Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Rēns pauž sašutumu par SVF kritiku saistībā ar Grieķijas glābšanu

Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns piektdien pauda sašutumu par kritiku, ko Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paudis Briselei ziņojumā par pirmo Grieķijas glābšanas programmu.

"Es ilgu laiku Rietumbalkānos strādāju ar Savienotajām Valstīm, lai stabilizētu šo reģionu. Mēs mēdzām teikt - mēs uz turieni devāmies kopā, mēs no turienes kopā dosimies prom," norādīja Rēns. "Tā bija godīga spēle, tās bija patiesas partnerattiecības. Un es nedomāju, ka tas ir godīgi, ka SVF cenšas nomazgāt savas rokas un netīro ūdeni uzgāzt Eiropai," uzsver Rēns.

Komisārs šādi reaģējis uz trešdien publiskoto SVF ziņojumu, kurā fonds atzina būtiskas kļūdas, kuras pieļautas pirmajā Grieķijas glābšanā, kas noveda pie otras - lielākas - finanšu palīdzības un noveda valsti dziļā recesijā. Taču fonds lielāko vainas daļu novēlis uz Grieķijas un Eiropas partneriem, norādot, ka tie bijuši nesagatavoti krīzei un smagajām izvēlēm, tostarp vērienīgajai parādsaistību restrukturizācijai, kas būtu padarījusi pirmo glābšanas programmu veiksmīgāku. "Fonda programmas pieredze un spēja ātri virzīties uz priekšu politikas ieteikumu veidošanā bija elementi, kā trūka Eiropas institūcijām," teikts SVF paziņojumā.

Rēns piektdien izteica kritiku Grieķijai, kurai trūcis drosmes agrāk īstenot smagus lēmumus. "Diemžēl, bija ļoti daudz šķēršļu, ņemot vērā savtīgās intereses Grieķijā un reizē arī opozīciju Grieķijā," sacīja Rēns.

SVF kopīgi ar ES un Eiropas Centrālo banku (ECB) 2010.gadā palīdzēja glābt Grieķiju, taču, kad šī palīdzība izrādījās nepietiekama, tad sniedza valstij atkārtotu atbalstu 2012.gadā. Otrajā glābšanas programmā bez palielināta finanšu apjoma apmaiņā pret radikāliem taupības pasākumiem tika pieprasīts arī privātā sektora kreditoriem uzņemties apjomīgus zaudējumus, kad Grieķijas parādsaistības tika samazinātas par vairāk nekā 100 miljardiem eiro.

Fonds trešdien pavēstīja, ka bijušas atsevišķas problēmas sadarbībā ar EK un ECB, kas piedalījās 110 miljardu eiro vērtajā palīdzības programmā, un tiem trūcis kompetences un saskaņotu mērķu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits