Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
kas lai to zina, kurā brīdī paštaisīts finiera dēlis kļūs par "pirmo akmeni" olimpiskajām trasēm?

Visīstākie indiāņi un skaudība

Zāle ja ne zaļāka, tad noteikti bija mīkstāka, jūra daudz plašāka, saldējums vispār nu krietni garšīgāks, spēles interesantākas, par citām lietām nemaz nerunājot. Ir kaut kas ar tām atmiņām par bērnību – varbūt tāpēc, ka tad tik daudz kas bija pirmo reizi.

Varbūt tāpēc, ka tad tā visīstākā realitāte nebija tikai tas, kas notiek, bet arī tas, ko vēl var piedomāt klāt, jo ir taču skaidrs, ka aiz katras lietas vēl ir tālāka un daudz lielāka pasaule. Un patiešām – kāpēc gan īstākie indiāņi nevarētu dzīvot Vecmīlgrāvī un tik fantastisks materiāls kā krāsaini vadiņi būtu jāizmanto kaut kam tik nejēdzīgi pragmatiskam kā apgaismojums vai brīnišķīgs velvets – aizkariem? Un galu galā – kas lai to zina, kurā brīdī paštaisīts finiera dēlis kļūs par “pirmo akmeni” olimpiskajām trasēm?

"Izdzīvot Latvijā var tikai cilvēki ar ideju, kas spēj vēl pāris citu tam piesaistīt," saka rakstnieks un radio žurnālists Dzintars Tilaks. Un te nu tās idejas arī ir – nāk mums līdzi no bērnības, kas savas krāsainības un domu lidojuma dēļ pilnīgi negaidīti var izrādīties pat mūslaiku bērnu apskausta un kārota. Bet arī viņiem jau nekas nav nokavēts – galvenais dot telpu un laiku. Tad arī tehnoloģijas tikai palīdzēs, ne kavēs, bet radošums un ideju bagātība piedzims pati no sevis, neko nevajadzēs no citiem zagt un viltot.
Sākums vienmēr ir grūts, taču, ja ir kaislība pret kādu lietu, esi gatavs smagam darbam un nepadodies pie pirmajām
neveiksmēm, tad arī no grāvju rakšanas var nonākt līdz augstākajām virsotnēm, liecina uzņēmēja Jāņa Jansona pieredze. Viņam daudzu nīstās krīzes samazinātā alga un darba stundas deva iespēju atgriezties pie saviem senajiem puikas sapņiem, nenobīties un varbūt pat atļauties būt mazliet pārgalvīgam. Jo – kāpēc gan ne?

Šīs SestDienas, 11. - 17. augusta, numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Žagarkalna puika olimpā. Par 500 latiem pārdot motociklu un dibināt uzņēmumu – šādi bija Jāņa Jansona pirmie šķietami necilie soļi savas kompānijas veidošanā. Bet nu tai jau nākamajās olimpiskajās spēlēs uzticēts būvēt snovborda trasi.

SestDienas SALONS. Ļaujiet bērniem garlaikoties! Vēl pirms krīzes netīšām savedis kopā vairāk nekā 300 pārus, kuriem piedzimuši jau vairāk nekā 40 bērni, Dzintars Tilaks tagad uzrakstījis bērnības atmiņas un pārsteigts konstatējis, ka mūsdienu bērni viņu apskauž.

FOKUSĀ. Digitālā bērnība. Kā sabalansēt virtuālo un reālo pasauli, neļaut bērniem noslēgties katram pie savas viedierīces un kā pareizi tehnoloģijas izmantot skolās? Profesore Zanda Rubene kopā ar citiem Eiropas speciālistiem patlaban mēģina atbildēt uz šiem jautājumiem, pētot jauno tehnoloģiju ietekmi uz bērniem.

AKTUĀLS VIEDOKLIS. Kāpēc sviesta cenas aug? Daudzus nepatīkami pārsteidzis straujais piena produktu, īpaši sviesta, cenu kāpums. Ar ko tas skaidrojams un cik objektīvs ir? Skaidro Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

TĒMA. Īsts nav viltots. Tādus veiklu darboņu izdomājumus kā Docha & Cabanov un Daiads zīmolu Dolce & Gabbana un Adidas vietā varētu uztvert kā joku, ja vien viltojumu iegāde nenozīmētu visnotaļ lielu iespēju tikt pie nekvalitatīvas vai pat dzīvībai bīstamas preces. Turklāt, izvēloties pakaļdarinājumus, iespējams neviļus pildīt kabatas arī cilvēktirgotājiem vai teroristiem.

PASAULĒ. Kačiņska atmaksa Vācijai. Kopš eiroskeptiskā partija Likums un taisnīgums atkal vada Poliju, Varšavas attiecības ar Briseli un Berlīni ir nonākušas strupceļā. Eiropas Savienība pret Poliju ir sākusi vairākas tiesiskās procedūras, bet Varšava atbildējusi ar reparāciju pieprasīšanu Vācijai.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AIZKULISES, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDiena IESAKA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata