Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Levada centram Krievijā draud kļūšana par ārvalstu aģentu

Krievijā vienīgās neatkarīgās sabiedriskās domas pētījumu organizācijas Levada Center turpmāka pastāvēšana ir apdraudēta, jo tā šonedēļ no prokuratūras saņēmusi rīkojumu atzīt, ka ir «ārvalstu aģents».

Tiesībsargājošās iestādes vērsušās pret respektablo organizāciju, ievērojot pērnā gada nogalē Krievijas Valsts domē pieņemto likumu, kas ārvalstu finansētām nevalstiskajām organizācijām noteica «ārvalstu aģentu» statusu un paredz bargus sodus tām organizācijām, kas to labprātīgi neatzīst.

Prokuratūras nosūtītajā paziņojumā esot teikts, ka «Levada centrs ietekmē sabiedrības viedokli, tādēļ nav uzskatāms par pētniecisku, bet politisku organizāciju», pētījumu centra vadītājs Ļevs Gudkovs apgalvo laikrakstam The New York Times. Prokuratūra arī noteikusi, ka līdz brīdim, kamēr Levada nav reģistrējies kā «ārvalstu aģents», tas nedrīkst publicēt savus pētījumus.

Levada centrs ir vienīgais no Krievijas trim lielākajiem socioloģisko aptauju rīkotājiem, kas nesaņem tiešu finansējumu no Kremļa. Tas regulāri ir izpelnījies Krievijas vadības dusmas, jo Levada veikto aptauju rezultāti bieži vien nav glaimojoši Kremlim. Tomēr līdz šim centrs nav izpelnījies varas pretdarbību, tā pētījumi nereti tiek citēti valsts kontrolētajos medijos.

Ļ. Gudkova vietnieks Aleksejs Graždankins uzskata, ka varasiestādes vēlas kontrolēt Levada pētniecisko darbu un attiecības ar klientiem. «Mēs neesam iesaistīti politiskās aktivitātēs, jo nekur neiejaucamies. Mēs tikai sekojam izmaiņām sabiedriskajā domā un fiksējam tās. Mums nav skaidrs, kā mūsu datu publikācijas var tikt interpretētas kā sabiedrības viedokļa ietekmēšana,» viņš sacīja amerikāņu izdevumam The Christian Science Monitor.

Prokuratūras paziņojumā teikts, ka Levada pēdējo trīs gadu laikā ir saņēmis 800 tūkstošus dolāru (432 tūkstoši latu) no dažādām ārvalstu organizācijām, tostarp ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātā Atvērtās sabiedrības fonda.

Ļ. Gudkovs neslēpj, ka viņa vadītais centrs no ārvalstu organizācijām ir saņēmis ziedojumus vai samaksu par pētījumiem, tomēr uzsver, ka tie veido ļoti nenozīmīgu daļu no Levada gada budžeta - aptuveni 1,5-3%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits