Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Katalāņu separātisti protestējot izņem no bankām naudu

Katalonijas separātisti piektdien masveidā sākuši izņemt skaidru naudu no saviem kontiem, šādi protestējot pret bankām, kas neatkarības centienu radītās krīzes dēļ pārcēlušas savus birojus no šī Spānijas reģiona.

Daži protestētāji izņēmuši simbolisku 155 eiro summu, kas ir atsauce uz Spānijas konstitūcijas 155.pantu, kuru Madride draud izmantot, lai Katalonijā tur 1.oktobrī notikušā neatkarības referenduma dēļ ieviestu tiešo pārvaldi.

Citi no saviem kontiem izņem 1714 eiro, kas arī neatkarības atbalstītājiem ir simbolisks skaitlis, jo cīņu pret dumpīgo reģionu tiesībām izvērsušā Spānijas karaļa Filipes V karaspēks 1714.gadā sagrāba Barselonu.

Ietekmīgās separātistu organizācijas Katalāņu Nacionālā sapulce (ANC) un Omnium Cultural sociālajos tīklos aicinājušas izvērst "miermīlīgus tiešus pasākums", lai demonstrētu opozīciju pret Spānijas premjerministra Marjano Rahoja valdību.

Abas organizācijas, kuru līderi pagājušajā nedēļā tika apcietināti saistībā ar apsūdzībām kūdīšanā, konkrēti aicināja atbalstītājus izņemt naudu no piecām lielākajām bankām "ideālā gadījumā starp plkst.9 un 10".

Divas lielākās Katalonijas bankas CaixaBank un Sabadell ir aptuveni 900 uzņēmumu vidū, kas juridiski pārcēlušas savus galvenos birojus uz citiem Spānijas reģioniem, bažījoties par nestabilitātes ietekmi uz viņu biznesu.

Kā ceturtdien paziņoja Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons, Katalonija pasludinās neatkarību no Spānijas, ja Madride pildīs savus draudus apturēt tās autonomiju.

Viņš norādīja, ka šobrīd neatkarība nav pasludināta.

Tikmēr Spānijas valdība paziņojusi, ka uzsāks Katalonijas valdības pilnvaru atcelšanas procedūru.

"Valdība virzīs konstitūcijas 155.pantā noteiktās procedūras, lai atjaunotu Katalonijas pašpārvaldes likumību," teikts valdības paziņojumā.

Sestdien notiks Spānijas valdības ārkārtas sēde, lai uzsāktu Katalonijas pilnvaru pārņemšanas procedūru.

Top komentāri

bet
b
Spānijas valsts parāds ir 99% no Spānijas IKP. Katalonijas valsts parāds ir 35% no Katalonijas IKP. Katalonijas IKP ir 19%-21% no Spānijas IKP. Kāds būs Spānijas valsts parāds pēc Katalonijas atdalīšanos? Zaudējot 20% no IKP, parāds automātiski pieaug līdz 124%. Tas sanāk, rēķinot matemātiski, bet ir vēl citi faktori. Daži ekonomisti norāda arī uz to, ka bez Katalonijas IKP, Spānijai nāksies krietni palielināt budžeta deficītu, kas izraisīt valsts parāda pieaugumu vēl par aptuveni 15%. Savukārt Katalonijas valsts parāda divas trešdaļas veido parāds Spānijas valdībai. Ja starp Spāniju un Kataloniju nav nekādu līgumu, tad Katalonija arī neatzīs "reģiona parādu galvaspilsētai" kā savu parādu. Līdz ar to, Katalonijas ārējais valsts parāds būs tikai kādi 12% no IKP.
sekas
s
Ja Katalonijas ekonomika ir 20% no Spānijas ekonomikas, tad var pieņemt, ka vismaz 20% no naudas, kas ir Spānijas bankās, ir kataloņu nauda. Turklāt kataloņi dzīvo vēl Baleāru salās, Valensijā un mazliet Aragonā. Ja kataloņi izņem naudu no bankām, tad bankām var iestāties maksātnespēja. Naudas trūkums var izraisīt paniku arī spāņos, kas arī dosies masveidā izņemt savu naudu.
Jens Z
J
Šāda akcija šķiet dodam mājienu par naudas būtisko nozīmi katalāniešu konfliktā ar Spānijas centrālo varu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits