Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Armēņu lepnums

Erevānas konjaka rūpnīcas Ararat produkcija atšķirama pēc vairākām pazīmēm Padomju laika labklājības simbols bija melnie ikri un konjaks, turklāt labākais skaitījās armēņu konjaks - ar Ararat marku. Siltais un bagātīgais aromāts, kurā īpaši jūtama bija vaniļas un šokolādes smarža, kopā ar ārpus PSRS robežas mirdzošo Ararata kalnu uz logotipa un trijām etiķetes zvaigznēm, kurās latvietis, gardā dzēriena apreibināts, varēja saskatīt arī brīvības simbolu, bija pietiekams iemesls, lai armēņu konjaks būtu deficīts pat tajos gados, kad vasarās veikalos nevarēja dabūt alu un limonādi, bet tikai konjaku - tas parasti bija gruzīnu, moldāvu vai azerbaidžāņu.

Nostalģijai ir liels spēks. Par to var pārliecināties ikvienā Latvijas lielveikalā, kur acs pamana jo plašu pudeļu klāstu, kuru etiķetes apgalvo, ka tajās ir armēņu konjaks jeb, politkorekti runājot, armēņu brendijs. Tai pašā laikā šī dzēriena pazinējiem nereti ir nācies vilties, un kopā ar informāciju par smago ekonomisko situāciju Armēnijā tas rada bažas, vai maz īstu armēņu konjaku vairs ir iespējams dabūt, vai konjaka spirti nav izvazāti, vai te nav darīšana ar viltojumiem? Pēc sarunas ar Erevānas konjaka rūpnīcas direktora vietnieku mārketinga jautājumos Armenu Hovsepjanu (viņš konjaku pirmoreiz nobaudījis 13 gadu vecumā radinieka kāzās), iegājis kādā lielveikalā, uzreiz sapratu - te ir tikai pakaļdarinājumi. Savukārt nākamajā lielveikalā bija nopērkams arī īsts armēņu konjaks. Armēņu nacionālais lepnums nekur nav pazudis, 15 miljoni litru konjaka spirtu (daži pat no XIX gadsimta) rūpnīcas noliktavās glabājas joprojām, un pēdējos gados, kad rūpnīca kļuvusi par Francijas firmas Pernod Richard īpašumu, ražošana aug, un ne tikai Armēnijā un Krievijā, bet arī Francijā un Latvijā dabūjams «vecais, labais» armēnis, ražots un pildīts Armēnijā, Erevānas konjaka rūpnīcā Ararat. Noasa sēkla Vīna ražošanas tradīcijas Armēnijā ir ļoti senas. Leģenda vēsta, ka pirmo vīnogulāju Ararata ielejā iestādīja Noass, kad pēc Grēku plūdiem Noasa plosts piestāja Ararata kalnā. Armēņu vīnu pieminējuši jau sengrieķu hroniķi, tātad vīnogu audzēšanas tradīcijas te ir ļoti senas. Taču konjaks ir samērā jauns dzēriens. Konjaka vārdu var valkāt tikai Francijā Konjakas provincē gatavots dzēriens, pārējie līdzīgi tapušie dzērieni jāsauc par brendijiem. Taču 1887.gadā, kad tika dibināta Erevānas konjaka rūpnīca, šāds politkorektums vēl nebija aktuāls. Togad armēņu komersants Nersess Tairjans no Francijas atveda divkāršās destilācijas aparātus, konjaka gatavošanas tehnoloģiju un iedibināja konjaka ražošanu Armēnijā. Divdesmit gadus vēlāk rūpnīcu nopirka N.Šustovs, viņš rūpnīcas produkciju sāka izplatīt Krievijā un citās zemēs. Arī šodien konjaka vārds no Erevānā ražotā iecienītā dzēriena etiķetēm nav pazudis, tiesa, tas attiecas tikai uz to produkcijas daļu, kas tiek eksportēta uz NVS valstīm, kur ar Francijas puses piekrišanu tiek atļauta vārda konjaks lietošana. Te tas ir otrs lietotākais dzēriens pēc vodkas. Uz citām valstīm, ieskaitot Baltiju, sūtītā dzēriena nosaukums jau ir Armenian Brandy. Armēņu konjaks ir unikāls dzēriens. Tas tiek gatavots no vīnogām, kas aug Ararata ielejā, un kristālskaidra ūdens avotiem. Ararata ielejas klimats labvēlīgi ietekmē konjaka īpašības. Ieleja atrodas apmēram tūkstoš metru virs jūras līmeņa, klimats ir sauss, gadā 250 līdz 300 dienas ir saulainas. Augsne ir ļoti auglīga. Gruzijas klimats piemērotāks vīna, nevis konjaka ražošanai, saka A.Hovsepjans, jo konjaka ražošanā tiek lietotas tā saucamās tehniskās vīnogu šķirnes ar biezu mizu - turklāt baltās, nevis sarkanās. Armēņu konjaks tiek gatavots tikai no piecām vīnogu šķirnēm, turklāt tikai Ararata ielejā augušām. Pēc divkāršās destilācijas tiek iegūts 62 - 67 grādus stiprs un pilnīgi caurspīdīgs konjaka spirts. Tas tiek glabāts ozola mucās daudzus gadus. Šī glabāšana ir smalka lieta, tikai pieredzējuši speciālisti zina, cik ilgi katra muca jāglabā, kad jāpārlej citā mucā. Konjaku iegūst, jaucot dažādus konjaka spirtus un pievienojot ūdeni. Jaukšana ir vissmalkākais process, īsta māksla, to veic rūpnīcas galvenais speciālists, vadoties ne tikai no ķīmisko analīžu rezultātiem, bet arī vērtējot krāsu un garšu. Pēc spirtu sajaukšanas konjaks tiek noglabāts «atpūsties», lai sajauktie spirti nebūtu agresīvi. Tikai pēc tam konjaku pilda pudelēs. Armēnijas valsts standarts nosaka, ka par konjaku var saukt tikai tādu dzērienu, kas tapis Armēnijā. Ja dzēriens tapis no Armēnijas konjaka spirta, taču sajaukts citā zemē, tas vairs nav nekāds armēņu konjaks Ararat. Konjaka spirta uzglabāšanas ilgums nosaka konjaka spirta kvalitāti, jo, ilgāk turēts ozola mucās, tas uzsūc dažādas aromātiskas vielas. Taču konjaka aromātu un kvalitāti veido dažāda vecuma konjaka spirtu buķete. Piemēram, desmitgadīgajā armēņu konjakā Ahtamar ietilpst 10-12 dažāda vecuma konjaka spirtu, kuru vidējais vecums ir 10 gadu. Tikai triju līdz piecu zvaigžņu konjaki ir tapuši no viena spirta, un te zvaigznītes apzīmē vecumu. Kolekcijas konjaki atšķirībā no citiem pēc sajaukšanas ir «atpūtināti» nevis gadu, bet vismaz trīs gadus. Nesen atsākta konjaka Dvin ražošana, kuru Staļins Jaltas konferencē uzdāvināja Čērčilam. Kā atšķirt īsto Pašlaik Latvijas likumi atšķirībā no Igaunijas vēl neaizliedz vārda konjaks un šampanietis lietošanu arī ārpus Konjakas un Šampaņas provincēm ražotos dzērienos. Latvijas veikalos var ieraudzīt ļoti daudz dažādu pudeļu, kuru etiķetes apgalvo, ka tajās ir armēņu konjaks, taču šai produkcijai nav sakara ar Erevānas konjaka rūpnīcu. (Ir pat tādi kuriozi, ka pirms pāris gadiem tapušas rūpnīcas jau tirgū piedāvā trīsdesmitgadīgu konjaku.) Šodien armēņu konjaku ražo ne tikai Erevānas konjaka rūpnīcā, kur top produkcija ar galveno brendu Ararat (šī brenda ietvaros tiek ražoti vairāki konjaka brendi: trīs līdz piecu zvaigžņu Ararat, Ani, Otborny, Akhtamar, Prazdnichny, Vaspurakan, kā arī divdesmitgadīgais Nairi. Citas rūpnīcas brendu Ararat nelieto, var būt runa tikai par imitācijām un viltojumiem. Savulaik arī Sanktpēterburgā tika ražota produkcija ar Ararat marku, bet pēc tiesas procesa šī ražošana ir izbeigta. Latvijā armēņu konjaka imitāciju un Ararat viltojumu diemžēl ir ļoti daudz. Ne tikai konjaka krāsu, garšu un aromātu, bet pat vecumu var ietekmēt mākslīgi. Erevānas konjaka rūpnīcā nekas tāds netiek darīts, stāsta A.Hovsepjans. *** Uz Ararat pudeles jābūt Importētāja Pernod Richard Latvia etiķetei. Logotipam uz kakliņa pārsega. Uzrakstam Armenian Brandy. Skaidri salasāmam ražotāja nosaukumam Yerevan Brandy Company. Konjaka nosaukumam: Ararat 3* un 5*; Ani; Otborny; Akhtamar; Prazdnichny; Nairi. Ararat logotipam uz lielās etiķetes. Informācijai par Erevānas konjaka rūpnīcu uz aizmugurējās etiķetes. Reljefam uzrakstam Ararat uz pudeles apakšas. Pudelei jābūt zaļā krāsā. Pērciet skaidrā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits