Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Trampa nacionālisti

Trauksmainie notikumi, kas pirms dažām nedēļām norisinājās savulaik par vislaimīgāko ASV pilsētu atzītajā Šarlotsvilā, atsedza nepatīkamu patiesību – astoņus gadus pēc pirmā melnādainā Savienoto Valstu prezidenta stāšanās amatā daļa amerikāņu joprojām ir svēti pārliecināti, ka viņu valstī saimnieki ir cilvēki ar baltu ādas krāsu.

ASV trešā prezidenta un cilvēktiesību aizstāvja Tomasa Džefersona dzimtās pilsētas ielās izgāja vairāki simti rasistiski un antisemītiski noskaņotu cilvēku. Viņi izkliedza naidpilnus saukļus un demonstrēja nacistu simboliku, tādējādi paužot neapmierinātību ar vietējās varas plāniem aizvākt vergturību atbalstošo ASV pavalstu savienības – konfederātu – karavadoņa Roberta Lī statuju. Viņi arī iesaistījās sadursmēs ar tā dēvētajiem antifašistiem, bet satrakojies balto nacionālistu atbalstītājs ar automašīnu ietriecās neaizsargātos protestētājos, nogalinot vienu un smagi ievainojot vēl vairākus cilvēkus.

Donalda Trampa nokļūšana Baltajā namā ir veicinājusi neonacistu un balto rasistu kustību iznākšanu no politiskās perifērijas, kur tās atradās vairākas desmitgades. Turklāt ASV prezidenta sākotnējā izvairīšanās konkrēti nosodīt labējos radikāļus par vardarbību Šarlotsvilā izpelnījās atzinību viņu rindās. Bijušais kukluksklana vadonis Deivids Djūks paziņoja, ka notikušais Šarlotsvilā esot pavērsiena punkts rasistu kustībai. "Mēs esam apņēmušies atgūt savu valsti un izpildīt prezidenta Trampa solījumu," sacīja Djūks.

Organizācijas Southern Poverty Law Center, kas pēta labējos ekstrēmistus, dati liecina, ka kopš 2000. gada Savienotajās Valstīs ievērojami pieaudzis naida grupu skaits. 1999. gadā ASV bija 457 aktīvas naida grupas, bet 2016. gadā – 917. Tam ir dažādi izskaidrojumi. Viens no tiem ir ASV statistikas biroja prognoze, ka 2042. gadā baltādainie kļūs par minoritāti. Amerikāņu galēji labējo vidū populāra ir tā dēvētā "baltādaino genocīda" sazvērestības teorija. Tās piekritēji uzskata, ka imigrācija, rasu integrācija, starprasu laulības, zemi baltādaino dzimstības rādītāji un aborti valstīs, kurās vairākums iedzīvotāju ir baltie, tiek apzināti veicināti, lai cilvēki ar baltu ādas krāsu kļūtu par minoritāti un ar laiku izzustu vispār. Jaunu naida grupu rašanos gadsimtu mijā ASV sekmēja arī 2001. gada 11. septembra terorakti, kurus pastrādāja musulmaņu ekstrēmisti.

Southern Poverty Law Center visvairāk naida grupu fiksēja 2011. gadā, kad to skaits pārsniedza tūkstoti. Tas lielā mērā bija saistīts ar ekonomisko krīzi un augsto bezdarbu. Daudzi amerikāņi savā nespējā atrast pastāvīgu darbu vainoja imigrantus vai cilvēkus ar atšķirīgu ādas krāsu.

Melnādainā Baraka Obamas uzvara 2008. gada ASV prezidenta vēlēšanās bija kā sitiens zem jostas vietas galēji labējiem, kuri par saprātīgām būtnēm uzskata tikai cilvēkus ar baltu ādas krāsu. Laikā no 2011. līdz 2014. gadam naida grupu skaits Savienotajās Valstīs ievērojami samazinājās. Bet kopš 2014. gada to daudzums ir pieaudzis par 17%. Atsevišķi ņemot, visvairāk naida grupu – 193 – ir saistītas ar tā dēvēto melnādaino separātismu, kas iestājas pret rasu integrāciju un starprasu laulībām, kā arī pieprasa melnādainajiem atsevišķas institūcijas. Tomēr absolūtais vairākums naida kustību tiek apzīmētas kā kukluksklans, neonacisti, baltie nacionālisti, skinhedi, neokonfederāti un pret musulmaņiem noskaņotie.

Džordžijas Universitātes asociētais profesors Kass Mude uzskata, ka labējie ekstrēmisti rada lielākus draudus ASV nacionālajai drošībai nekā džihādisti. "Pirmkārt, ASV ir daudz vairāk galēji labējo ideju sekotāju nekā radikālo islāmistu. Otrkārt, ir ļoti vienkārši iegādāties šaujamieročus. Treškārt, labējos ekstrēmistus novēro daudz mazāk nekā islāmistus," Mude stāsta intervijā domnīcai Council on Foreign Relations.

Trampa piedalīšanās un uzvara 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās piešķīla jaunu enerģiju galēji labējām kustībām. Ekscentriskais miljardieris savu kandidatūru pieteica ar runu, kurā viņš meksikāņu imigrantus nosauca par izvarotājiem un narkodīleriem un solīja uzbūvēt sienu uz robežas ar Meksiku.

Trampa uzvara ASV prezidenta vēlēšanās labējo radikāļu aprindās izraisīja ko līdzīgu ekstāzei. "Mūsu diženais vadonis ir kāpis Dieva – imperatora – tronī," pērn novembrī rakstīja neonacistu vietnes Daily Stormer galvenais redaktors Endrū Englins. 

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 25. - 31. augusta numurā!

Top komentāri

rekur
r
Pilsoņu karš ASV beidzās pirms 160 gadiem un tur cīņa nebūt nenotika par vai pret verdzību. Tur cīnījās par dažādiem politiskiem uzskatiem par ASV attīstības ceļiem. Piemenekļi tika uzlikti pirms 100 gadiem un viņi nevienam netraucēja.
déjà vu
d
Demokraatiskie hunveibini gatavi uz visu.
Randy, BR-Deutschland & Latvija, €U
R
astoņus gadus pēc pirmā melnādainā Savienoto Valstu prezidenta stāšanās amatā daļa amerikāņu joprojām ir svēti pārliecināti, ka viņu valstī saimnieki ir cilvēki ar baltu ādas krāsu. >>>>> Shii dalja ir absoluuta minoritaate (taapat kaa neonacisti Vaacijaa). Diemzheel jaasecina, ka daudz lielaaka dalja ir sveeti paarliecinaati, ka tagad USA saimniekiem ir jaabuut melnajiem. Tipisks melnais rasisms. Taapat kaa kreisie un zaljie fashisti Vaacijaa. Ar rasu liidztiesiibu (USA) vai vienkaarshi demokraatiju (Vaacijaa) tam nav nekaada sakara.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata