Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Krievija trešdien prezentēja raķeti 9M729

Cenšoties glābt raķešu likvidācijas līgumu, Krievija demonstrē ASV kritizēto raķeti

Krievija trešdien prezentēja raķeti 9M729, ar kuras izstrādi atbilstoši ASV viedoklim tiekot pārkāpts svarīgs bruņojuma kontroles līgums, Maskavai šādi cenšoties atspēkot Vašingtonas pārmetumus un glābt vēl padomju laikos noslēgto līgumu.

Maskava jau iepriekš vairākkārt noraidījusi pārmetumus, ka ar raķešu sistēmu 9M729 tiktu pārkāpts Līgums par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu likvidāciju (INFT), un, argumentējot savu nostāju, trešdien Kubinkā, līdzās Maskavai, demonstrēja jauno raķeti.

Stāvot līdzās raķešu sistēmai, Krievijas Aizsardzības ministrijas amatpersona sapulcētajiem ārzemju žurnālistiem un ārvalstu militārajām amatpersonām skaidroja raķetes īpašības.

Krievijas Aizsardzības un Ārlietu ministrijas amatpersonas uzstāj, ka raķetes darbības rādiuss atbilst INFT prasībām.

Kā skaidroja Krievijas artilērijas un raķešu karaspēka priekšnieks Mihails Matvejevskis jaunās raķetes maksimālais darbības rādiuss ir 480 kilometri, bet ar INFT aizliegtas raķetes, kuru darbības rādiuss ir no 500 līdz 5500 kilometriem.

"Krievija ievēro un turpinās stingri ievērot šī līguma nosacījumus un nepieļaus tā pārkāpumus," sacīja Matvejevskis.

Maskava šo informāciju sniedz "brīvprātīgas caurskatāmības" interesēs, sacīja Matvejevskis.

Vašingtona norādīja, ka nebūs apmierināta ar Maskavas piedāvāto raķešu "statisko izrādīšanu", jo tādējādi netiek apliecināts, vai ar tām nav pārkāpts INFT.

ASV uzstāj, ka raķešu sistēmas ir jāiznīcina pārbaudāmā veidā, ja Krievija vēlas, lai INFT tiktu saglabāts.

INFT 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

ASV uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729, un ASV prezidents Donalds Tramps oktobrī paziņoja, ka Savienotās Valstis no līguma izstāsies.

NATO ārlietu ministri decembra sākumā pieņēma paziņojumu par INFT, kurā pauž vienprātību ar ASV un secina, ka Krievija ir attīstījusi un testējusi līgumā aizliegtās raķetes, tādējādi pārkāpjot ne tikai INF līgumu, bet arī apdraudot eiroatlantisko drošību.

NATO ministru sanāksmes laikā ASV nāca klajā ar paziņojumu par INFT saistību apturēšanu februāra sākumā, ja Krievija nemainīs savu rīcību attiecībā uz ilgstošajiem līguma pārkāpumiem.

Krievija noliedz, ka tā pārkāptu līgumu, ar kuru aizliegtas no zemes palaižamas tuvā un vidējā darbības rādiusa raķetes.

ASV un Krievijas diplomāti apsūdzējuši viens otru sarunu izjukšanā.

Krievija un ASV apstiprinājušas Vašingtonas nodomu 2.februārī izstāties no līguma.

Top komentāri

Ezis
E
ASV prasības ir no sērijas: "pierādi, ka neesi kamielis!" ASV vajadžetu vispirms argumentēt, kāpēc tieši viņuprāt šī raķete lido tālāk par 500 km. Skaidrs, ka tas ir vienkārši iegansts, lai lauztu līgumu, kuru paši negrib ievērot. Pirmkārt, jau tāpēc, lai izdarītu spiedienu uz Ķīnu. :)
:)
:
Lauzt vienpusēji līgumu gribēja tieši jeņķi, jo runāja par to jau pasen un pat šī gada Pentagona budžetā iekļāva milzu summas mazo un vidējo rādiusa raķešu turpmākai izstrādei un ražošanai! Un neviens cits, kā tikai paši jeņķi ar visu savu dirslaižu varzu no nato, vainīgi pie tā, ka atteicās oficiāli "pataustīt" to krievu "strīdus" raķeti un uzzināt tās tehniskos parametrus, jo paši sen ar savu PRO izvietošanu Polījā, Rumānījā, Japānā un Dienvidkorejā lauzuši šo līgumu! :)
Ass
A
Re ka,Tu viņiem parādi ,pierādi un aicini uz diskusiju ,bet ne sie (ASV) iedomājusies ka var rīkoties ar Krieviju tāpat ka ar Latviju -ka teikšu ta darīsi!Ne te bija ,krievs sevi vairs jāt neļaus (atsķirība no mums) !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits