Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mazāk kara, vairāk zaļumbaļļu! Priekšvēlēšanu programmu dīvainības

119 pašvaldībās šogad kopumā iesniegti 599 vēlēšanu saraksti. Vieni savā novadā sola reāli paveicamus darbus, citi vēlētājam apgalvo, ka uzvaras gadījumā izstāsies no NATO un atgriezīs apritē latu. Lai gan priekšvēlēšanu programmas var uzskatīt par vienu no svarīgākajiem partiju dokumentiem, reizēm neko vairāk par smaidu tās neraisa

Sveiks, novadniek! Ja Tu lasi šo programmu, tad Tevi noteikti interesē, par kuru partiju balsot šajās vēlēšanās? – ar šādiem vārdiem savu priekšvēlēšanu programmu sāk Krimuldas novada partija, turpmākajā tekstā solot vēlētājam vienkāršiem vārdiem pastāstīt savu redzējumu. Solījumi pirms vēlēšanām nav retums, taču to apmēri un pietuvinātība reālām izpildes iespējām gan ievērojami atšķiras – no vairāk ballēm vietējā estrādē līdz garīgo vērtību uzplaukumam novadā un pat kāda nezināma kara apturēšanai.
 

Stopiņi pamet NATO

Šīs vēlēšanas solās būt īpašas un pat, varētu teikt, – liktenīgas. Vairāki politiskie spēki uzvaras gadījumā plāno izstāties no NATO. Skaļais pieteikums gan draud atdurties pret vienu "nelielu" problēmu, proti, to īstenot nav iespējams. Šāda lēmuma pieņemšana nav pašvaldību varā, ja nu vienīgi tās sākotnēji izstājas no Latvijas un tad dibina savas, neatkarīgas republikas. Tāda gan nav programmās pieteiktā stratēģija. Eiroskeptiķu rīcības partija, kas kandidē septiņos novados, tajā skaitā, piemēram, Rīgā, Rēzeknē un Stopiņos, plāno, ka no šo pašvaldību deputātu krēsliem spēs aizliegt NATO militārās bāzes visā Latvijas Republikas teritorijā. Aicināts to komentēt, partijas valdes priekšsēdētājs Igors Meļņikovs aizbildinās ar aizņemtību un solās pārzvanīt, taču tā arī to neizdara un pēcāk vairs nav sasniedzams.

Jāpiebilst, ka konkrētajai partijai ir arī citi grandiozi plāni: izstrādāt pārdomātu un sabalansētu valsts stratēģiju ārpolitikas un iekšpolitikas jomā, pilnīgi atteikties no bēgļu pieņemšanas, mainīt valsts politiskās pārvaldes formu, padarot Latviju par prezidentāli parlamentāru republiku, kā arī atjaunot apgrozījumā latu. Savukārt, kā liecina Rīgas ielās izvietotie kampaņas plakāti, pilsētā tiks likvidēta pašvaldības policija.

Līdzīgi plāni par izstāšanos no militārā bloka ir arī Vislatvijas Sociāldemokrātu kustībai Par neatkarīgu Latviju. "Mēs atceļam karu! Nē sarūsējušiem NATO tankiem," viņi klāsta savus plānus. Partijas ģenerālsekretārs un, kā pats stādās priekšā, atbildīgais par ārpolitiku Jānis Kuzins skaidro, ka partija ir daļa no Eiropas Kreiso partiju apvienības. Šāda nostāja esot centrālais uzstādījums visiem tās biedriem. Vēl Kuzins pauž, ka, iekļūstot domē, viņš izvairītos no Rīgas infrastruktūras lietošanas militāriem mērķiem. "Galvaspilsētai ir jābūt pilnīgi neitrālai," viņš saka.

Bet uz Ventspils domnieku krēsliem kandidējošā partija Alternative "sāks sabiedrisko darbu valsts atbrīvošanai no svešām armijām". "Politisko sistēmu no augšas nevar mainīt, tāpēc mēs mēģināsim to darīt no apakšas – no reģioniem. NATO atrašanās mūsu teritorijā prasa daudz naudas," paskaidro partijas saraksta līderis Vladislavs Šafranskis. Viņaprāt, "NATO apdraud mūsu draudzīgās attiecības ar kaimiņiem" un "reālu draudu valsts neatkarībai nav". Jānorāda, ka Šafranskis arī patlaban ir pilsētas domē, taču, kā pats atzīst, līdz šim ar šo jautājumu nav nodarbojies.

Politologs Jānis Ikstens uzsver, ka tā nav pašvaldību kompetences joma. "Aknīstes novads nevar izstāties no NATO," viņš saka. Šādi uzskati no pašvaldību pārstāvju puses tikai "rada lieku rīvēšanos", bet praktiski idejas nerealizējas. Kā piemēru viņš min arī Ventspils domes vadītāja Aivara Lemberga izteikumus, NATO spēku ievešanu Latvijā pielīdzinot okupācijai. "Lembergam bija brīnišķīga iespēja profilēties un nekas vairāk," politologs norāda.

Līdzīgās domās ir arī Ārlietu institūta direktors Andris Sprūds, kurš pauž, ka partijas šādi sevi piesaka parlamenta vēlēšanām. Reālus draudus gan viņš nesaskata, jo, "pat ja šī partija pēc tam iekļūst Saeimā, lai gan iespējas ir mazas, tur nebūtu atbalsta. Tomēr ir cilvēku loks, kurus neapmierina citu karaspēku klātbūtne, un uz to jūtām paspēlēt var. Taču skaidrs, ka šobrīd atrašanās NATO mums ir ļoti svarīga".
 

Kukaiņu pēcpuses pētnieki

Savukārt Burtnieku novadā kandidējošie Gods kalpot mūsu Latvijai saraksta pārstāvji sola neatbalstīt viendzimuma laulības – vēl viens jautājums, kas nav pašvaldību ziņā. Partijas līderis Valērijs Pudenko atzīst, ka tas ir valstiska, ne pašvaldību līmeņa lēmums. Tomēr, vaicāts par iemesliem, kāpēc punkts iekļauts programmā un vai tas nav maldinoši pret vēlētāju, atbild, ka tāda pozīcija esot visai partijai, tāpēc tas arī ierakstīts citu solījumu starpā. Viņaprāt, Latvija izceļas ar stiprām ģimenēm, viensētām un skaistām baznīcām, un viņš raizējas, ka viendzimuma laulības ietekmē demogrāfisko stāvokli Latvijā. Kad tiek norādīts, ka tas nesaistās ar viendzimuma laulībām, jo tādas pie mums nemaz nav atļautas, Pudenko atbild: "Nē, bet tas arī ietekmē. Varbūt maz. Mēs arī birojā Rīgā runājām, par to arī runā, tad mēs ielikām to punktu."

Taču reizēm politiķi sola to, ko izpildīt nav iespējams, bet citreiz, kā izrādās, vēlētājs nemaz nevar zināt, vai programmā rakstītais nav tur iekļauts ironiski. Latvijas Zaļā partija Ropažu novadā raksta: "Cenšamies zaļi domāt, esam par saprātīgu zaļumu." SestDiena vēlējās noskaidrot, ko nozīmē "saprātīgs zaļums". Vladislavs Šlēgelmilhs, kurš startē ar pirmo numuru, skaidro, ka Zaļās partijas pārstāvjus asociē ar cilvēkiem, kas neļauj būvēt mājas vai sākt saimniecisko darbību. Viņi šajā ziņā esot pārprasti. Norādot, ka viņš tomēr pārstāv Zaļo partiju, Šlēgelmilhs atbild: "Nu jā, bet mūsu Zaļajā partijā ir kādi trīs kukaiņu pēcpuses pētnieki, kas asociējas ar tādu zaļumu. Pārējie cilvēki ir saprātīgi, ir daudzi uzņēmēji un tā tālāk." Programmā gan teikts, ka partija arī centīsies zaļi domāt. Tāpēc jautājam, vai kaut ko jau izdomājuši vai tikai cenšas. Šlēgelmilhs tad atklāj, ka, piemēram, sācis veselīgāk ēst. Vēl viņš šķiro atkritumus, ko agrāk nav darījis. Kad žurnāls tomēr vēlas noskaidrot, vai šajā jomā ko darīt plāno arī visa partija, ja jau tas pieteikts programmā, viņš izskaidro, ka "tā programma ir vispārīga. Jūs to uztverat burtiski. Tā bija jāuztver ironiski"
 

Dzejnieku nācija

Pārlasot SestDienas apkopotos izvilkumus no vēlēšanu programmām, politologs Ikstens jūt vēlmi citēt Eduardu Veidenbaumu. "Mums, latviešiem, dzejnieku milzīgs bars," viņš saka. Programmas šo gudrību vēlreiz apstiprina.

"Nauda nav vara. Nauda ir varēšana. Vai ar to iespējams viss? Piemēram, izcilība. To trenē no mazām dienām. Pirms skolas, skolā, pēc skolas. Gan alternatīvi, gan tradicionāli," spriedelē Latvijas Reģionu apvienība gan Liepājas, gan Preiļu novadā. Pie cita secinājuma nonākusi partija Vienoti Latvijai Ludzas pašvaldībā: "Jūs jautāsiet, kāpēc mūsu ir tik maz? Tāpēc, ka mēs esam darītāji, nevis runātāji. Dzīvē pierādījies, ka runātāju daudz, bet darītāju – maz. Mūsu skaitliski sīkstā, taču ar daudzveidīgu pieredzi apveltītā komanda aicina kopīgi pievērst Jūsu uzmanību tiem aktuālajiem jautājumiem, kuri, mūsuprāt, nekavējoties jārisina Ludzas novadā: 1. NAUDA." Turklāt partijas programmā atrodams ne vien rīcības plāns, bet arī pa kādam padomam. "Veselā miesā – vesels gars! Par to ir jāsāk domāt ne vien tad, kad jādodas pie ārsta, bet daudz agrāk," raksta politiskais spēks.

Savukārt Rucavas novada Domubiedri steidz katram ierādīt viņa vietu ģimenē: "Vīriešiem kā ģimenes galvām pietiks spēka, drosmes un atbildības, lai par savu novadu un zemi pastāvētu, lai viņu sievas plauktu un ziedētu, dēli augtu kā saimnieki savā novadā un zemē un, ja nepieciešams, kļūtu par tās aizstāvjiem. Lai meitas ģimenes siltumu prastu uzturēt un tālāk dot. Godāsim sievas un meitas. Viņu vieta ir blakus stipram un pārliecinātam vīrietim."

Tēlaini izsakās ne tikai iepriekšminētie politiskie spēki – tas sastopams tik bieži, ka visu pat nav iespējams iekļaut vienā rakstā. Tomēr daži piemēri ir tik spoži, ka nedalīties ar tiem būtu grēks. Piemēram, ierasts, ka Liepāju sauc par pilsētu, kurā piedzimst vējš, bet No sirds Latvijai savu pārstāvēto novadu raksturo, sakot: "Ķeguma novads – skaista vieta Daugavas krastos, vieta, kur piedzimst elektrība." Savukārt Latvijas Zemnieku savienība Alojas novadā vēlētājiem grib norādīt, ka "sakāmvārds māca: "Ko sēsi, to pļausi!" Tā ir tautas gudrība. Ja sēj kviešus, tad pļauj kviešus, ja iesēj nezāles, nevar pļaut rudzus. Tāds ir sēšanas likums, kas parāda, ka starp cēloni un sekām pastāv likumsakarība". Pēcāk partija vēl piebilst: "Mēs piedāvājam sēt! Sēt labo!"

Ikstens vērtē, ka liriskie teksti programmās "uzreiz liecina, vai partijai ir konkrēts priekšstats par to, ko pašvaldība dara. Virknē gadījumu ir sajūta, ka še cilvēki nesaprot, ar ko nodarbojas pašvaldība, un tas īstenībā ir satraucoši".
 

Taisnība un garīgums

Daži politiskie spēki izsakās gari un poētiski, turpretim Ķekavas novada Apvienība Iedzīvotāji, kuras rindās ir tikai viena persona, par saviem plāniem izsakās lakoniski: "NERIMSTOŠA CĪŅA PAR TAISNĪBU." Ar to arī programma noslēdzas. Teju tāpat Jānis Levits sevi pieteica, mēģinot domnieka krēslā iekļūt pirms četriem gadiem, tomēr vēlētājus pārliecināt viņam neizdevās. Kad jautājam, kāpēc cīņai par taisnību Ķekavā neizdodas atrast vēl kādu domubiedru, Levits atbild, ka tas nemaz nav vajadzīgs. Viņš arī paskaidro, ka nerimstošā cīņa par taisnību izpaudīsies kā citu deputātu darba vērošana. "Ķekavā ir 14 sarakstu. Tas jau ir kuriozs. Cilvēki vienkārši sēž mājās, strādāt negrib, neko negrib, viņiem ir slikti, naudas nav. Tad viņi izdomā, ka varēs iefiltrēties pašvaldībā un tur realizēt savus materiālos sapņus," uzskata deputāta kandidāts. Viņš domei būšot kā kontroles mehānisms. "Es būšu spējīgs publiski izgaismot, kas tur notiek," Levits ir pārliecināts. Kad interesējamies, kā, viņš skaidro: "Es pazīstu apmēram 99% visu radošo cilvēku Latvijā. Man nav problēmas kaut kur zvanīt lielo zvanu." Savu stratēģiju viņš detalizētāk nav skaidrojis vēlētājiem, jo "cilvēki tās programmas nelasa".

Apcerīgu domu, kuru nozīmi izprast no rakstītā nav iespējams, netrūkst arī citos sarakstos. Piemēram, Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK Tukumā sola, ka "devīzi "Uz Tukumu pēc smukuma" īstenosim jēgpilni un daudzpusīgi". SestDienai saraksta līdere Guna Roze skaidro, ka tagad tas smukums pilsētā esot "ārišķīgs ar puķudobēm un citiem vizuālajiem elementiem", viņa ar kolēģiem vēlas attīstīt kultūru un piesaistīt pilsētai tūristus – novadā esot daudz unikālu vietu, par kurām nezina pat vietējie. "Piemēram, mums ir tāda kolosāla vieta kā Āžu kalns, kur ir vilkaču meža takas, par to Ralfs Kokins ir grāmatu [Kurzemes vilkaču nostāsti] uzrakstījis. Tas ir tepat, bet taisījām aptauju, un izrādījās, ka tikai 20% tukumnieku zina, kur tas ir un ka ir tāda grāmata. To attīstot, varētu uztaisīt kaut ko krietni interesantāku nekā Pokaiņu mežs. Mēģināsim īstenot ne dārgas, bet unikālas lietas, kas piesaistītu cilvēkus, tur nevajag miljonus ieguldīt." Šai gadījumā partija savu ideju nav pacentusies nogādāt līdz vēlētājam ar programmas palīdzību – doma kļūst skaidra vien pēc individuālas sarunas, ko diez vai īstenos katrs.

Tāpat uzreiz nav viegli noprast, kā kandidāti plāno panākt "garīgo uzplaukumu", kas vēlētājiem tiek solīts Rojā un Mērsragā, saistot to ar kristīgajām vērtībām. Vēlētāju apvienības Demokrātija visiem saraksta līderis un pašreizējais Mērsraga novada domes mērs Lauris Karlsons SestDienai stāsta, ka tas izpaudīsies praktiski. Jau iepriekš dome esot ieviesusi jaunu tradīciju – Ģimenes svētku svinēšanu, kas tagad izplatījusies visā Latvijā. Skaidrojot, kā Mērsrags garīgajam uzplaukumam vēl vairāk pietuvosies nākamajā sasaukumā, viņš saka, ka turpinās attīstīt dažādus pasākumus novadā. Pilsētas svētkos parādē, piemēram, soļos karavīri no 16 valstīm, aicinātas tiks arī augstas amatpersonas, kas "noteikti katram mērsradzniekam ļaus sajusties, ka viņš nedzīvo kaut kādā pasaules malā". Vēl sekošot arī citi "mazi darbiņi". Par kristīgajām vērtībām runā arī Sakaņa Cēsu novadā. Partija sola "kristietības ienākšanu ģimenēs, atbalstot draudzes un mācītājus". Piesaistot finansējumu, tikšot radīta arī iespēja skolās apgūt kristīgo mācību.

Atsevišķos gadījumos programmas grūti izprast arī pareizrakstības kļūdu dēļ. Piemēram, Saulkrastu novadā Zaļā partija sola noteikt ikmēneša pabalstu senjoriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Senjors viduslaiku Rietumeiropā bija lielas zemes īpašnieks, kam bija augstākā vara pār viņam pakļautajiem vasaļiem. Partijas pārstāvis Bruno Veide gan šādu ierakstu nebija pamanījis un smejoties atzīst, ka tur domāti seniori – senjoriem un senjoritām pabalstu nebūšot gan.

Top komentāri

iVars
i
Varbūt kāds var man pateikt, kur varētu atrast visu partiju vēlēšanu programmas Rīgai? Paldies jau ieprieš par ieteikumiem.
rusnacistu idiotšovs
r
Mēs atceļam karu! --- Super! Saspīlējuma gadījumā noistādīt pacifistus pirmajā ešelonā tieši uz robežas un tur arī parādīsit, kā apturēt agresoru ar skaistām frāzēm. Ja neizdosies - pirmās lodes būs jūsu.
oskars
o
protams , labak maukoties , neka karot .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata