Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Varšavā un citās Polijas pilsētās jau ceturto dienu notiek protesti pret valdību

Polijas ārlietu ministrs vaino opozīciju protestos pret valdību

Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis pirmdien nosodījis pret valdību vērstos protestus, paziņojot, ka tā izpaužas opozīcijas politiķu nevēlēšanās samierināties ar varas zaudēšanu un esošās valdības popularitāti.

Vaščikovskis uzskata, ka protesti pret valdošās partijas Likums un taisnīgums (PiS) plānu parlamentā ierobežot žurnālistu piekļuvi deputātiem ir tikai iegansts, lai sāktu masveida protestus pret situāciju Polijā.

Opozīcijas līderi savukārt uzsver, ka protesti nepieciešami, lai aizsargātu demokrātiskos standartus.

Politiskā krīze Polijā faktiski valda jau ilgāk nekā gadu, kopš PiS sāk īstenot reformas, ko Eiropas Savienība (ES) un daudzi liberāli noskaņotie poļi uzskata par likuma varas pārkāpšanu, sevišķi, tiesu sistēmā.

Tomēr PiS joprojām ir salīdzinoši populāra tautā. Nesen veiktā sabiedriskās domas aptaujā atbalstu partijai pauda 36% respondentu.

Politiskā krīze pastiprinājās piektdien, kad opozīcijas deputāti nobloķēja Seima darbu valsts budžeta pieņemšanas laikā, jo viens no partijas Pilsoniskā platforma (PO) deputātiem tika izslēgts no debatēm pēc tam, kad izteicās par plānotajiem ierobežojumiem žurnālistiem. Opozīcijas politiķi sadrūzmējās ap spīkera tribīni, bloķējot Seima darbu valsts budžeta pieņemšanā.

Valdošās partijas biedri tad balsojumu sarīkoja citā telpā, kas atbilstoši opozīcijas traktējumam neesot bijis likumīgs. Opozīcijas partijas vēlas panākt atkārtotu balsojumu.

Likumdevēji, kas izjauca balsojumu, vēl arvien nav atstājuši plenārsēžu zāli, kur plāno palikt līdz otrdienai.

Tikmēr Varšavā un citās Polijas pilsētās jau ceturto dienu notiek protesti pret valdību.

Vaščikovskis uzskata, ka šīs demonstrācijas nav spontānas, bet opozīcijas neapmierinātības izpausme, nespējot samierināties ar zaudējumu parlamenta un prezidenta vēlēšanās pagājušajā gadā.

"Un tā nevar pieņemt faktu, ka pēc 14 mēnešiem ilgas valdīšanas un smagu reformu īstenošanas sabiedriskās domas aptaujas liecina par valdošās partijas lielu pārākumu," viņš piebilda.

Pētījumu centra CBOS veiktā aptauja liecina, ka divas lielākās opozīcijas partijas Pilsoniskā platforma (PO) un Modernā Polija (Nowoczesna.pl) atbalsta tikai 16% un 14% aptaujāto.

PO politiķis, bijušais ārlietu ministrs un bijušais parlamenta spīkeris Radoslavs Sikorskis paziņoja, ka Vaščikovska pārmetumi opozīcijai ir nepamatoti.

Opozīcija atzīst Likums un taisnīgums tiesības atrasties pie varas, bet tai nav tiesību mainīt konstitūciju, uzsvēra Sikorskis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits