienīgā iespējamā ir vienošanās, kuru Meja parakstīja novembrī, bet nespēja panākt tās pieņemšanu Lielbritānijas parlamentā.

"Mēs esam noslēguši Izstāšanās līgumu ar Terēzu Meju," sacīja EK prezidents. "Tā nav vienošanās starp Terēzu Meju un Junkeru, tā ir vienošanās starp Lielbritāniju un ES. Tā būs jāievēro ikvienam, kurš kļūs par nākamo britu premjerministru," viņš uzsvēra.

"Vairs nebūs nekādu atkārtotu sarunu par Izstāšanās līguma saturu," piebilda Junkers.

Pašreizējā situācija liecina, ka Lielbritānija no ES izstāsies 31.oktobrī, kad beigsies pēdējais pagarinājums izstāšanās procesam.

Ja Mejas valdība vai tās pēctecis nepanāks Izstāšanās līguma ratifikāciju britu parlamentā, Lielbritānijas dalība blokā beigsies bez pārejas perioda vai vienošanās par tālākām pušu attiecībām.

Ekonomisti gan Lielbritānijā, gan ES brīdina, ka tādam scenārijam būtu smagas sekas, pārraujot tirdzniecības un piegādes ķēdes.

Tomēr bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons, kurš ir viens no iespējamajiem Mejas pēctečiem, un vairāki viņa konkurenti uzstāj, ka nelūgs vēlreiz pagarināt izstāšanās termiņu.

Tā vietā viņi cer sarunu ceļā panākt līguma nosacījumu maiņu, lai likvidētu vai mīkstinātu normu, kas paredz, ka Ziemeļīrijas sauszemes robeža ar ES dalībvalsti Īriju arī turpmāk būtu atvērta.

ES līderi vairākkārt ir uzsvēruši, ka neatsāks sarunas par izstāšanās vienošanos, lai gan viņi varētu piekrist izstrādāt nesaistošu plānu tālākām attiecībām.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
Junkers vecais bleedis noleemis teelot cieto riekstu. Nu ja nebuus tad nebuus, gaidi Breksiiti bez vienoshanaas, paliksi vispaar sausaa.
Irlielāmērāticams
I
ka vienīgais labums no UK premjerministra amata ir - ik trešdienu tikšanās ar karalieni.
Žaks Klinkers
Ž
Iespējams, ka Junkera pilnvaras beigsies ātrāk nekā Brexit notiks de facto, tāpēc šāds solījums nešķiet pietiekami izsvērts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits