Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Saules bateriju dēļ uzliesmo tirdzniecības karš starp Ķīnu un Eiropas Savienību

Ķīna iesaistījusies tirdzniecības karā ar Eiropas Savienību (ES), uzsākot antidempinga izmeklēšanu vīnu importā no Eiropas. Ķīnas Tirdzniecības ministrijas paziņojums sekoja pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) lēma noteikt importa nodevas no Ķīnas importētajām saules baterijām, vainojot Āzijas valsti dempingā, kas būtiski apdraudot Eiropas saules bateriju nozari.

Par dempingu sauc preču pārdošanu par cenām, kas zemākas par pašizmaksu. Eiropa pārmet Ķīnai, ka tās ražotie saules paneļi reģionā tiek tirgoti zem pašizmaksas cenām. ES tirdzniecības komisārs Karels de Guhts norādījis, ka Ķīnā ražotajiem paneļiem Eiropas tirgū būtu jāmaksā par 88% vairāk.

Par spīti asiem Vācijas iebildumiem un bailēm no tirdzniecības kara, EK noteica importa nodevas Ķīnas saules paneļiem, lai gan ievērojami mazākas, nekā sākotnēji prasīts. No ceturtdienas paneļiem noteikta 11,8% importa nodeva, kas augustā tiks paaugstināta līdz 47,6%, ja abas puses nevienosies. Ja domstarpības neatrisinās līdz decembrim, importa nodevu sešu mēnešu vietā pagarinās līdz pieciem gadiem.

Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra Xinhua Eiropas soli nodēvēja par apliecinājumu ES «dīvainajiem lēmumu pieņemšanas procesiem». Tam sekoja Ķīnas lēmums uzsākt Eiropas vīnu importa izmeklēšanu.

Ķīnas atbilde izsauca asu kritiku Francijā, kas ir lielākā Eiropas vīnu eksportētāja uz Ķīnu. «Mēs to uztveram ļoti nopietni,» Francijas Tirdzniecības ministriju citēja ziņu aģentūra Reuters.

Tikmēr Vācijas ekonomikas ministrs Filips Rēslers aicināja Ķīnu sēsties pie sarunu galda ar Eiropu, lai vienotos par to, kā izvairīties no tirdzniecības kara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits