Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Vācijā kārtējo reizi notiesā "nacistu omi"

Berlīnes tiesa piespriedusi sešu mēnešu cietumsodu 88 gadus vecajai Urzulai Hāferbekai par to, ka viņa ilgstoši un regulāri noliegusi nacistu režīma noziegumus pret ebrejiem, vēsta Deutsche Welle. Hāferbeka, kuru Vācijas mediji nodēvējuši par "nacistu omi", jau iepriekš vairākkārt tikusi notiesāta par holokausta noliegšanu, taču nekad nav izcietusi cietumsodu.

Šoreiz Berlīnes tiesa Hāferbekai piespriedusi cietumsodu saistībā ar 2016. gada 30. janvārī notikušu epizodi, taču viņai priekšā vēl viena tiesa - 23. novembrī Hāferbeka stāsies tiesnešu priekšā Detmoldā.

Viņai izvirzītas apsūdzības naida kurināšanā pēc tam, kad Hāferbeka Detmoldas mēram un vairākiem medijiem nosūtīja vēstuli, kurā noliedz holokaustu. Detmoldas tiesā viņa nebūs pirmo reizi, un iepriekš tur gan tiesnesim, gan prokuroriem un žurnālistiem dalījusi skrejlapas ar virsrakstu Tikai patiesība jūs atbrīvos. Skrejlapā Hāferbeka noliegusi to, ka nacistu režīma laikā sistemātiski iznīcināti ebreju tautības cilvēki.

Hāferbeka un viņas vīrs Verners Georgs Hāferbeks, kurš gan pirms Otrā pasaules kara, gan kara laikā bijis Nacionālsociālistiskās vācu strādnieku partijas biedrs, savulaik arī dibināja izglītības centru ar galēji labēju ideoloģisku ievirzi, taču tā darbība kopš 2008. gada aizliegta.

Hāferbekas raksti publicēti galēji labējo izdevumā Stimme des Reiches, un saistībā ar šīm publikācijām viņai augustā piesprieda divu gadu cietumsodu, taču arī tajā tiesas sēdē sieviete apgalvoja, ka Aušvicas koncentrācijas nometne bijusi "tikai un vienīgi darba nometne".

Jāatgādina, ka Vācijas likumā noteikts - holokausta noliegšana vai trivializēšana ir uzskatāma par naida kurināšanu un ir krimināli sodāma. Par šādu pārkāpumu var piespriest pat piecus gadus ilgu cietumsodu. Hāferbeka gan visus notiesājošos spriedumus ir pārsūdzējusi, tāpēc pagaidām reālu cietumsodu vēl nav izcietusi.

Top komentāri

Rabočijs
R
Visa Vācija tagad ir darba nometne, kur cenšas iekļūt un strādāt nevācieši.
Mazdēls
M
Forša omīte.Labi izskatās savos gados. Cietums? Kur tad vārda brīvība?
zvirbulēns
z
Omītei baisas iekšas! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits