Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Brūk skaļās Krievijas tiesu lietas

Uzbrucēji Poļitkovskai un Čubaisam joprojām nav atklāti.

Intervijā Moskovskij Komsomoļec par savu nevainīgumu žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības lietā paziņojis tās organizēšanā apsūdzētais Šamils Burajevs, kurš pašlaik ir atbrīvots apmaiņā pret parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu. Savukārt Maskavas apgabala zvērināto tiesa par nevainīgiem atzina visus trīs apsūdzētos uzbrukumā bijušajam vicepremjeram un uzņēmuma Krievijas vienotā energosistēma vadītājam Anatolijam Čubaisam. Tas nozīmē, ka viena no Putina ēras skaļākajām lietām ir sabrukusi pilnībā, bet otra ir uz sagrūšanas robežas.

Vēl nesen Krievijas Ģenerālprokuratūra pārliecināti stāstīja par A.Poļitkovskas slepkavības atklāšanu. Taču bijušā Čečenijas Ačhas—Martanovas pašvaldības vadītāja intervija, kuru avīze papildinājusi ar saviem komentāriem, ļauj secināt, ka izmeklēšana nonākusi strupceļā. "Tika izteiktas aizdomas, ka Burajevs uz Poļitkovskas slepkavību izšķīrās, lai atriebtos Ramzanam [Kadirovam], kura tēvs savulaik viņu atlaida no Ačhas—Martanovas rajona vadītāja amata," raksta Moskovskij Komsomoļec. Taču Š.Burajevs intervijā apgalvo, ka nesaskaņas ar Kadirovu klanu jau sen ir atrisinātas un viņam nav bijis nekāda pamata atriebībai. Š.Burajevs ļauj noprast, ka arī attiecībā uz pārējiem aizdomās turamajiem izmeklētājiem nav gandrīz nekādu pārliecinošu pierādījumu. Par A.Poļitkovskas lietu Š.Burajevs gan runā maz, jo ir devis solījumu neizpaust izmeklēšanas noslēpumus.

Līdz ar viņu maija beigās no cietuma atbrīvoja vēl trīs šajā lietā apsūdzētos darboņus. Ieslodzījumā palikuši četri aizdomās turētie, viņu vidū arī bijušais Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieks Pāvels Rjaguzovs. Viņš arestēts jau trīskārt, bet divas reizes tiesa apcietināšanu atzina par nelikumīgu. Acīmredzot arī viņa vainu izmeklētājiem nav viegli pierādīt. Noskaidrots tikai tas, ka P.Rjaguzovs izmantojis savu dienesta stāvokli, lai uzzinātu A.Poļitkovskas Maskavas adresi.

Viņas dzīvesvietu tomēr iespējams atklāt arī bez FDD palīdzības, tāpēc P.Rjaguzova rīcība vēl nav pierādījums viņa līdzdalībai žurnālistes slepkavībā, apgalvo bijušā čekista advokāti. Arī bijušie A.Poļitkovskas kolēģi uzskata, ka īstie slepkavības pasūtītāji un izpildītāji joprojām ir brīvībā, un apgalvojumiem par lietas atrisināšanu nav nekāda pamata.

A.Poļitkovsku nogalināja 2006.gada 7.oktobrī viņas Maskavas mājas kāpņutelpā. Gada laikā saistībā ar šo lietu tika arestēti vairāk nekā desmit cilvēku, taču vairums no viņiem jau atlaisti brīvībā.

Uzbrukums bez vainīgajiem


A.Čubaisa lietā zvērinātie par pierādītu atzina tikai pašu uzbrukuma faktu. Tas notika 2005.gada 17.martā pie Maskavas apgabala Žavoronku ciemata. Drīz pēc A.Čubaisa izbraukšanas no vasarnīcas viņa mašīnas ceļā uzsprāga bumba, bet pēc tam nezināmi ļaundari auto apšaudīja. A.Čubaiss uzbrukumā necieta.

Notikušajā apsūdzēts atvaļinātais Krievijas armijas ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes virsnieks Vladimirs Kvačkovs, kā arī bijušie gaisa desantnieku 45.pulka karavīri Aleksandrs Naidenovs un Roberts Jašins. Viņus aizturēja drīz vien pēc uzbrukuma. Apsūdzētie neslēpa savu nepatiku pret "privatizācijas tēvu", ko vairākkārt pauda arī publiski.

Tiesa turpinājās vairāk nekā gadu, un šajā laikā divreiz tika mainīta zvērināto kolēģija. Ģenerālprokuratūra tās lēmumu iecerējusi pārsūdzēt, taču tas būs iespējams tikai pēc 16.jūnija, kad tiesa paziņos galīgo spriedumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits