Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Baltkrievijas opozīcija cer atgriezties parlamentā

28.septembrī Baltkrievijā paredzētās parlamenta vēlēšanas parādīs turpmākās Baltkrievijas iekšpolitikas un ārpolitikas attīstības ceļus.

No vēlēšanu procesa demokrātiskuma atkarīgas Minskas nākotnes attiecības ar ASV un ES.

Tā kā pašlaik baltkrievu valdība ir vairāk ieinteresēta attiecību uzlabošanā ar rietumvalstīm, eksperti norāda, ka parlamentā pirmo reizi 12 gados varētu iekļūt arī opozīcijas spēki.

Vienlaikus analītiķi prognozē, ka Minska pēc iespējas centīsies izvairīties no nopietnām pārmaiņām iekšpolitikā.

Rietumnieks Lukašenko

Pagājušonedēļ Aleksandrs Lukašenko pirmoreiz tiešā tekstā paziņoja, ka viņam ir svarīgi, lai Rietumi atzīst gaidāmās parlamenta vēlēšanas. "Mēs gribam, lai mūs pieņem un atzīst mūsu vēlēšanas. Mēs jums esam pilnībā atvēruši valsti — nāciet, skatieties un vērojiet, vai priekšvēlēšanu process, pirmstermiņa balsošana un pašas vēlēšanas notiek saskaņā ar mūsu likumiem," prezidents paziņoja Eiropas plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Minsku gan interesē attiecību uzlabošana ar rietumvalstīm, taču parlamenta sastāvu var izlemt tikai baltkrievu tauta.

Neatkarīgais politologs Aleksandrs Klaskovskis šos vārdus uzskata par īpaši svarīgiem, jo "Lukašenko pirmoreiz uzsvēris, ka Minska vēlas rietumvalstu atzinību". Viņaprāt, "tas pierāda, ka attiecības ar Krieviju nav bez sarežģījumiem un Baltkrievijai nepieciešams kontakts arī ar ASV un ES".

Tomēr baltkrievu opozīcija joprojām ir pārliecināta, ka priekšvēlēšanu kampaņa nav demokrātiska, jo vēlēšanu komisijās iekļauti pārāk maz tās pārstāvju. Varas pretiniekus arī neapmierina 16.septembra piketa izdzenāšana, kura laikā milicija arī piekāva vairākus protestētājus. Opozīcija kritizē valdību arī par to, ka tikšanās ar vēlētājiem iespējams rīkot tikai ar iepriekš iegūtu attiecīgās pašvaldības atļauju.

Apsver boikotu

Pagājušopiektdien pieci opozīcijas politiķi, kuri balotējās parlamentam no Minskas vēlēšanu apgabala, atsauca savu kandidatūru, protestējot pret valdībai piederošās tipogrāfijas atteikšanos nodrukāt tās aģitācijas avīzi. "Tas nav boikots, kandidatūras tika atceltas, protestējot pret opozīcijas politiķu un vēlētāju tiesību pārkāpumiem," Dienai sacīja Apvienotās pilsoniskās partijas līderis Anatolijs Ļebedko.

Joprojām tiek apspriesta iespēja sarīkot plašu boikotu, kas varētu beigties ar opozīcijas kandidātu atsaukšanu pirms pašām vēlēšanām. Taču vairākums opozīcijas līderu uzskata, ka vēlēšanās jāiet līdz galam. Galu galā, ja viņi nepiedalīsies vēlēšanās, opozicionāriem būs grūti pierādīt rezultātu viltošanu balsu skaitīšanas laikā. Vienlaikus opozīcija cer, ka tai izdosies iegūt dažas vietas parlamentā arī nedemokrātiskā vēlēšanu procesā. Minska par to varētu izšķirties, lai uzlabotu attiecības ar Rietumiem.

"Baltkrievijas vadība cer, ka Eiropu interesē labas attiecības ar Minsku. To dēļ viņi varētu noziedot savas iekšpolitikas principus. Pagaidām grūti spriest, vai tas nesīs veiksmi," saka A.Ļebedko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits