Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Krievijā notikušas apjomīgas kodolspēku mācības

Krievijas kodolspēki pagājušā mēnesī veikuši apjomīgas militārās mācības, izmēģinot stratēģisko ieroču un taktisko kodolieroču transportēšanu Eiropas robežas tuvumā, vēsta laikraksts The Washington Times.

Krievijas militārās mācības izraisījušas bažas Pentagonā un ASV spēku pavēlniecībā Eiropā (EUCOM), jo tās bija lielākās šāda veida mācības pēdējos 20 gados un to laikā Krievijas kodolspēkos tika izsludināta paaugstināta kaujas gatavība. Kodolspēku mācības tika rīkotas Krievijas militāro manevru laikā no 17.-21.februārim.

Pentagona pārstāvis pulkvežleitnants Vīzlijs P.Millers laikrakstam atteicās sniegt kādus komentārus. "Mēs nekomentējam izlūkošanas jautājumus. [Manevri] nav nekas tāds, par ko būtu jāuztraucas, jo krieviem, tāpat kā mums, ir regulāras mācības un inspekcijas," sacīja Millers.

Tikmēr informētas personas laikrakstam The Washington Times apliecināja, ka Krievijas manevri savu apmēru dēļ izpelnījušies uzmanību ASV nacionālās drošības struktūrās. Militārajos manevros piedalījusies Aizsardzības ministrijas 12.galvenā pārvalde (12.GUMO), kuras pārziņā ir visi Krievijas kodolieroči, vēsta informētas personas.

Detalizēta informācija par kodolmācībām ir slepena, taču informācijas avoti vēsta, ka manevru laikā pārvietots ievērojams daudzums kodolieroču uz noliktavām rietumu kaimiņvalstu pierobežā. Atslepenotos ASV izlūkdienestu ziņojumos identificētas trīs lielas kodolieroču noliktavas Eiropas pierobežā, no kurām viena atrodas dažu kilometru attālumā no Krievijas, Baltkrievijas un Latvijas kopīgās robežas. Pārējās atrodas Žukovkā, pie Baltkrievijas, un Golovčinā netālu no Ukrainas pilsētas Harkovas.

Atbilstoši jaunajam ASV un Krievijas Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgumam (START) pusēm ir jāsniedz informācija par apjomīgiem stratēģiskiem kodolspēku manevriem. Nav zināms, vai Krievija iepriekš informēja Vašingtonu par plānotajiem manevriem.

Par jau notikušajām kodolspēku mācībām 22.februārī pavēstīja Krievijas armijas ģenerālštāba komandieris ģenerālis Valērijs Gerasimovs, atklājot, ka mācībās piedalījās 12.GUMO un Centrālais un Dienvidu militārais apgabals. Pēc Gerasimova sacītā, februārī rīkotās mācības bijušās pēdējos 20 gados apjomīgākie manevri.

Mācībās piedalījušies simtiem militāro transporta līdzekļu, 7000 karavīru un 48 lidmašīnas. Manevru laikā spēki ar lidmašīnām IL-76 pārvietoti uz teritorijām, kas atrodas tālu no karavīru parastās bāzes vietas. Pēc Gerasimova sacītā, mācībās arī piedalījusies tāla darbības rādiusa aviācijas grupa, kas trenējās objektu bombardēšanā, un pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits