Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Medijs: Krievijas poligonā var būt eksplodējis raķešdzinējs, kas darbināts ar kodoldegvielu

Krievijas Arhangeļskas apgabalā notikušo avāriju, kurā ceturtdien gāja bojā divi cilvēki un seši tika ievainoti, var būt izraisījusi ar kodoldegvielu darbināta raķešdzinēja eksplozija, vēstīja britu ziņu aģentūra Reuters, atsaucoties uz amerikāņu ekspertiem.

Saskaņā ar šo ekspertu teikto avārija, visticamāk, notikusi, kad tika izmēģināta spārnotā raķete, kuru pērn pieminēja Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Krievijas ziņās šīs raķetes nosaukums ir 9M730 Burevestņik, bet NATO to nosaukusi par SSC-X-9 Skyfall.

Krievijas Aizsardzības ministrija ceturtdien paziņoja, ka divi cilvēki gājuši bojā un seši ievainoti, uzsprāgstot reaktīvajam dzinējam tā izmēģinājuma laikā, bet radiācijas līmenis pēc šīs avārijas ir normāls. Krievijas aģentūra Rosatom gan paziņoja, ka ir gājuši bojā pieci tās darbinieki.

Reuters citēja Amerikas Zinātnieku federācijas pārstāvja Ankita Pandas teikto, ka raķešdzinēji ar šķidro degvielu neizdala radiāciju. Poligona tuvumā esošās Severodvinskas pilsētas pašvaldības vietnē bija publicēts paziņojums, ka ceturtdien dienas vidū ticis fiksēts īslaicīgs fona radiācijas uzplaiksnījums, bet piektdien šis paziņojums no vietnes pazuda.

Midlberijas Starptautisko pētījumu institūta eksperts Džefrijs Lūiss intervijā Reuters paziņoja, ka šī avārija, visticamāk, notikusi ar kodoldegvielu darbināmas spārnotās raķetes izmēģinājumu laikā. Lūisa un viņa līdzstrādnieku slēdzieni pamatoti ar satelītfotogrāfiju un netiešu datu izpēti.

Lūiss un viņa līdzstrādnieki arī izpētīja automātiskās identifikācijas sistēmas (AIS) signālus no kuģiem, kas sprādziena dienā atradušies piekrastes tuvumā. Viņi identificēja vienu no kuģiem kā motorkuģi Serebrjanka, kas ir paredzēts šķidro radioaktīvo atkritumu savākšanai un uzglabāšanai.

Lūiss sacīja, ka raķešu ar parasto dzinēju izmēģinājumos nav vajadzīga šī kuģa klātbūtne. Viņš atzīmēja, ka AIS signāli arī parādīja to, ka kuģis Serebrjanka atradās aizliegtajā zonā, kas mēnesi pirms šiem izmēģinājumiem tika izveidota piekrastes tuvumā, lai tur neiebrauktu sveši kuģi.

 

Top komentāri

Čugunnijs
Č
Kārtējā ASV propoganda. Patiesībā tas bija feierverķis par godu Putina valdīšanas 20. gadei.
>:-)
&
Kāda pie joda radiācija un starojums, IHTAMŅETU, kā jau tur ierasts :D
Aldaris
A
Viens uzsprāgst, otrs nosprāgst ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits