Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Lietuvā nespēj sākt ieroču pircēja tiesu

Jālemj, vai izlaist no cietuma Real IRA apbruņošanā apsūdzēto.

Tehniskas kļūmes dēļ — apsūdzētajam nav izsniegti visi lietas materiāli — Lietuvā atlikts valstī un arī Apvienotajā Karalistē lielu interesi izraisījušais tiesas process pret Īrijas pilsoni Maiklu Kempbelu, kurš apsūdzēts kontrabandā, nelikumīgā ieroču glabāšanā un centienos sniegt palīdzību teroristiskai organizācijai. Vīrietis, kura brālis Laiems Kempbels tiek uzskatīts par īru separātistu organizācijas Real IRA (Īstā īru republikāņu armija —

RIRA) līderi, Viļņā tika aizturēts 2008.gada janvārī. Lai gan izmeklēšana ir pabeigta, Viļņas apgabaltiesa lietas izskatīšanu trešdien atlika, nosakot, ka piektdien lems par iespēju mainīt drošības līdzekli apsūdzētajam, kurš līdz šim atradās ieslodzījumā. Jauna tiesas sēde, visticamāk, tiks izsludināta oktobrī.

Lietuvas prese raksta, ka Valsts drošības departamenta rīcībā ir informācija, ka -RIRA gatavojas izrēķināties ar īpaši svarīgiem lieciniekiem, kuri nolēmuši sniegt liecības pret M.Kempbelu. Lielbritānijas un Ziemeļīrijas specdienesta īpašais aģents Roberts Maikls Džardīns kādreiz bija RIRA loceklis un kopā ar M.Kempbelu organizēja cigarešu kontrabandu, bet vēlāk sāka sadarboties ar drošības dienestiem. Nav izslēgts, ka pašlaik šis liecinieks atrodas Lietuvā.

Viltus tirgonis

Gandrīz deviņpadsmit mēnešu M.Kempbels atradās pirmstiesas izolatorā Lietuvā. 2008.gada 22.janvārī viņu un sievu Fionu Dafiju aizturēja Viļņā pretterorisma operācijā, kuras mērķis bija atklāt nelegālu ieroču un sprāgstvielu pirkšanas darījumu. M.Kempbela izsekošana notika jau ceļā uz Viļņu. Tur viņš tikās ar ieroču tirgotāju, kurš īstenībā bija policijas darbinieks. Tikšanās laikā viltus tirgonis īram demonstrēja šaujamieročus, uzreiz pēc tās M.Kempbels tika arestēts. Vīrietis Viļņā vēlējās iegādāties arī 10 kilogramus sprāgstvielu.

Bruņotā organizācija RIRA tika dibināta 1997.gadā, lai panāktu Īrijas un Lielbritānijas sastāvā esošās Ziemeļīrijas apvienošanu. Lielbritānija un ASV RIRA pasludinājušas par teroristisku organizāciju. Grupējuma kaujinieki uzņēmušies atbildību par virkni asiņainu terora aktu Ziemeļīrijā un Lielbritānijā. Viens no apjomīgākajiem

RIRA uzbrukumiem notika 1998.gadā, kad automašīnā ievietotas bumbas sprādzienā tika nogalināti 29, bet ievainojumus guva vairāk nekā 200 cilvēku.

Cigaretes naudai

Pēc neoficiālas informācijas, RIRA, kuras paspārnē darbojas daži desmiti kaujinieku, pietrūkst ne tikai ieroču, bet arī naudas. Īrijas prese raksta, ka pirms četriem gadiem M.Kempbels bijis iesaistīts apjomīgā cigarešu kontrabandā (runa bijusi par vairākiem miljoniem eiro) un arestēts pēc policijas reidiem noliktavās Nīderlandē un Īrijā. Toreiz Nīderlandes tiesa M.Kempbelu atzina par vainīgu krāpšanā un piesprieda brīvības atņemšanu uz četriem mēnešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits