Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Aculieciniece: Mogiļevā lielu vētras postījumu nav; citur Baltkrievijā paliek bez elektrības

Trešdien stipra vēja nodarīto postījumu dēļ Baltkrievijā bez elektrības palikušas 607 apdzīvotas vietas, vēsta aģentūra BelaPAN, atsaucoties uz valsts Ārkārtējo situāciju ministriju. Vienā no vētras skartajiem reģioniem - Mogiļevā - lielu postījumu nav, _Diena.lv _uzzināja no aculiecinieces Mogiļevā.

Baltkrievu medijs ziņo, ka vējš sasniedzis pat 28 m/s. Īpaši cietuši esot Vitebskas, Gomeļas, Minskas un Mogiļevas apgabali.

Diena.lv sazinājās ar aculiecinieci Mogiļevā, kura apstiprināja, ka arī pilsētā sacēlies stiprs īslaicīgs vējš, taču redzamu postījumu pilsētā neesot. Patlaban pēc otrdien piedzīvotā lielā karstuma – plus 36 grādi – līstot lietutiņš un kļuvis patīkami vēsāks.

BelaPAN ziņo, ka vētra nocēlusi jumtus 100 dzīvojamām mājām un teju desmit sabiedriskiem objektiem – veikaliem, klubiem u.c. Cietuši arī pieci rūpniecības objekti un 88 lauksaimniecības ēkas.

Jau ziņots, ka negaiss, kas Baltkrievijai atnesa vētru, tuvojās arī Latvijai.

Pērkona negaiss fiksēts Daugavpilī, bet vēlāk negaiss kļuvis vājāks un īslaicīgs lietus nolijis daudzviet Latgalē un Vidzemes austrumos, ziņo BNS. Vēl atsevišķi nelieli negaisi bijuši Zemgales austrumos un netālu no Rīgas Vangažu apkārtnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZIŅAI

Kā gatavoties vētrai?

Iesaka Latvenergo:

Latvenergo aicina iedzīvotājus ņemt vērā iepriekšējo dienu neprognozējamos laika apstākļus un to nodarītos postījumus, un, it sevišķi attālākos Latvijas reģionos, savlaicīgi nodrošināties iespējamo elektroapgādes pārtraukumu gadījumā.

Vētras tuvošanās gadījumā iedzīvotājiem ir ieteicams savlaicīgi nodrošināties ar baterijām radioaparātiem, alternatīvajiem gaismas ķermeņiem, kā arī uzlādēt mobilos telefonus, lai vajadzības gadījumā būtu iespējams nekavējoties paziņot par elektrotīkla bojājumu. Ēkās vai objektos, kur nav pieļaujami elektroapgādes pārtraukumi, īpašniekiem vajadzētu savlaicīgi izveidot pārvietojamo elektroenerģijas avotu pieslēguma vietas.

Pēkšņu un spēcīgu lietusgāžu, zibens iedarbības un stirpa vēja rezultātā nereti tiek bojātas elektrolīnijas, galvenokārt tās pārraujot lūstošiem kokiem, atstājot iedzīvotājus bez elektroapgādes. Kaut arī Latvenergo ņem vērā laika apstākļu prognozes, rēķinoties ar papildus darbu, šādu spēcīgu dabas untumu iznākums nav prognozējams. Turpinoties īpaši nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, iespējami elektroapgādes traucējumi.

Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti nekādā gadījumā netuvoties bojātām elektrolīnijām un pārtrūkušiem elektriskajiem vadiem, bet gan, konstatējot šādus bojājumus, par tiem nekavējoties ziņot Sadales tīkls pa bezmaksas tālruni 80200404 un brīdināt bērnus, tuvākos kaimiņus un nejaušus garāmgājējus. Īpaši aicinām vecākus informēt bērnus, ka nedrīkst iet tuvāk par astoņiem metriem pārrautam, uz zemes gulošam vadam, jo tas ir bīstami dzīvībai.

Iesaka VUGD*:

Trešdien no plkst.13 līdz 17 Latvijas dienvidaustrumu rajonus sasniegs negaisa mākoņu zona, kas vakarā un naktī virzīsies uz ziemeļrietumiem. Atsevišķos rajonos gaidāmas stipras pērkona lietusgāzes un krasas vēja brāzmas ar ātrumu līdz 25 metriem sekundē. Vietām iespējama arī krusa.

Iespējami elektropiegādes un sakaru līniju bojājumi, koku lūšana, jumtu konstrukciju noraušana. VUGD aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un ievērot piesardzības pasākumus: nenovietot transportlīdzekļus zem sastatnēm, nojumēm, kokiem un bez īpašas nepieciešamības neiet ārpus telpām, atturēties no pastaigām ar bērniem, veciem cilvēkiem.

Iedzīvotājiem ieteikts vētras laikā aizvērt logus, durvis, dūmvadu aizvērtņus, jāparūpējas, lai telpās nebūtu caurvēja, jo ar to telpā var iekļūt lodveida zibens.

Nav ieteicams kurināt plīti vai krāsni, jo dūmi vada elektrību un pieaug risks, ka ēkā var iespert zibens. Iedzīvotājiem arī ieteikts atvienot radio un televizoru no elektriskā tīkla un neizmantot sadzīves elektrotehniku un tālruni.

Apdraudējuma gadījumos iedzīvotāji var zvanīt Valsts ugunsdzēsības dienestam pa tālruni 112.

* Avots - BNS

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits