Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Vācijas finanšu ministrs: Grieķijas parādu nepieciešams norakstīt lielākā apmērā

Grieķijas parādsaistību krīze nevar tikt atrisināta bez papildu Grieķijas parāda norakstīšanas un valdības cenšas pārliecināt bankas pieņemt šo ierosinājumu, svētdien paziņoja Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible pirms nākamnedēļ gaidāmā Eiropas Savienības (ES) samita.

ES tiek aicināta 23. oktobra samitā prezentēt plānu, kurā tiks paredzēti pasākumi parādsaistību krīzes atrisināšanai, samazinot Grieķijas parādu, apturot krīzes izplešanos un pasargājot Eiropas bankas.

Taču ES sagaida banku pretošanās plāniem, kas paredzētu lielāku privātā sektora iesaistīšanos Grieķijas parādsaistību restrukturizēšanā un to kapitāla apjoma palielināšanu.

"Patlaban tiek apspriestas [plāna] detaļas. Tām nav jābūt gatavām līdz ES samitam, taču pamatiem jābūt skaidriem," Vācijas raidorganizācijai ARD norādīja Šeible.

Sestdien Parīzē notikušajā G20 valstu ministru sanāksmē Šeiblem, tāpat kā viņa Francijas kolēģim Fransuā Baruānam, tika izteikts aicinājums ātri un noteikti rīkoties, lai apturētu krīzes izplešanos, kas negatīvi ietekmē pasaules ekonomiku.

Tikmēr, atbildot uz ARD jautājumu, vai Grieķijas parādsaistības varētu tikt norakstītas līdz pat 50%-60% apmērā, Šeible sacīja: "Ilgstošs risinājums Grieķijai nav iespējams bez parādu norakstīšanas, un tā, visticamāk, būs lielākā apmērā, nekā tika nolemts vasarā."

Jūlijā bankas piekrita norakstīt 21% viņu īpašumā esošo Grieķijas parādsaistību, tādējādi palīdzot novērst valsts maksātnespēju, tomēr eirozonas amatpersonas pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Grieķijas parādi varētu tikt norakstīti līdz pat 30%-50% apmērā.

"Protams, ka mēs vēlētos, ja iespējams, vienoties kopīgi ar bankām. Tāpēc mēs ar tām veiksim apspriedi. Taču ir skaidrs tas, ka nepieciešama tāda dalība, kas nodrošinātu ilgstošu risinājumu Grieķijai. Tas ir ārkārtīgi sarežģīti," uzsvēra Šeible.

Tikmēr vācu laikraksts Bild vēsta, ka Vācijas lielākās bankas Deutsche Bank vadītājs Jozefs Akermans patlaban veic pārrunas par iespējām Grieķijas parādu norakstīt 50% apmērā. Deutsche Bank komentārus šajā jautājumā pagaidām gan nesniedz. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits