.. Prāti mulst, ieejot daudzajās saldējuma kafejnīcās. Kuru ņemt? No katra pa bumbiņai! Vai izvēlēties pēc krāsas vai pēc garšas? Saldējums ir salds, uzputots un sasaldēts pārtikas produkts. Pēc pamatizejvielu sastāva to iedala piena, krējuma saldējumā un plombīrā, augļu un ogu saldējumā. Tā ražošanas process ir pietiekami komplicēts. Tiek sagatavota saldējuma masa, kurai pievieno dažādus aromatizētājus un garšvielas (šokolādi, kafiju, vanilīnu, kanēli, dažādas esences, riekstus, rozīnes utt.). Iegūto masu pasterizē, homogenizē un atdzesē, tad sakuļ, sasaldē un fasē. Saldējumi var būt vafeļu glāzītēs vai briketes formā, ar šokolādes glazūru vai arī lielas, skaistas saldējuma tortes veidā. Saldējuma glabāšanai saldētavā visoptimālākā ir -10 vai -120C temperatūra. To nevajadzētu atkausēt un atkal sasaldēt, jo temperatūras svārstību rezultātā saldējums var mainīt konsistenci. Saldējumu var pagatavot arī mājās. Šim nolūkam vispiemērotākais būs saldējuma aparāts, jo tajā masa vienlaikus tiek dzesēta un maisīta. Ja saldējums tiek gatavots, izmantojot parasto saldētavu, tam būs jāvelta krietni ilgāks laiks. Augļu, ogu, riekstu smalcināšanai izmantojams blenderis. Papildinājumus saldējumā iecilā pēc pēdējās putošanas. Pirms pasniegšanas saldējumu no saldētavas pārliek ledusskapī, lai tas kļūtu nedaudz mīkstāks. Dietologs Atis Tupiņš saldējumu saviem pacientiem nekad neaizliedz. «Saldējums saglabā arī labās piena īpašības - tur ir kaļķis, fosfors, olbal- tums. Taču jāņem vērā, ka tur ir vairāk tauku, vairāk cukuru, nekā gribētos un vajadzētu. Taču, ja saldējumu kombinē ar aug- ļiem (to var būt daudz vairāk nekā saldējuma), tad viss ir kārtībā. Piemēram, 150 gramu saldējuma kopā ar 250 gramiem augļu garšos lieliski. Pat tie, kas grib notievēt, baudot saldējumu kopā ar daudz augļiem un ogām, neko pie saviem kilogramiem negūs klāt un līdz ar to neiedzīvosies neirozēs un kompleksos.» Process ir vienkāršs. Treknā, saldā masa pazemina kuņģa motoriku (kuņģa saraušanās spēku) un maina sekrēciju (mazāk izdalās gremošanas sula). Augļi, gluži pretēji, - veicina motoriku un sekrēciju. Dakteris Tupiņš ir pret to, ka saldējums tiek ātrā tempā norīts un laizīts, ejot pa ielu. Saldējums ir baudviela. Veldzi un atspirdzinājumu var gūt no sasaldētām suliņām. Vienīgie, kas Latvijā ražo jaunu, netradicionālu augļu saldējumu Jungle pop (Džungļu brīnums) ir Rīgas piensaimnieks. Jari Hamalainens, Rīgas piensaimnieka biznesa konsultants, pats vislabprātāk bauda Džungļu brīnumu ar zemeņu un apelsīnu garšu, labs esot arī saldējums ar kivi garšu. Drīz ražošanā būs saldējums ar kolas garšu. Jungle pop ir saldējums, kurā nav piena. Produktā faktiski nav kaloriju (vienā porcijā ir tikai 50 kalorijas). Džungļu brīnuma pamatā ir augļu sula, kas ir bagātināta ar C vitamīnu. Tas palielina produkta bioloģisko vērtību. Viens saldējums satur apmēram 1/3 no bērnam nepieciešamās C vitamīna diennakts devas. Šo saldējumu var uzglabāt nesasaldētu istabas temperatūrā 6 mēnešus. Kad sagribas saldējumu, paku ieliek saldētavā un pēc pāris stundām (tas atkarīgs no temperatūras) tas ir gatavs. Vienā tā sauktajā ģimenes pakā ir sešas saldējuma porcijas (pa 65 ml). Produkts neietekmē holesterīna līmeni asinīs. Dietoloģe Lolita Neimane atzīst, ka saldējums ir laba lieta. «Man patīk atsvaidzinošie sulas saldējumi vai tīrs piena saldējums. Pārējo - ogas, augļus, riekstus, rozīnes es varu pielikt klāt pati tik, cik man gribas.» L.Neimane dod priekšroku Latvijā ražotiem saldējumiem. Saldējums ir sezonas ēdiens. Tā ēšanai ir vaja-dzīga noskaņa. «Viena lieta ir ēst saldējumu uz ielas. Nekvalitatīva iesaiņojuma dēļ vai nepareizas glabāšanas temperatūras rezultātā gadās, ka tas pirkstos izšķīst, nav kur noslaucīt rokas, problēmas rada arī atkritumu urnas meklēšana, lai izmestu papīru. Ja saldējums ir bijis pārāk salds un trekns, pēc tā noteikti gribēsies padzerties,» tā situācijas apraksta L.Neimane. Taču saldējumu var nesteidzīgi baudīt kafejnīcā. Tur saldējumi tiek skaisti noformēti, papildināti ar augļiem, sulu, cepumiem, vafelēm, piparmētru lapiņām, mazliet alkohola u.c. To pašu katra saimniece var izdarīt mājās, viesus gaidot. Īpaši bērnu ballēs fantāzijai var dot vaļu. Ja apnicis ēst saldējumu, no tā var taisīt želejas. Sajauc saldējumu ar ogām, pieliek želatīnu, un sanāks gandrīz vai torte. Saldējumu izmanto kokteiļos: saldējums+piens+ogas vai banāni. To visu var sakult ar blenderi, kas sašķaida ogas vai augļus. Kokteiļos nebūt nav vajadzīgs treknais plombīra saldējums. Tiem, kam ir liekā svara problēmas, saldējumu vislabāk pirkt pašapkalpošanās veikalā, kur nesteidzoties var izcilāt visas paciņas un izlasīt saldējumu sastāvu. Piena saldējumam ir apmēram 120 kalorijas. Taču ir saldējumi, kur ir arī 200 kalorijas. Vistreknākie ir plombīri. Tiem, kam ir paaugstināts kuņģa skābums, saldējums itin labi garšos ar skābajām ogām un tas nekādas problēmas kuņģim nesagādās. Saldējumu ķīmiskais sastāvs Tauki Olbaltumvielas Ogļhidrāti Enerģētiskā vērtība (kcal/100 g) Plombīrs 15,0 3,2 20,8 225 Krējuma saldējums 10,0 3,3 19,8 177 Piena saldējums 3,5 3,2 21,3 124 Augļu un ogu saldējums - - 27,0 122 Mārtiņa Rītiņa ceptā saldējuma recepte Saldējums ar augstu tauku saturu, sakapāti Corn Flakes, auzu pārslas, sakapātas mandeles, pistācijas, Indijas rieksti, kokosriekstu skaidiņas, kanēlis, rīvēts muskatrieksts, sakultas olas. Visus riekstus, garšvielas, auzu pārslas un kukurūzu pārslas samaisa kopā. No saldējuma veido bumbiņas. Tās vispirms apviļā maisījumā, tad olā, tad atkal maisījumā. Saldējuma bumbiņu apviļājot olā, jāuzmana, lai tā būtu pilnīgi pārklāta ar olu, jo citādi cepot saldējuma bumbiņa sasprāgs. Bumbiņas liek -210C saldētavā vismaz uz sešām stundām. Jācep tīrā eļļā un +1800C temperatūrā. Vincentā cepto saldējumu pasniedz ar svaigu zemeņu vai aveņu mērci. Mājās pagatavojams vaniļas saldējums ar zemu holesterīna daudzumu (6-8 porcijas) 300 ml piena ar zemu tauku saturu, 100 g cukura, 1 paciņa olu pulvera, 2 tējk. vaniļas ekstrakta, 3/4 glāzes iebiezināta piena bez cukura Vidēja izmēra katliņā sajauc iebiezināto pienu, cukuru un olu pulveri. Uz vidējas uguns maisot karsē, līdz masa stipri sabiezējusi. Noņem no uguns, iemaisa vaniļu un pienu, atdzesē. Sasaldē, izmantojot saldējuma aparātu vai ledusskapja saldētavu. INDRA ROGA, Nacionālā teātra aktrise ar vienpadsmit gadus veco dēlu Edgaru ir īsti saldējuma fani. Edgaram gluži vienalga, kas ražojis saldējumu, kāda kārumam šķirne, kāda krāsa. Viņš to vērtē strikti: «Saldējums ir vai nu labs vai ļoti labs.» Visgaršīgākās ir pirmās divas trīs porcijas pēc kārtas, ceturtā, piektā un sestā jau ir vienkārši labas. Indrai garšo dažādi saldējumi, bet pēdējā laikā cenšoties neēst treknos plombīrus. Ar saldējumu Indrai saistās arī kāds ievērības cienīgs notikums. Tas gadījies Vācijā. Indra tikusi uzcienāta ar skaistu saldējumu balta gulbja formā. Garša likusies neparasta un ļoti patīkama. Kad gulbis bija notiesāts, Indra pēkšņi sajutusi, ka reibst galva. Izrādās, ka saldējums bijis ar alkoholu. Taču tas nav mainījis aktrises labvēlīgo attieksmi pret auksto gardumu. ILZE LĪDERE, modes dizainere: «Šovasar visgaršīgākie man šķiet Livonia saldējumi, tie ir tik kārdinoši skaisti un atsvaidzinoši. No tiem neatpaliek Rīgas piena kombinātā ražotie. Es bieži pērku sveramo saldējumu vai kastītēs fasēto, jo man ļoti garšo saldēdiens ar saldējumu. Tad es vakarā salieku skaistos trauciņos augļus, uzlieku virsū dažādkrāsu saldējuma bumbiņas, var piepilināt klāt Melno balzamu - ļoti garšīgi! Saldējums der gan, kad gribas ēst, gan arī tad, kad sirds alkst našķu. Vārdu sakot - laba lieta! ANSIS BOGUSTOVS, televīzijas žurnālists: «Saldējumu mīlu kopš bērnības. Kad slimoju, mamma mani uz poliklīniku varēja dabūt tikai ar solījumu, ka atpakaļceļā no dakteriem mani vedīs uz kafejnīcu Vēsma ēst saldējumu. Paaugoties uzzināju, kāpēc mamma, pasūtot saldo našķi, vienmēr uzsvēra - dodiet mums, lūdzu, šo saldējumu! Izrādās, ka šis saldējums nozīmēja putukrējumu saldējuma trauciņā. Tagad mājās bieži taisām saldējuma balles - sapērkam saldējumu, saliekam pa trauciņiem un pievienojam klāt visu ko - sarīvētu šokolādi, zemenes, dažādus gardus augļus, kokosriekstu skaidiņas utt. Šādās reizēs mūsu fantāzijai nav robežu. Atzīstos, visgaršīgākie man liekas Rīgas piena kombināta un Rūjienas saldējumi, importa saldējumu gandrīz nemaz neēdu. Dzīvodams pa Maskavu, nogaršoju tādu dīvainu saldējumu - saldais kāruma kubiciņš ielikts starp divām vafeļu plāksnītēm. To ēdot, problēmu bez gala - saldējums pil, rokas kļūst lipīgas... Bet vispār man garšo pakusušāks saldējums, nevis tāds stipri sasalis.
SALDĒJUMA LAPA
Kas ir vislielākais kārums karstā vasaras laikā? Saldējums! Bez kā nevar iztikt bērnu ballītēs? Bez saldējuma! Ko dāmas izvēlas kafejnīcās kā desertu? Saldējumu! Kam gan negaršo saldējums?!... Gaumes var būt dažādas, tikpat dažādi ir arī saldējumi. Tiem ir tik dažādas garšas un piedevas - dzērveņu, zemeņu, riekstu, rozīņu, kokosriekstu, grauzdētu auzu pārslu, magoņu sēkliņu.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.