Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saharova balvas laureāta Ilhama Tohti apbalvojumu saņem viņa meita

Ilhama Tohti meita trešdien Strasbūrā sava tēva vietā, kurš pašlaik atrodas ieslodzījumā Ķīnā, saņēma 2019. gada Saharova balvu par domas brīvību, portālu Diena.lv informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

llhams Tohti ir uiguru tautības ekonomikas profesors, kurš cīnās par musulmaņu uiguru minoritātes tiesībām Ķīnā. 2014. gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par separātisma ideju propagandēšanu, par ko piespriests mūža ieslodzījums. "Pateicoties savai aktīvai pozīcijai, Ilhams Tohti kļuva par uiguru tautas balsi. [...] Vairāk nekā 20 dzīves gadus viņš ir veltījis, lai veicinātu dialogu un stiprinātu savstarpēju sapratni starp uiguru tautas pārstāvjiem un citiem Ķīnā dzīvojošiem cilvēkiem," sacīja Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Sasoli.

"Šodien vajadzētu būt prieka brīdim, lai godinātu vārda brīvību. Tā vietā šodien šeit ir skumjas. Atkal šis krēsls ir tukšs, jo pasaulē, kurā mēs dzīvojam, izmanot savas tiesības uz vārda brīvību ne vienmēr nozīmē būt brīvam," norādīja Sasoli.

Strasbūrā svinīgā apbalvošanas ceremonijā Džūherai Ilhamai pasniedza 2019. gada Saharova balvu. Saņemot apbalvojumu sava tēva vietā, Ilhama atzina: "Man ir liels gods šodien atrasties Eiropas Parlamentā, lai mana tēva vārdā saņemtu Saharova balvu. Esmu pateicīga par iespēju pastāstīt viņa stāstu, jo pats viņš to pateikt nevar. Man godīgi ir jāatzīst, ka es nezinu, kur atrodas mans tēvs. 2017. gads bija pēdējā reize, kad mana ģimene saņēma kādu vēsti par viņu."

"Šodien uiguru tiesības uz brīvību Ķīnā nav nodrošinātas... ne skolā, ne sabiedrībā, ne pat savās mājās. Mans tēvs, tāpat kā daudzi mūsu tautas pārstāvji, tiek saukts par vardarbīgu ekstrēmistu, ar slimību, kas jāārstē, un prātu, kas jāiztīra," - norādīja Ilhama Tohti meita. "Tieši izmantojot šo ieganstu kā viltus ekstrēmisms, valdība ir aizturējusi un nosūtījusi miljonu cilvēku - iespējams, vēl vairāk - uz "koncentrācijas nometnēm", kur uiguri ir spiesti atteikties no savas reliģijas, valodas un kultūras, kur cilvēki tiek spīdzināti un vairāki ir miruši."

Kopš 2017. gada vairāk nekā 1 miljons uiguru tautas pārstāvju ir patvaļīgi aizturēti un nosūtīti uz internēšanas nometnēm, kur viņi ir spiesti atteikties no etniskās identitātes un reliģiskās pārliecības, zvērot uzticību Ķīnas valdībai.

Džūhera Ilhama aicināja aktīvi atbalstīt viņas tēva cīņu: "Es jautāju jums, kas atrodas šajā zālē, un tiem, kas mūs klausās, vai arī jūs saskatāt problēmu tajā, kā Ķīnas valdība izturas pret uiguru tautas pārstāvjiem? Ja jūs konstatējat problēmu, lūdzu, turpiniet darbu, lai rastu risinājumu."

Priekšsēdētājs Dāvids Sasoli aicināja nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Ilhamu Tohti, kā arī ‘"daudzus citus Saharova balvas laureātus, kuri pašlaik atrodas ieslodzījumā un tiek vajāti par cilvēktiesību un pamatbrīvību aizstāvēšanu".

lhams Tohti atbalsta reģionālās autonomijas likumu īstenošanu Ķīnā, aicinot varas pārstāvjus uz dialogu. 2014. gadā viņam tika izvirzītas apsūdzības par separātisma ideju propagandēšanu, par ko paraugprāvā piespriests mūža ieslodzījums. Neskatoties uz to, viņš joprojām aicina uz iecietību un samierināšanos.

Saharova balvas sertifikātu un naudas prēmiju 50 000 eiro apmērā Eiropas parlaments pasniedza Džūherai Ilhamai svinīgajā ceremonijā, kas norisinājās 18. decembrī Strasbūrā. Arī pārējie finālisti piedalījās apbalvošanas ceremonijā vai piedalījās viņu pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits