Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Pēc svētkiem

Kas īsti notiek melnajos caurumos? Par to domāju, negribīgi atgriežoties no svētkiem galvaspilsētā. Pa ceļam kā ļaunu vēstošas zīmes stāvēja vairāki avarējuši auto, un nez kāpēc uzreiz atgriezās sajūta, ka realitātē tumsa nākusi tikai klāt, nakts tomēr nav uzvarēta, vainagi mūs nepasargās un zāļu smarža ātri izplēnēs.

Negribas, protams, zīmēt visu tik drūmu, taču pēcsvētku ziņās neko īpaši labu izlasīt nav iespējams. Kaut varbūt tas, ka Krievija bloķējusi pieeju tik daudziem atzītiem Eiropas medijiem, tostarp arī Dienai, jāuztver kā laba zīme – sak’, agresors nervozē, un varbūt tomēr ar 14. sankciju piegājienu izdevies uzkāpt uz kādas tiešām sāpīgas varžacs, kas ļaunumam tālāk traucēs izplatīties. Vai vismaz to padarīs lēnāku.

Ja vēl par valstīm un to politiku, tad citviet notiekošais liek uzdot jautājumus un minēt, kā viss vēl attīstīsies. Un nevajag pat skatīties uz kara plosītajām vietām. Arī, piemēram, šobrīd Francijā notiekošais var nozīmēt ļoti dažādus scenārijus un no iekšpolitiskas cīņas nonākt līdz citādai šīs valsts politikai krietni plašākā mērogā.

Taču lielā intervija šoreiz par ko citu. Literatūrzinātniece Gundega Grīnuma, kuru pazīstam kā izcilu Raiņa un Aspazijas pētnieci, pievērsusies Ivandes Kaijas dienasgrāmatai, kur rakstniece atklāti stāsta gan par privātās dzīves peripetijām, gan jauno Latvijas valsti un jau pieminēto Raini un Aspaziju. Ko viena cilvēka vērojumi var dot vēlāku laiku pētniekiem un vēsturniekiem? Cik daudz privātas sajūtas un piedzīvoti notikumi atklāj par procesiem sabiedrībā, personībām, kas tos ietekmē, un raksturo kādu laikmetu? Par to visu jādomā, lasot Grīnumas veikumu.

"Man ienāca prātā viena Kaijas frāze, kura diezgan precīzi raksturo viņu nostāju feminisma jautājumos – Kaija uzskata, ka viņa ir šīs sieviešu jomas izteicēja, virzītāja, veicinātāja, bet viņa tikai sagatavo ceļu sievietei pravietei, kāda pati nespēj būt, un pēc viņas nāks Aspazija. Es neuzņemtos stingri drastiskos feminisma teoriju rāmjos iesprostot ne Ivandi Kaiju, ne Aspaziju. Bieži vien šķiet, ka viņas nespētu noformulēt savus uzskatus precīzi," cita starpā sarunā ar SestDienu min Grīnuma.

Te tad gribētos šī numura sleju arī beigt, vien vēl pieminot – melnie caurumi prātā man nenāca tāpat vien. Arī par tiem var lasīt šīs nedēļas SestDienā, uzzinot, cik tālu zinātnieki tikuši šī fenomena izpētē un cik daudz noslēpumu vēl palicis neatklātu.

Šīs nedēļas, 28. jūnija - 4.jūlija, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Kaijas dramatiskais lidojums

Gundega Grīnuma par Ivandes Kaijas atklātību dienasgrāmatā, nelaimes pātagu un par to, kā, raiņaprāt, jāvērtē sieviete

 

PASAULĒ. Politiskā turbulence Francijā

Francijas prezidenta Emanuela Makrona izšķiršanās izsludināt ārkārtas vēlēšanas var novest pie ilgstošas politiskās paralīzes gan šīs valsts iekšpolitikā, gan ietekmēt tās darbību Eiropas Savienības un pasaules līmenī. Kas par šādu soli valsts līderim lika izšķirties, un kādus nākotnes scenārijus tas iezīmē?

 

LAIKA MAŠĪNA. Bēgšana no PSRS

Pirms 50 gadiem no viesizrādēm Kanādā Padomju Savienībā neatgriezās Rīgā dzimušais baletdejotājs Mihails Barišņikovs, kuram vēlāk bija spoža karjera Atlantijas okeāna viņā pusē

 

TEĀTRIS. Trešais zvans atkal augustā 

Teātra sezona beigusies, lai dzīvo teātris vasarā! Siltajos mēnešos būs iespēja redzēt vairākas nopietnas izrādes, īpaši blīvs šogad solās būt augusts

 

TĒMA. Ekskursija uz melno caurumu

NASA superdatora ģenerētā simulācija parāda, pie kā novestu pietuvošanās melnajam caurumam. Nekas patīkams tas nav

 

CEĻOJUMS. Ielaivot Aukštaitijā

Ja pārgājieni apnikuši, bet upes Latvijā jau izlaivotas, tad vērts lūkoties dienvidu kaimiņu virzienā un doties uz Aukštaitijas Nacionālo parku Lietuvā. Parkā viļņojas simt divdesmit seši ezeri, kā arī vairākas upes, kopā veidojot īstenu ūdens labirintu, kas vilina laivotājus no malu malām

 

IZPĒTĪTS. Siers dara laimīgāku

Eiropiešu iecienītais piena produkts spēj uzlabot mentālo labsajūtu pat vairāk nekā augļi

 

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Siers dara laimīgāku

Eiropiešu iecienītais piena produkts spēj uzlabot mentālo labsajūtu pat vairāk nekā augļi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata