Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kaimiņa nākamā loma

Neguvis piepildījumu ar savu politisko darbību Latvijas Reģionu apvienībā, Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš plāno dibināt jaunu partiju. 

Kad 2014. gada rudenī Nacionālā teātra aktieri Artusu Kaimiņu ievēlēja 12. Saeimā, viņš aizgāja no teātra. Bija sākusies viņam neierasta dzīve, un politiķis sāka spēlēt savu jauno lomu. Tagad Kaimiņš ir jaunu izaicinājumu priekšā un gatavojas atkal nākamajai lomai. Uz biedrības Kam pieder valsts? bāzes viņš 3. maijā Lielajā ģildē plāno dibināt jaunu politisko spēku. Latvijas Reģionu apvienību (LRA) Artuss Kaimiņš atstāja pērnā gada nogalē. Nodevies jaunas partijas veidošanai, viņš vairs nevar tik daudz laika veltīt darbam Saeimā, līdz ar to ir mazinājušies konflikti ar kolēģiem. Šķiet, politiķis sācis nogurt arī no savas kameras, vairs nefilmē visu, ko redz un satiek, aizvien biežāk iziet no savas lomas un kļūst līdzīgāks citiem deputātiem. Taču Saeimā viņš ir viens bez savas frakcijas un tāds būs līdz 2018. gada rudenim, kad beigsies šīs Saeimas pilnvaras.

Vētrains sākums

Kaimiņu Saeimā ievēlēja pārliecinoši. Daļa viņa vēlētāju nedzīvo Latvijā, un kandidāts tos, iespējams, ieinteresēja ar savu videoblogu Suņu būda. Politiķis uzskata, ka ievilcis parlamentā visu Latvijas Reģionu apvienību, tomēr tā gluži nav. LRA Kaimiņam varētu pateikties par atbalstu Rīgas vēlēšanu apgabalā, par kura kandidātiem balso arī pilsoņi ārzemēs. Citur LRA līdzēja vietējie pašvaldību vadītāji un arī tās līderis Mārtiņš Bondars. Pēc ievēlēšanas parlamentā 2014. gada novembrī žurnālā Playboy Kaimiņš sacīja: "Tā atbildība ir tik liela, ka tad, ja visu sačakarēšu, man būs jāemigrē prom. Ja es neizdaru neko no tā, ko esmu solījis, man nav variantu." Intervijā viņam arī ir vaicāts, vai pēc laika Kaimiņš neaizies no apvienības, jo "kādā brīdī jūs tur sastrīdēsieties un tu paliksi viens", uz ko deputāts atbildēja, ka visi jau mēģinot LRA šķelt un ķengāt, kā vien varot. "Mans virsuzdevums nav Saeimā taisīt jandāliņus," Kaimiņš pēc vēlēšanām sacīja žurnālam SestDiena, aicinot dzeltenās preses žurnālistus aizmirst viņa tālruņa numuru.

Drīz pēc tam gan deputāts reibuma stāvoklī izraisīja ķīviņu kādā naktsklubā Vecrīgā. Statusam neatbilstoši viņš bija uzvedies arī Dailes teātra kafejnīcā, apmeklējot Spēlmaņu nakts laureātu apbalvošanu, par ko Saeimas Mandātu, iesniegumu un ētikas komisiju informēja fotogrāfs Kaspars Ūdris. 

Nekad, nekad nepārtrauc

Kopš Artusa Kaimiņa ievēlēšanas Saeimā ne reizi nebija nācies viņu intervēt. Godīgāk būtu atzīt, ka bija izdevies izvairīties no šādas nepieciešamības, jo nevienam jau nav patīkami, ja intervējamais sarunas laikā uzliek videokameru, agresīvi sāk uzdot pretjautājumus un norādīt uz apstākļiem, kurus mainīt nav tavās iespējās. Kad tikšanās tuvojās, atmiņā atausa epizodes no Saeimas un komisiju sēdēm, kurās viņš bija pamanījies aizvainot kolēģus un uzaicinātos ekspertus. Visvairāk to izjuta deputāti Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā.

Viens no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) līderiem Augusts Brigmanis Kaimiņam izrādījās pietiekami ciets rieksts, un, saņēmis pretsitienus, jaunais politiķis drīz vien lika viņu mierā. Taču Lolita Čigāne (Vienotība) kā emocionālāka būtne Kaimiņam bija īsta medusmaize – par viņu varēja pasmieties pat uzvārda dēļ. Jo vairāk deputāte dusmojās, nevēloties viņam sēdēt ne līdzās, ne blakus, jo vairāk Kaimiņš politiķi provocēja, izmantojot arī savu kameru. Tas atkal beidzās ar mandātu komisijas sēdi, kurā tika vērtēts, vai ļaut deputātam nodoties radošajam darbam komisiju sēdēs, un tika lemts par labu Kaimiņam. Pēdējais prātā paliekošais piemērs bija nesen Saeimas sēdē, kad no tribīnes Kaimiņš uzrunāja Vienotības līderi Solvitu Āboltiņu ar vārdiem: "Solvita! Nekad, nekad vairs mani nepārtrauc!"

Satikšanās kopētavā

Saruna ar Kaimiņu notika pagājušajā nedēļā pēc Saeimas sēdes, kad viņš aicināja doties līdzi ar vārdiem: "Iesim uz kopētavu." Ar to bija domāts viņam ierādītais kabinets, kurā patiešām ir šauri. Lai atvērtu nelielo logu, nāktos uz kaut kā pakāpties. Varētu līdzjūtīgi piekrist, ka te nav viegli strādāt, taču šajās dienās bija iespēja noklausīties Kaimiņa vairāk nekā divas stundas ilgo sarunu ar tautiešiem Lielbritānijā, ko Radio OnFm piedāvāja interneta radiostacija Latviešiem Lielbritānijā. To izveidojis Jānis Triblis-Runcītis, kurš arī intervēja Kaimiņu, un šai sarunai esot bijis gandrīz 35 000 skatījumu.

Tiekoties ar latviešiem Lielbritānijā, Kaimiņš runāja arī par Saeimas telpām, taču nevis žēlojoties par to šaurību, bet gan neizpratnē iesaucoties: "Kāda velna pēc Saeima tagad restaurē sev ceturto ēku!" Sanākušie viņam lūdza arī praktiskus padomus par atgriešanās iespējām, piemēram, kas būtu jādara, lai iekārtotos darbā. Politiķis reaģēja sašutumā par reemigrācijas plānam iztērēto naudu. Kaimiņš atzina – "es baigi ātri uzvelkos" –, neslēpa, ka uz visiem jautājumiem nevar atbildēt "un es jau neesmu nekāds sapņu tirgotājs". Uz Lielbritāniju deputāts devās, lai uzrunātu jaunās partijas atbalstītājus un mudinātu tautiešus atgriezties mājās. Vairāku atnākušo reakcija liecināja par gatavību ierasties uz partijas dibināšanas kongresu, toties Kaimiņa stāstītais par Latviju gan diez vai varētu motivēt braukt mājās.

Necieš Lembergu

SestDienas saruna ar Kaimiņu bija mierīga. Politiķis gan ieslēdza kameru, bet apgalvoja, ka veikšot tikai audioierakstu. Viņš vairākas reizes apgalvoja, ka nejūtoties Saeimā vientuļš, tomēr viņa frakcija – vairāki tūkstoši atbalstītāju – esot ārpus Saeimas. Jāpaskaidro gan, ka, pat ja tā ir, tautas dotais mandāts ir tikai viņam un kaut ko izdarīt vēlētāju labā var, strādājot komandā Saeimā, nevis ārpus tās.

Tikšanās laikā Kaimiņš atrada iespēju, lai vēlreiz pasacītu: "Šobrīd valstī valda Lembergs, bet šis cilvēks ir smagos noziegumos apsūdzēta persona." Par minēto Zaļo un Zemnieku savienības sabiedroto Kaimiņš runā jau kopš ievēlēšanas un Lembergu pieminēja, arī tiekoties ar tautiešiem tālumā, kuriem Kaimiņš vēstīja: "Džeks reāli valda."

LRA frakcijas vadītājs Liepiņš akcentēja – arī frakcijai viņš ir pārmetis, ka tā neatbalsta cīņu ar Lembergu. "Vispirms jau viņš nekādu atbalstu neprasīja, bet mēs arī nebūtu gatavi kļūt par marionetēm grupējumu cīņās," sacīja Liepiņš un pieļāva, ka tas nav apmierinājis bijušā kolēģa atbalstītājus. Kas tie esot, varot tikai minēt, bet politiskajās diskusijās TV 24 izskanējušas norādes uz Ventspils grupējumu, kuru, iespējams, pārstāvot advokāts Rūdolfs Meroni.

Jautāts par Meroni, Kaimiņš aizvainoti paziņoja, ka ar šo personu viņam neesot nekāda sakara. Atbalstītāju vidū neesot arī uzņēmēja Olafa Berķa, kurš jau esot partijas Latvijas attīstībai valdē. Šīs zināšanas liecina, ka politiķis ir iepazinies ar konkurējošajiem politiskajiem spēkiem. Tiesa, uz pārjautāto, vai viņa politiskie domubiedri ir Lemberga oponenti, viņš bez minstināšanās atbildēja: "O jā!" Tieši todien viņš arī devās uz Ventspili dibināt jaunās partijas grupu pilsētā, kurā Lembergs ir ievēlēts par mēru.

Visu Ināras Egles rakstu par Artusu Kaimiņu lasiet 29. aprīļa žurnālā SestDiena

Top komentāri

Vārds.
V
Pie pilna prāta esošam jau vajag tikai šo degradēto mūli uzskatīt, lai zinātu ar ko darīšana. Bet cik daudz pie pilna prāta esoši ir valstī vispār?
Nakamā loma ir pie velna ellē.
N
Atgriešanās dzimtenē. Tur VISI ragaiņi atgriežas.
Zīgerists
Z
Artuss ir kārtējais polītiskais pirdiens. Ceru, ka nebūs pārāk daudz muļķu, kas uzķersies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata