Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vācijā deviņi aizdomās turamie Hewlett-Packard kukuļošanas lietā Krievijā, iesaistītas Latvijas bankas

Vācijas varas institūcijas ceturtdien paziņoja, ka kompānijas Hewlett-Packard (HP) kukuļošanas lietā ir deviņas aizdomās turamas personas, kuras kontraktu iegūšanai Krievijā, iespējams, uzpirkušas šīs valsts amatpersonas, kukuļiem paredzēto naudu uz Krieviju novirzot caur Latvijas, Lietuvas un vairāku citu valstu bankām, ceturtdien vēstī Reuters.

Laikraksts New York Times atsaucas uz Vācijas prokuratūras pārstāvi Volfgangu Kleinu, kurš ceturtdien informēja, ka varas institūcijas šīs lietas ietvaros jau pērn decembrī Vācijā un Šveicē bija aizturējušas trīs bijušos HP darbiniekus saistībā ar apsūdzībām krāpšanā, taču vēlāk viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu.

Kopumā izmeklēšana fokusējas uz deviņiem cilvēkiem, no kuriem trīs strādāja HP struktūrvienībā amatos, kas ļāva viņiem ietekmēt sarunas par personālo datoru piegāžu kontraktiem, informēja Kleins.

Pēc viņa teiktā, ASV, Kalifornijas štatā, bāzētais HP, kam ir plašs bizness Beblingenes pilsētā, Štutgartes tuvumā, šajā lietā figurē kā cietušais, taču izmeklēšana turpinās. Pašlaik izmeklētājiem ir viedoklis, ka trīs HP bijušie darbinieki darbojušies uz savu roku un kompānijas augstākā ranga vadītājiem par viņu noziedzīgajiem nodarījumiem nekas nav bijis zināms. Savukārt pārējie aizdomās turamie - trīs Krievijas un trīs Vācijas pilsoņi - strādāja nelielās firmās, kuras kukuļošanas darījumā pildīja starpniecības funkciju. Šīs personas pagaidām nav aizturētas.

Krievijas Ģenerālprokuratūra iepriekš paziņoja, ka tās darbinieki uz aizdomu pamata par iespējamu kukuļošanu trešdien veikuši kratīšanu HP birojā Maskavā. Plašāku informāciju Krievijas puse nesniedza, taču abas puses turpina izmeklēt, vai HP pārstāvji savulaik ir samaksājuši miljoniem dolāru lielus kukuļus, lai dabūtu kontraktu Krievijā. Vācijas izmeklētāji ceturtdien atklāja, ka ir lūguši Krievijas kolēģiem veikt kratīšanu. Pērn decembrī jau tika veikta kratīšana HP birojos Beblingenē un Minhenē, un pašlaik vācieši gaida Maskavas kratīšanā konfiscētos dokumentus, pirms lemt par tālāku rīcību.

Vācijā izmeklētāji pēta, vai patiesībai atbilst ziņas, ka HP pārstāvji samaksājuši aptuveni astoņus miljonus eiro (5,6 miljonus latu), lai iegūtu 35 miljonus eiro (25 miljonus latu) vērtu pasūtījumu Krievijā - saskaņā ar to ASV kompānija ar sava meitasuzņēmuma Vācijā starpniecību pārdeva datortehniku Krievijas Ģenerālprokuratūrai, kas izmeklē arī korupcijas lietas.

Savukārt šiem kukuļiem paredzētie līdzekļi, iespējams, ir plūduši caur Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Austrijas, Šveices, Britu Virdžīnu salu, Jaunzēlandes, kā arī ASV Delavēras un Vaiomingas štatu banku kontiem, vēstī avīze Wall Street Journal, piemetinot, ka kontrakta termiņš beidzās 2007.gadā.

HP oficiālā paziņojumā norāda, ka lietas izmeklēšanā pilnībā sadarbojas ar Krievijas un Vācijas institūcijām un veic arī iekšēju izmeklēšanu.

Ziņas par šo jaunāko kukuļošanas lietu plaši atspoguļo vācu prese. Pagājušajā mēnesī jau izcēlās skandāls, kad kļuva zināms, ka ASV Tieslietu ministrija izvirzījusi Vācijas autobūves kompānijai Daimler AG apsūdzības kukuļu maksāšanā desmitiem miljonu ASV dolāru apmērā vismaz 22 ārvalstu, tostarp Latvijas, amatpersonām. Pastāv aizdomas, ka Daimler laika posmā no 2002. līdz 2006.gadam, iespējams, samaksājis Rīgas domes amatpersonām kopumā aptuveni 1,8 miljonus eiro (1,25 miljonus latu), lai nodrošinātu uzņēmuma ražoto autobusu Mercedes-Benz iegādi Rīgas sabiedriskā transporta nodrošināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits