Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Romas pāvests mudina Merkeli turpināt īstenot Parīzes klimata vienošanos

Vācijas kanclere Angela Merkele atklājusi, ka Romas pāvests Francisks sestdien privātā audiencē aicinājis viņu turpināt strādāt, lai īstenotu Parīzes klimata vienošanos, neskatoties uz to, ka ASV no līguma izstājas.

Tāpat Merkele un pāvests vienojušies par mērķi "nojaukt mūrus", nevis tos būvēt.

Merkele un Romas katoļu baznīcas galva sestdien tikās apmēram 40 minūtes ilgā audiencē Apustuļu pilī, galvenokārt runājot par 20 pasaules lielvaru grupas G20 sanāksmi, kuru Vācija no 7. līdz 8.jūlijam organizē Hamburgā.

Vatikāna preses dienests informēja, ka sarunās galvenā uzmanība tika pievērsta tam, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jācīnās pret nabadzību, terorismu un klimata pārmaiņām.

Merkele žurnālistiem sacīja, ka informējusi pāvestu par Vācijas darba kārtību G20 samitam, kurā "tiek pieņemts, ka mēs esam pasaule, kurā vēlamies strādāt kopā, apvienojoties daudzām pusēm, pasaule, kurā mēs nevēlamies būvēt mūrus, bet tos nojaukt".

Francisks nepārtraukti ir aicinājis valstis būvēt tiltus, nevis mūrus, cita starpā arī kritizējis ASV prezidenta Donalda Trampa solīto mūri uz ASV un Meksikas robežas.

Vācijas kanclere norādīja, ka pāvests mudinājis viņu cīnīties par starptautiskajiem līgumiem, tostarp 2015. gadā noslēgto Parīzes klimata vienošanos, kuras mērķis ir ierobežot klimata pārmaiņas izraisošo izmešu nonākšanu vidē.

"Mēs zinām, ka diemžēl ASV izstājas no šī līguma," atzina Merkele.

Francisks Merkelei - tāpat kā Trampam, kad viņš pagājušajā mēnesī apmeklēja Vatikānu - pasniedza savu encikliku Praise Be (Pateicība), kas veltīta vides aizsardzības jautājumiem, tostarp klimata pārmaiņām un rūpēm par vidi kā neatliekamu morālu pienākumu.

Franciska enciklika izdota pēc sarunām Parīzē ar cerību veicināt globālu vienprātību par nepieciešamību grozīt attīstības plānus, kas, pāvesta skatījumā, turīgajiem ļauj iedzīvoties bagātībā uz nabadzīgo rēķina un Dieva radīto pasauli pārvērš "milzu mēslainē".

Tikšanās sākumā Francisks izteicis Merkelei līdzjūtību par viņas priekšteča Helmūta Kola nāvi. Formālajā līdzjūtības vēstulē pāvests Kolu raksturoja kā "diženu valstsvīru un pārliecinātu eiropieti", kurš nenogurdināmi strādāja savas tēvzemes un kontinenta vienotības vārdā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits