Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krievijas parlaments saniknots par EDSO lēmumu nosodīt Staļina režīmu

Krievijas parlaments otrdien asi nosodīja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Parlamentārās asamblejas pieņemto rezolūciju, kas Staļina režīmu pielīdzina nacistiskās Vācijas režīmam. Rezolūcija tika pieņemta pagājušonedēļ EDSO Parlamentārās asamblejas sanāksmē Viļņā pēc Lietuvas un Slovēnijas iniciatīvas. Rezolūcijā rakstīts, ka XX gadsimtā Eiropa cietusi no diviem totalitāriem režīmiem (staļiniskā un hitleriskā), kas abi vainojami genocīdā un noziegumos pret cilvēci.


Krievijas parlaments šādas rezolūcijas pieņemšanu novērtējis kā naidīgu soli, kura mērķis ir izjaukt dialogu starp Krieviju un Rietumiem. Krievijas deputāti uzskata, ka PSRS režīma pielīdzināšana nacistiskās Vācijas režīmam zaimo miljoniem kritušo padomju karavīru piemiņu.


Maskavas sašutumu izraisījis arī aicinājums noteikt 23.augustu (Molotova—Ribentropa pakta parakstīšanas dienu) par piemiņas dienu staļinisma un nacisma upuriem. Krievijas deputāti uzskata, ka šāds piedāvājums ir «absolūti nepamatots», jo Otro pasaules karu ievadīja nevis Molotova—Ribentropa pakts, bet gan Minhenes vienošanās, kas pavērusi ceļu nacistiskās Vācijas agresijai uz austrumiem.


Krievijas deputāti liek noprast, ka atbildība par «vēstures viltošanu» jāuzņemas Austrumeiropas valstīm, kas izvirza nepamatotas pretenzijas Krievijai. Maskava uzskata, ka aiz tukšām frāzēm par «totalitārās pagātnes» šausmām šīs valstis mēģina slēpt savus pārkāpumus, piemēram, mazākumtautību apspiešanu un kaunpilno nepilsoņa statusa nostiprināšanu likumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits