Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Ungārijā ar likumu nosaka sociālistu atbildību par komunistu noziegumiem

Ungārijas parlaments, kurā dominē centriski labējā partija Fidesz, piektdien pieņēma likumu, ka opozīcijas sociālisti ir atbildīgi par savulaik valdījušās komunistu partijas noziegumiem.

Teksts, kurā kompartija un tās mantinieki nodēvēti par "noziedzīgām organizācijām", tiks iekļauts jaunajā konstitūcijā, kas stāsies spēkā svētdien. "Kā Ungārijas Sociālistiskās strādnieku partijas likumīgā mantiniece (..) Ungārijas Sociālistiskā partija (MSZP) dala atbildību, kas gulstas uz valsts partiju," teikts konstitūcijas papildinājumā.

MSZP ir atbildīga "kā nelegāli iegūtās bagātības mantiniece, kā labuma guvēja no nelikumīgās peļņas, kas iegūta diktatūras vai pārejas laikā, kā arī personāla nepārtrauktības dēļ, kas saista veco partiju ar jauno partiju".

MSZP ir lielākā opozīcijas partija, un pēc demokrātiskās iekārtas atjaunošanas tā trīs reizes uzvarējusi parlamenta vēlēšanās. 1990. gadā tā tika izveidota uz Sociālistiskās strādnieku partijas pamata, kas Ungārijā valdīja no 1947. līdz 1989. gadam.

Tāpat kā daudzās citās bijušajās komunistu valstīs Ungārijā pāreja uz demokrātiju un tirgus ekonomiku notika mierīgi, piedaloties daudziem vēl nesen visu varenās partijas līderiem.

Piektdien pieņemtais likums sākas ar vārdiem - "Ungārijas valsts nevar balstīties komunistu režīma grēkos", kura līderi bija atbildīgi par "despotiskā režīma uzturēšanu un īstenošanu, kas pārkāpa likumu un nodeva tautu".

Noziegumu vidū ir pilsoniskās demokrātijas apspiešana Otrā pasaules kara beigās ar Padomju Savienības palīdzību, pilsoņu nogalināšana un spīdzināšana, diskriminācija politiskās pārliecības dēļ, privātās dzīves nelegāla uzraudzība, 1956.gada pretpadomju sacelšanās apspiešana.

Līdz ar jauno likumu bijušajām kompartijas augstākajām amatpersonām tiek anulētas vai samazinātas valsts pensijas.

Tiesa gan, bijušie komunistu funkcionāri atrodami arī partijas Fidesz biedru vidū, no kuriem pazīstamākie ir kompartijas centrālkomitejas locekļi Matiašs Surošs un Imre Požgai, kas Fidesz sarīkojumos redzami prominento viesu vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits