Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Latvija savu spēju robežās gatava sniegt humāno palīdzību Grieķijai

Latvija gatava izvērtēt bēgļu pārslogotās Grieķijas vajadzības un savu spēju robežās sniegt humāno atbalstu, atzinis Ministru prezidents Māris Kučinskis, kurš piedalījās Eiropas Savienības (ES)-Turcijas samitā Briselē, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas pārstāve Sabīne Spurķe.

Latvija novērtē Grieķijas valdības ievērojamos centienus tikt galā ar ārkārtas situāciju. Latvija no savas puses ir gatava darīt visu, lai paātrinātu savu saistību izpildi pārvietošanās jomās, apliecināja premjerministrs.

Latvija jau ir uzsākusi patvēruma meklētāju, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanu no Grieķijas.

"Attiecībā uz humānās palīdzības sniegšanu esam gatavi izvērtēt Grieķijas vajadzības un savu spēju robežās sniegt atbalstu," izteicās politiķis.

Tāpat Latvijas arī novērtē NATO darbības uzsākšanu, lai sniegtu atbalstu bēgļu un migrācijas krīzes risināšanā Egejas jūrā.

Kā ziņots, ES valstu līderi pirmdienas vakarā apsveica panākto "lūzumu" sarunās ar Turciju par vienošanos migrācijas krīzes ierobežošanai, bet atlika lēmuma pieņemšanu līdz nākamās nedēļas samitam, lai apspriestu Ankaras jauno prasību detaļas.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu sarunās Briselē pārsteidza ES valstu līderus, pēkšņi lūdzot palielināt palīdzību Turcijai par trim miljardiem eiro un līdz jūnijam nodrošināt Turcijas pilsoņiem bezvīzu režīmu ar ES.

Viņš sacīja, ka apmaiņā pret to Turcija varētu uzņemt atpakaļ visus nelegālos migrantus, kas ieradušies Grieķijas salās. Davutolu arī ierosināja vienošanos, saskaņā ar kuru ES izmitinātu vienu Sīrijas bēgli no nometnēm Turcijā apmaiņā pret katru sīrieti, kuru Turcija uzņemtu no Grieķijas.

Pēc tam, kad ES valstu līderi "silti apsveica" Turcijas priekšlikumus, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks sacīja, ka viņš tagad pievērsīsies juridiskām detaļām, lai panāktu galīgu vienošanos ES samitā, kas 17. un 18.martā notiks Briselē.

"Mēs visi apzināmies, ka faktiski mums tagad ir lūzums," Tusks sacīja pēc samita rīkotā preses konferencē.

Tusks, kurš pirms samita bija apmeklējis Turciju, Grieķiju un Balkānu valstis, sacīja, ka panāktais lūzums ir liels solis centienos izbeigt Eiropas lielāko migrācijas krīzi kopš Otrā pasaules kara.

Vācijas kanclere Angela Merkele, kas bija vienošanās ar Turciju galvenā ierosinātāja daļēji tāpēc, lai mazinātu viņas pašas "atvērto durvju" patvēruma politikas sekas, piesardzīgi atbalstīja pirmdien panākto vienošanos.

"Tas ir lūzums, ja tas kļūst par realitāti," Merkele sacīja reportieriem.

Turcija vēl nav izpildījusi novembrī ar ES panāktu vienošanos, kas paredz, ka Turcija saņems no ES trīs miljardus dolāru par migrācijas plūsmas ierobežošanu Eiropas virzienā.

Davutolu pirmdien pārsteidza ES līderus, piedāvājot uzņemt atpakaļ visus nelegālos migrantus no Grieķijas.

Viņš sacīja, ka piedāvātā sīriešu bēgļu apmaiņa ir "spēles maiņa". Davutolu arī noliedza, ka Turcija "pieprasa" naudu, un aicināja pasauli dalīties ar Sīrijas bēgļu uzņemšanas slogu.

Arī Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers nosauca šo plānu par "reālu spēles mainītāju" un uzstāja, ka tas ir "juridiski iespējams", par spīti cilvēktiesību organizāciju jautājumiem, vai ar šo plānu netiks pārkāpti starptautiskie likumi par izturēšanos pret bēgļiem.

Nodrošināt vienošanos nākamnedēļ paredzētajā ES samitā tomēr var būt grūti, ņemot vērā dziļās domstarpības, kuras migrācijas krīze ir radījusi ES. Pret migrāciju noskaņotais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns var uzlikt veto sīriešu izmitināšanas darījumam.

ES valstu līderi pirmdienas samita noslēguma paziņojumā pavēstīja, ka "neregulārās migrantu plūsmas pa Rietumbalkānu maršrutu tagad ir beigušās".

Nākamnedēļ ES valstu līderiem ir jāvienojas par plānu līdz gada beigām atjaunot Šengenas zonas pilnīgu funkcionēšanu, ko dažas zonas dalībvalstis ir faktiski apturējušas, slēdzot savas robežas migrantiem.

Viņiem arī jāapstiprina plāns par 700 miljonu eiro palīdzību Grieķijai, kuras premjerministrs Aleksis Ciprs ir solījis, ka viņš neļaus ES pārvērst šo valsti par "dvēseļu noliktavu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits